MORA DA SE PROBA Karamel jabuke sa orasima u sjajnom kolaču
13:09 98 d 18.09.2025
Jelena Petrović19.09.2025. 09:14
Shutterstock
Kada pomislite na breskve, odmah na um pada miris i onaj nežni, sočni ukus koji vraća u detinjstvo. Upravo od tog voća nastao je jedan od najlepših kolača sezone – mekan, puterast i bez glutena, a pritom toliko jednostavan da ga može pripremiti svako.
Na Instagramu se pojavio video dame po imenu Katarina, koja je pokazala kako u jednoj činiji možete napraviti pravo čudo od kolača – bez komplikacija, bez posebnih trikova, samo par sastojaka i ljubav prema kuhinji.
Za ovaj kolač potrebne su samo breskve, malo brašna, jaja, puter i šećer.
Sve se muti u jednoj činiji, ubace se komadići breskve u smesu, a zatim se sve poređa u tepsiju, malo i preko vrha za dekoraciju i sočnost. Nakon što kolač ispečete (pola sata do 45 min na 200 - 220 stepeni), iz nje izlazi miris koji osvoji celu kuću.
Potrebni sastojci:
3 breskve (2 iseckane za smesu, 1 za dekoraciju)
150 g bezglutenskog brašna (najbolje mešavina pirinčanog i kukuruznog)
100 g šećera
2 jaja
80 ml ulja (ili 100 g putera bez glutena)
1 kašičica praška za pecivo (bez glutena)
1 kašičica vanilin šećera (proveriti deklaraciju)
prstohvat soli
50 ml mleka (može i biljno mleko – bademovo, sojino)
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smesa ne postane penasta.
Dodajte ulje (ili otopljeni puter), pa umešajte bezglutensko brašno pomešano sa praškom za pecivo i prstohvatom soli.
Ako je smesa pregusta, dodajte malo mleka dok ne postane kremasta.
Ubacite dve iseckane breskve i lagano promešajte.
Sipajte smesu u pleh obložen papirom za pečenje.
Odozgo poređajte treću breskvu isečenu na kriške.
Pecite na 180°C oko 35–40 minuta, dok kolač ne dobije zlatnu boju.
Prohladite, pospite prah šećerom i poslužite.
MORA DA SE PROBA Karamel jabuke sa orasima u sjajnom kolaču
13:09 98 d 18.09.2025
Jelena Petrović
Katarina je u svom videu pokazala kako ovaj kolač izgleda baš onako – domaćinski i šik u isto vreme. Mekan, sočan, topi se u ustima, a najbolji je uz šoljicu kafe ili kuglu sladoleda od vanile.
Ono što posebno oduševljava jeste što je recept bez glutena, što ga čini idealnim i za one koji vode računa o ishrani. I, kako Katarina kaže, „potrebno vam je samo 15 minuta da ga spremite, a onda pećnica odradi ostatak posla.“
BONUS VIDEO:
EVO ISTINE O FRANCUSKOJ SALATI Koliko je zaista kalorična i kako da je jedete bez griže savesti
Upravo on daje francuskoj salati onu prepoznatljivu kremastu teksturu, ali i najveći deo kalorija.
11:10 3 h 25.12.2025
Milica Maksimović
VREME JE ZA MEDENJAKE! Ideje za najlepše šare i recept za jednostavan fil koji uvek uspeva!
Nema pravila, nema greške – svaki medenjak je mali praznični crtež.
10:15 4 h 25.12.2025
Milica Maksimović
SAMO UBACITE U BLENDER! Bez rerne i mučenja: Desert koji me je spasio kad su stigli gosti!
Brzo, lako i neverovatno ukusno!
09:45 5 h 25.12.2025
Jelena Petrović
POSNI PODVARAK SA OSLIĆEM Tradicionalno jelo u posebnoj ribljoj verziji
Ova kombinacija kiselog kupusa i ribe savršena je za zimske dane, slave i posne praznike.
07:43 1 d 24.12.2025
Milica Maksimović
Postoji jednostavan, domaćinski trik uz koji ćete za samo dva poteza skratiti i sakriti predugačak stolnjak.
14:10 36 min 25.12.2025
Milica Maksimović
Slavlje je trajalo čak pet dana, a okupilo je samo najuži krug porodice i prijatelja.
12:10 2 h 25.12.2025
Milica Maksimović
EVO ISTINE O FRANCUSKOJ SALATI Koliko je zaista kalorična i kako da je jedete bez griže savesti
Upravo on daje francuskoj salati onu prepoznatljivu kremastu teksturu, ali i najveći deo kalorija.
11:10 3 h 25.12.2025
Milica Maksimović
POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA NAJVIŠA JELKA NA SVETU Prepelo božićno drvce oborilo Ginisov rekord! (VIDEO)
Njenu posebnost prepoznao je i tim Ginisove knjige rekorda, koji je potvrdio da je drvo ispunilo sve uslove za ulazak u istoriju.
10:40 4 h 25.12.2025
Milica Maksimović
VREME JE ZA MEDENJAKE! Ideje za najlepše šare i recept za jednostavan fil koji uvek uspeva!
Nema pravila, nema greške – svaki medenjak je mali praznični crtež.
10:15 4 h 25.12.2025
Milica Maksimović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar