SLAVIMO SVETSKI DAN PASTE! RECEPT SA PESTO SOSOM I PILETINOM Jednostavan ručak koji miriše na Italiju

Teodora Vojinović

25.10.2025. 07:00

SLAVIMO SVETSKI DAN PASTE! RECEPT SA PESTO SOSOM I PILETINOM Jednostavan ručak koji miriše na Italiju

Shutterstock

Danas, 25. oktobra, ceo svet slavi jelo koje nikada ne razočara – pasta je u centru pažnje!
Bez obzira da li je volite kao italijani – jednostavnu, sa maslinovim uljem i parmezanom – ili kao mi, „na naš način“, sa pavlakom, sirom i domaćim paradajz sosom, pasta je jelo koje se uvek jede sa osmehom.

Od špageta do makarona, od pene do taljatela – svaka vrsta ima svoju priču i ukus detinjstva, kućnog ručka i brzog rešenja za večeru posle napornog dana.
Zato danas, makar iz poštovanja prema svetskom klasiku, zavrnite rukave, stavite vodu da provri i uživajte u najjednostavnijem jelu koje nikad ne izlazi iz mode.

Ako volite jela koja su kremasta, mirisna i gotova za tren, onda je pasta sa pesto sosom i piletinom pravi izbor za vas. Ovo jelo spaja sve ono što volimo kod italijanske kuhinje – jednostavne sastojke, bogat ukus i toplinu doma.

Sastojci

Za dve osobe biće vam potrebno:

  • 250 g testenine (najlepše ide penne, fusilli ili tagliatelle)
  • 250 g pilećeg filea
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka
  • 3 kašike zelenog pesto sosa (od bosiljka)
  • 100 ml pavlake za kuvanje (po želji)
  • parmezan za posipanje
  • so, biber i malo limunovog soka

Priprema

  1. U većem loncu skuvajte testeninu u slanoj vodi prema uputstvu sa pakovanja. Kada bude gotova, sačuvajte pola čaše vode u kojoj se kuvala – poslužiće za sočnost sosa.
  2. Dok se pasta kuva, pileći file isecite na tanke trake, posolite i pobiberite.
  3. Na tiganju zagrejte maslinovo ulje i propržite piletinu dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte sitno seckani beli luk i kratko propržite da zamiriše.
  4. U tiganj dodajte pesto sos i malo vode od testenine da se sve lepo poveže. Ako volite kremastiji ukus, dodajte i pavlaku za kuvanje.
  5. Ubacite skuvanu testeninu i lagano promešajte da se sos ravnomerno rasporedi.
  6. Na kraju dodajte parmezan i par kapi limunovog soka za svežinu.

Savet za kraj

Ako želite bogatiji ukus, u sos možete dodati i šaku pinjola, svež bosiljak ili nekoliko polovina cherry paradajza.
Ovo jelo najbolje je poslužiti toplo, uz čašu belog vina ili limunadu.

Jednostavno, mirisno i domaće – pasta sa pesto sosom i piletinom je dokaz da i brz ručak može biti pravo uživanje za celo društvo.

Uživajte u ukusu Italije u svojoj kuhinji, bez mnogo muke i komplikovanja. 

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)