
RUČAK ZA POČETNIKE Jednostavan meni koji svako može da spremi!
19.09.2025. 12:30

Shutterstock
Vikend je pravo vreme da se okušate u kuhinji i obradujete porodicu toplim, domaćim ručkom. Ako niste vični kuvarskim čarolijama – nema brige. Ovaj meni je jednostavan, brz, a opet dovoljno svečan da unese miris i ukus pravog doma.
Predjelo: Potaž od šargarepe i krompira
Sastojci:
3 šargarepe
2 krompira
1 glavica crnog luka
so, biber, malo maslinovog ulja
1 l vode
Priprema:
Oljuštite i isecite povrće na krupnije komade.
U šerpi propržite luk na malo ulja dok ne zastakli.
Dodajte šargarepu i krompir, prelijte vodom i kuvajte dok povrće ne omekša.
Kada je gotovo, izblendirajte sve štapnim mikserom, začinite solju i biberom.
Savršen topli početak ručka, kremast i lagan.
Glavno jelo: Pileći bataci iz rerne sa krompirom

Sastojci:
6 pilećih bataka
5 krompira
2 čena belog luka
malo ulja
so, biber, suvi začin, origano ili ruzmarin
Priprema:
Pileće batake operite, posolite, pobiberite i premažite uljem.
Krompir oljuštite, isecite na krupnije kriške, posolite i dodajte u pleh.
Sve zajedno stavite u pleh, ubacite beli luk i pospite začinima.
Pecite u rerni na 200°C oko 50 minuta, dok ne porumeni.
Ovo je jelo koje se praktično samo sprema, a cela kuća miriše na nedeljni ručak.
Salata: Kupus salata

Sastojci:
pola glavice kupusa
2 kašike ulja
1 kašika sirćeta
so
Priprema:
Kupus sitno narendajte.
Posolite, pa blago izgnječite rukama.
Dodajte ulje i sirće, promešajte i salata je spremna.
Jednostavna, hrskava i osvežavajuća – savršeno ide uz pečeno meso.
Dezert: Sutlijaš (slatki pirinač sa mlekom)

Sastojci:
100 g pirinča
1 l mleka
3 kašike šećera
1 vanilin šećer
malo cimeta ili rendane čokolade za posip
Priprema:
Pirinač obarite kratko u vodi (5 minuta), pa procedite.
Stavite ga u mleko i kuvajte na laganoj vatri dok ne omekša.
Dodajte šećer i vanilu, mešajte dok se ne zgusne.
Sipajte u činije i pospite cimetom ili čokoladom.
Jedan od najjednostavnijih i najlepših domaćih dezerta, baš kao što su pravile bake.


MORA DA SE PROBA Karamel jabuke sa orasima u sjajnom kolaču
13:09 1 d 18.09.2025
Jelena PetrovićI to je to, ručak je spreman
Ovako imate kompletan vikend meni: supica na kašiku, pečeno meso sa krompirom, salata i lagan desert. Sve je jednostavno objašnjeno, pa i početnici mogu da se osećaju kao pravi domaćini.
Koga treba da oduševite sigurni smo da ćete baš to i učiniti a reči hvale moraju "pasti" jer se trud jedino računa...
Prijatno!
BONUS VIDEO:
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar