SOČAN KOLAČ SA BRESKVAMA BEZ GLUTENA Recept koji je osvojio Instagram – Katarina pokazala kako se sprema VIDEO

Milica Maksimović

19.09.2025. 09:14

SOČAN KOLAČ SA BRESKVAMA BEZ GLUTENA Recept koji je osvojio Instagram – Katarina pokazala kako se sprema VIDEO

Shutterstock

Kada pomislite na breskve, odmah na um pada miris i onaj nežni, sočni ukus koji vraća u detinjstvo. Upravo od tog voća nastao je jedan od najlepših kolača sezone – mekan, puterast i bez glutena, a pritom toliko jednostavan da ga može pripremiti svako.

Na Instagramu se pojavio video dame po imenu Katarina, koja je pokazala kako u jednoj činiji možete napraviti pravo čudo od kolača – bez komplikacija, bez posebnih trikova, samo par sastojaka i ljubav prema kuhinji.

Za ovaj kolač potrebne su samo breskve, malo brašna, jaja, puter i šećer.

Sve se muti u jednoj činiji, ubace se komadići breskve u smesu, a zatim se sve poređa u tepsiju, malo i preko vrha za dekoraciju i sočnost. Nakon što kolač ispečete (pola sata do 45 min na 200 - 220 stepeni), iz nje izlazi miris koji osvoji celu kuću.

Ali hajde da vidimo kako se pravi postupačno:

Potrebni sastojci:

3 breskve (2 iseckane za smesu, 1 za dekoraciju)

150 g bezglutenskog brašna (najbolje mešavina pirinčanog i kukuruznog)

100 g šećera

2 jaja

80 ml ulja (ili 100 g putera bez glutena)

1 kašičica praška za pecivo (bez glutena)

1 kašičica vanilin šećera (proveriti deklaraciju)

prstohvat soli

50 ml mleka (može i biljno mleko – bademovo, sojino)

Priprema:

Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smesa ne postane penasta.

Dodajte ulje (ili otopljeni puter), pa umešajte bezglutensko brašno pomešano sa praškom za pecivo i prstohvatom soli.

Ako je smesa pregusta, dodajte malo mleka dok ne postane kremasta.

Ubacite dve iseckane breskve i lagano promešajte.

Sipajte smesu u pleh obložen papirom za pečenje.

Odozgo poređajte treću breskvu isečenu na kriške.

Pecite na 180°C oko 35–40 minuta, dok kolač ne dobije zlatnu boju.

Prohladite, pospite prah šećerom i poslužite.

Katarina je u svom videu pokazala kako ovaj kolač izgleda baš onako – domaćinski i šik u isto vreme. Mekan, sočan, topi se u ustima, a najbolji je uz šoljicu kafe ili kuglu sladoleda od vanile.

Ono što posebno oduševljava jeste što je recept bez glutena, što ga čini idealnim i za one koji vode računa o ishrani. I, kako Katarina kaže, „potrebno vam je samo 15 minuta da ga spremite, a onda pećnica odradi ostatak posla.“

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)