MORA DA SE PROBA Karamel jabuke sa orasima u sjajnom kolaču
13:09 50 d 18.09.2025
Jelena Petrović19.09.2025. 09:14
Shutterstock
Kada pomislite na breskve, odmah na um pada miris i onaj nežni, sočni ukus koji vraća u detinjstvo. Upravo od tog voća nastao je jedan od najlepših kolača sezone – mekan, puterast i bez glutena, a pritom toliko jednostavan da ga može pripremiti svako.
Na Instagramu se pojavio video dame po imenu Katarina, koja je pokazala kako u jednoj činiji možete napraviti pravo čudo od kolača – bez komplikacija, bez posebnih trikova, samo par sastojaka i ljubav prema kuhinji.
Za ovaj kolač potrebne su samo breskve, malo brašna, jaja, puter i šećer.
Sve se muti u jednoj činiji, ubace se komadići breskve u smesu, a zatim se sve poređa u tepsiju, malo i preko vrha za dekoraciju i sočnost. Nakon što kolač ispečete (pola sata do 45 min na 200 - 220 stepeni), iz nje izlazi miris koji osvoji celu kuću.
Potrebni sastojci:
3 breskve (2 iseckane za smesu, 1 za dekoraciju)
150 g bezglutenskog brašna (najbolje mešavina pirinčanog i kukuruznog)
100 g šećera
2 jaja
80 ml ulja (ili 100 g putera bez glutena)
1 kašičica praška za pecivo (bez glutena)
1 kašičica vanilin šećera (proveriti deklaraciju)
prstohvat soli
50 ml mleka (može i biljno mleko – bademovo, sojino)
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smesa ne postane penasta.
Dodajte ulje (ili otopljeni puter), pa umešajte bezglutensko brašno pomešano sa praškom za pecivo i prstohvatom soli.
Ako je smesa pregusta, dodajte malo mleka dok ne postane kremasta.
Ubacite dve iseckane breskve i lagano promešajte.
Sipajte smesu u pleh obložen papirom za pečenje.
Odozgo poređajte treću breskvu isečenu na kriške.
Pecite na 180°C oko 35–40 minuta, dok kolač ne dobije zlatnu boju.
Prohladite, pospite prah šećerom i poslužite.
MORA DA SE PROBA Karamel jabuke sa orasima u sjajnom kolaču
13:09 50 d 18.09.2025
Jelena Petrović
Katarina je u svom videu pokazala kako ovaj kolač izgleda baš onako – domaćinski i šik u isto vreme. Mekan, sočan, topi se u ustima, a najbolji je uz šoljicu kafe ili kuglu sladoleda od vanile.
Ono što posebno oduševljava jeste što je recept bez glutena, što ga čini idealnim i za one koji vode računa o ishrani. I, kako Katarina kaže, „potrebno vam je samo 15 minuta da ga spremite, a onda pećnica odradi ostatak posla.“
BONUS VIDEO:
TAJNE DOBRIH PEČURAKA Kako da ih pravilno očistite i pripremite!
12:15 18 h 07.11.2025
Teodora Vojinović
Sočno, bogato i neodoljivo jelo koje se topi u ustima, a spremno je za čas posla.
16:10 1 d 06.11.2025
Milica Maksimović
TRI SALATE ZA MITROVDAN Ukusi koji spajaju porodicu za stolom
Pored glavnih jela, salate imaju posebno mesto na trpezi
11:00 1 d 06.11.2025
Teodora Vojinović
BAKIN TRIK Pileće šnicle iz rerne bolje i zdravije od prženih, sto posto!
Ceo trik je u posebnoj, mirisnoj smesi u koju se umaču šnicle pre nego što odu u rernu.
09:51 1 d 06.11.2025
Jelena PetrovićDARKO LAZIĆ OVAKO SPREMA SVADBARSKI KUPUS Pevač otkriva sve cake!
16:00 2 d 05.11.2025
Marija Vukićević
Neki znakovi će danas konačno dobiti odgovore koje čekaju...
06:00 15 min 08.11.2025
Milica Maksimović
SREĆNA SLAVA MITROVDAN! Narodni običaji, verovanja i poruke koje prate dan Svetog Dimitrija!
Rusi su ga u 16. veku izabrali za zaštitnika Sibira, dok je u Srbiji Mitrovdan postao velika narodna i porodična slava.
05:15 1 h 08.11.2025
Milica Maksimović
INTIMNOST NIJE TABU Kako otvoreno pričati o željama sa partnerom
19:30 10 h 07.11.2025
Teodora Vojinović
ŠTA VAŠA MAČKA MRZI A Vi to svakodnevno radite - poslušajte ove savete
18:15 12 h 07.11.2025
Teodora Vojinović
PORODIČNI BUDŽET Kako štedeti, a da se ne uskraćujete
17:30 12 h 07.11.2025
Teodora Vojinović
PAO VAM JE ŠEĆER? Ovih 9 zdravih grickalica brzo će vam pomoći da se oporavite
Kada vam „padne šećer“, najvažnije je brzo reagovati, ali bez preterivanja.
17:00 13 h 07.11.2025
Milica Maksimović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar