PILETINA NA KUPUSU Spremite pravi bakin ručak po domaćoj recepturi
07:30 47 d 22.09.2025
Jelena Petrović22.09.2025. 08:30
Live Production
Ajvar je vekovima neizostavan deo balkanske trpeze i pravi simbol zime i zimnice. Međutim, jedan starinski recept iz 1915. godine, pronađen u ratnom kuvaru, izazvao je pravu buru među domaćicama i ljubiteljima ovog specijaliteta. Razlog? U njemu nema crvene paprike, glavnog sastojka na koji smo danas svi navikli – već patlidžan!
Prema zapisu iz 1915. godine, ajvar se pripremao ovako:
ispeći tri veća patlidžana na žeravici,
dodati nekoliko zelenih paprika babura,
sjediniti sa belim lukom, crnim lukom, sirćetom i uljem,
sve dobro izgnječiti u drvenoj stupi i poslužiti.
Ovako spremljen ajvar mogao je da stoji svega nekoliko dana na hladnom mestu, za razliku od današnjeg, koji se zahvaljujući drugačijem načinu pripreme i pasterizaciji može čuvati mesecima.
Danas svi podrazumevamo da se ajvar pravi od pečene crvene paprike, neretko uz dodatak patlidžana. Zato je ovaj stari recept mnoge zbunio – pa se na društvenim mrežama povela rasprava da li je uopšte reč o ajvaru ili o nekoj njegovoj ranoj verziji.
Jedni tvrde da je ovo “pravi” ajvar iz prošlosti, dok drugi kažu da bez crvene paprike nema pravog ukusa. Upravo ta podeljenost pokazuje koliko se recept menjao kroz vreme.
PILETINA NA KUPUSU Spremite pravi bakin ručak po domaćoj recepturi
07:30 47 d 22.09.2025
Jelena Petrović
PEČENJE MU NIJE RAVNO Pileći odresci sa belim lukom i kačkavaljem
16:31 50 d 19.09.2025
Jelena PetrovićU pojedinim krajevima Balkana patlidžan je bio osnovni sastojak, dok je crvena paprika tek kasnije preuzela glavnu ulogu. Kako su se menjale navike i dostupnost namirnica, tako se i recept usavršavao, sve dok ajvar nije postao ono što danas smatramo kraljem zimnice.
Bilo da ga pravite od crvene paprike ili patlidžana, jedno je sigurno – ajvar je duboko ukorenjen u našoj tradiciji i na trpezama uvek ima počasno mesto. Stari recepti poput ovog podsećaju nas da ukus koji danas poznajemo nije nastao preko noći, već je deo duge i bogate kulinarske istorije Balkana.
BONUS VIDEO:
TRI JELA KOJA SE TRADICIONALNO SPREMAJU ZA MITROVDAN Ukusi koji mirišu na dom
Trpeza za Mitrovdan treba da bude bogata, ali jednostavna
07:45 14 h 08.11.2025
Teodora Vojinović
PLAZMA KUGLICE KOJE OSVAJAJU Jednostavan recept za slatko zadovoljstvo
Ove male slatke bombice oduševljavaju i decu i odrasle.
07:15 14 h 08.11.2025
Teodora Vojinović
TAJNE DOBRIH PEČURAKA Kako da ih pravilno očistite i pripremite!
12:15 1 d 07.11.2025
Teodora Vojinović
Sočno, bogato i neodoljivo jelo koje se topi u ustima, a spremno je za čas posla.
16:10 2 d 06.11.2025
Milica Maksimović
NE KORISTITE ŠTAPIĆE ZA UŠI! Četiri razloga zbog kojih vam više neće trebati
Pametno je prihvatiti da naše telo zna šta radi — samo mu nemojte praviti prepreke.
17:20 4 h 08.11.2025
Teodora Vojinović
VELIKI PREOKRET ZA ČETIRI ZNAKA Koji bi mogli da zablistaju od 5. do 12. novembra
Želimo vam da ovu sedmicu iskoristite za svoje korake napred.
15:20 6 h 08.11.2025
Teodora Vojinović
DOMAĆA MASKA OD BANANE Jednostavan recept za mekoću i sjaj kože!
Banana nije samo slatka užina — ona je i mini kozmetički sastojak za sebe.
11:30 10 h 08.11.2025
Teodora Vojinović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar