RUČAK ZA POČETNIKE Jednostavan meni koji svako može da spremi!

Milica Maksimović

19.09.2025. 12:30

RUČAK ZA POČETNIKE Jednostavan meni koji svako može da spremi!

Shutterstock

Vikend je pravo vreme da se okušate u kuhinji i obradujete porodicu toplim, domaćim ručkom. Ako niste vični kuvarskim čarolijama – nema brige. Ovaj meni je jednostavan, brz, a opet dovoljno svečan da unese miris i ukus pravog doma.

Shutterstock

Predjelo: Potaž od šargarepe i krompira

Sastojci:

3 šargarepe

2 krompira

1 glavica crnog luka

so, biber, malo maslinovog ulja

1 l vode

Priprema:

Oljuštite i isecite povrće na krupnije komade.

U šerpi propržite luk na malo ulja dok ne zastakli.

Dodajte šargarepu i krompir, prelijte vodom i kuvajte dok povrće ne omekša.

Kada je gotovo, izblendirajte sve štapnim mikserom, začinite solju i biberom.

Savršen topli početak ručka, kremast i lagan.

Glavno jelo: Pileći bataci iz rerne sa krompirom

Shutterstock

Sastojci:

6 pilećih bataka

5 krompira

2 čena belog luka

malo ulja

so, biber, suvi začin, origano ili ruzmarin

Priprema:

Pileće batake operite, posolite, pobiberite i premažite uljem.

Krompir oljuštite, isecite na krupnije kriške, posolite i dodajte u pleh.

Sve zajedno stavite u pleh, ubacite beli luk i pospite začinima.

Pecite u rerni na 200°C oko 50 minuta, dok ne porumeni.

Ovo je jelo koje se praktično samo sprema, a cela kuća miriše na nedeljni ručak.

Salata: Kupus salata

Shutterstock

Sastojci:

pola glavice kupusa

2 kašike ulja

1 kašika sirćeta

so

Priprema:

Kupus sitno narendajte.

Posolite, pa blago izgnječite rukama.

Dodajte ulje i sirće, promešajte i salata je spremna.

Jednostavna, hrskava i osvežavajuća – savršeno ide uz pečeno meso.

Dezert: Sutlijaš (slatki pirinač sa mlekom)

bakina kuhinja

Sastojci:

100 g pirinča

1 l mleka

3 kašike šećera

1 vanilin šećer

malo cimeta ili rendane čokolade za posip

Priprema:

Pirinač obarite kratko u vodi (5 minuta), pa procedite.

Stavite ga u mleko i kuvajte na laganoj vatri dok ne omekša.

Dodajte šećer i vanilu, mešajte dok se ne zgusne.

Sipajte u činije i pospite cimetom ili čokoladom.

Jedan od najjednostavnijih i najlepših domaćih dezerta, baš kao što su pravile bake.

I to je to, ručak je spreman

Ovako imate kompletan vikend meni: supica na kašiku, pečeno meso sa krompirom, salata i lagan desert. Sve je jednostavno objašnjeno, pa i početnici mogu da se osećaju kao pravi domaćini.

Koga treba da oduševite sigurni smo da ćete baš to i učiniti a reči hvale moraju "pasti" jer se trud jedino računa...

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)