PILETINA NA KUPUSU Spremite pravi bakin ručak po domaćoj recepturi
07:30 94 d 22.09.2025
Jelena Petrović22.09.2025. 08:30
Live Production
Ajvar je vekovima neizostavan deo balkanske trpeze i pravi simbol zime i zimnice. Međutim, jedan starinski recept iz 1915. godine, pronađen u ratnom kuvaru, izazvao je pravu buru među domaćicama i ljubiteljima ovog specijaliteta. Razlog? U njemu nema crvene paprike, glavnog sastojka na koji smo danas svi navikli – već patlidžan!
Prema zapisu iz 1915. godine, ajvar se pripremao ovako:
ispeći tri veća patlidžana na žeravici,
dodati nekoliko zelenih paprika babura,
sjediniti sa belim lukom, crnim lukom, sirćetom i uljem,
sve dobro izgnječiti u drvenoj stupi i poslužiti.
Ovako spremljen ajvar mogao je da stoji svega nekoliko dana na hladnom mestu, za razliku od današnjeg, koji se zahvaljujući drugačijem načinu pripreme i pasterizaciji može čuvati mesecima.
Danas svi podrazumevamo da se ajvar pravi od pečene crvene paprike, neretko uz dodatak patlidžana. Zato je ovaj stari recept mnoge zbunio – pa se na društvenim mrežama povela rasprava da li je uopšte reč o ajvaru ili o nekoj njegovoj ranoj verziji.
Jedni tvrde da je ovo “pravi” ajvar iz prošlosti, dok drugi kažu da bez crvene paprike nema pravog ukusa. Upravo ta podeljenost pokazuje koliko se recept menjao kroz vreme.
PILETINA NA KUPUSU Spremite pravi bakin ručak po domaćoj recepturi
07:30 94 d 22.09.2025
Jelena Petrović
PEČENJE MU NIJE RAVNO Pileći odresci sa belim lukom i kačkavaljem
16:31 96 d 19.09.2025
Jelena PetrovićU pojedinim krajevima Balkana patlidžan je bio osnovni sastojak, dok je crvena paprika tek kasnije preuzela glavnu ulogu. Kako su se menjale navike i dostupnost namirnica, tako se i recept usavršavao, sve dok ajvar nije postao ono što danas smatramo kraljem zimnice.
Bilo da ga pravite od crvene paprike ili patlidžana, jedno je sigurno – ajvar je duboko ukorenjen u našoj tradiciji i na trpezama uvek ima počasno mesto. Stari recepti poput ovog podsećaju nas da ukus koji danas poznajemo nije nastao preko noći, već je deo duge i bogate kulinarske istorije Balkana.
BONUS VIDEO:
VREME JE ZA MEDENJAKE! Ideje za najlepše šare i recept za jednostavan fil koji uvek uspeva!
Nema pravila, nema greške – svaki medenjak je mali praznični crtež.
10:15 28 min 25.12.2025
Milica Maksimović
SAMO UBACITE U BLENDER! Bez rerne i mučenja: Desert koji me je spasio kad su stigli gosti!
Brzo, lako i neverovatno ukusno!
09:45 58 min 25.12.2025
Jelena Petrović
POSNI PODVARAK SA OSLIĆEM Tradicionalno jelo u posebnoj ribljoj verziji
Ova kombinacija kiselog kupusa i ribe savršena je za zimske dane, slave i posne praznike.
07:43 1 d 24.12.2025
Milica Maksimović
NOVOGODIŠNJI MAFINI KOJI OSVAJAJU NA PRVI POGLED Praznični zalogaji koji nestaju za tren (DIY+VIDEO)
Ovako pripremljeni, oni su savršeni za prazničnu trpezu, dečje proslave ili kao slatki poklon za drage ljude.
12:10 1 d 23.12.2025
Milica Maksimović
PRAZNIČNI KOKTELI NIKAD SLAĐI Trik sa keksom koji svako piće pretvara u pravi hit
Ovaj detalj ne samo da lepo izgleda na fotografijama, već i dodaje aromu, teksturu i onu slatku notu.
10:30 2 d 23.12.2025
Milica Maksimović
POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA NAJVIŠA JELKA NA SVETU Prepelo božićno drvce oborilo Ginisov rekord! (VIDEO)
Njenu posebnost prepoznao je i tim Ginisove knjige rekorda, koji je potvrdio da je drvo ispunilo sve uslove za ulazak u istoriju.
10:40 3 min 25.12.2025
Milica Maksimović
VREME JE ZA MEDENJAKE! Ideje za najlepše šare i recept za jednostavan fil koji uvek uspeva!
Nema pravila, nema greške – svaki medenjak je mali praznični crtež.
10:15 28 min 25.12.2025
Milica Maksimović
SAMO UBACITE U BLENDER! Bez rerne i mučenja: Desert koji me je spasio kad su stigli gosti!
Brzo, lako i neverovatno ukusno!
09:45 58 min 25.12.2025
Jelena Petrović
EVO KAKO DA VAM DOM ZAMIRIŠE NA BOŽIĆ Jednostavni trikovi koji bude prazničnu čaroliju
Evo nekoliko jednostavnih, domaćinskih načina da vam kuća zamiriše na praznike.
08:15 2 h 25.12.2025
Milica Maksimović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar