SLAVIMO SVETSKI DAN PASTE! RECEPT SA PESTO SOSOM I PILETINOM Jednostavan ručak koji miriše na Italiju
25.10.2025. 07:00
Shutterstock
Danas, 25. oktobra, ceo svet slavi jelo koje nikada ne razočara – pasta je u centru pažnje!
Bez obzira da li je volite kao italijani – jednostavnu, sa maslinovim uljem i parmezanom – ili kao mi, „na naš način“, sa pavlakom, sirom i domaćim paradajz sosom, pasta je jelo koje se uvek jede sa osmehom.
Od špageta do makarona, od pene do taljatela – svaka vrsta ima svoju priču i ukus detinjstva, kućnog ručka i brzog rešenja za večeru posle napornog dana.
Zato danas, makar iz poštovanja prema svetskom klasiku, zavrnite rukave, stavite vodu da provri i uživajte u najjednostavnijem jelu koje nikad ne izlazi iz mode.
Ako volite jela koja su kremasta, mirisna i gotova za tren, onda je pasta sa pesto sosom i piletinom pravi izbor za vas. Ovo jelo spaja sve ono što volimo kod italijanske kuhinje – jednostavne sastojke, bogat ukus i toplinu doma.
Sastojci
Za dve osobe biće vam potrebno:
- 250 g testenine (najlepše ide penne, fusilli ili tagliatelle)
- 250 g pilećeg filea
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 čena belog luka
- 3 kašike zelenog pesto sosa (od bosiljka)
- 100 ml pavlake za kuvanje (po želji)
- parmezan za posipanje
- so, biber i malo limunovog soka
Priprema
- U većem loncu skuvajte testeninu u slanoj vodi prema uputstvu sa pakovanja. Kada bude gotova, sačuvajte pola čaše vode u kojoj se kuvala – poslužiće za sočnost sosa.
- Dok se pasta kuva, pileći file isecite na tanke trake, posolite i pobiberite.
- Na tiganju zagrejte maslinovo ulje i propržite piletinu dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte sitno seckani beli luk i kratko propržite da zamiriše.
- U tiganj dodajte pesto sos i malo vode od testenine da se sve lepo poveže. Ako volite kremastiji ukus, dodajte i pavlaku za kuvanje.
- Ubacite skuvanu testeninu i lagano promešajte da se sos ravnomerno rasporedi.
- Na kraju dodajte parmezan i par kapi limunovog soka za svežinu.
Savet za kraj
Ako želite bogatiji ukus, u sos možete dodati i šaku pinjola, svež bosiljak ili nekoliko polovina cherry paradajza.
Ovo jelo najbolje je poslužiti toplo, uz čašu belog vina ili limunadu.
Jednostavno, mirisno i domaće – pasta sa pesto sosom i piletinom je dokaz da i brz ručak može biti pravo uživanje za celo društvo.
BONUS VIDEO:
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar