KADA JE PRAVO VREME DA POSOLIŠ HRANU Kako so i tajming zajedno prave razliku u ukusu

Teodora Vojinović

18.09.2025. 12:00

KADA JE PRAVO VREME DA POSOLIŠ HRANU Kako so i tajming zajedno prave razliku u ukusu

Freepik.com

Mnogo puta pomisliš da je problem u receptu, začinima ili sastojcima – a zapravo je ceo trik kada ćeš da dodaš so. Profesionalni kuvari kažu da pogrešan moment soljenja može učiniti da jelo deluje ravno, blago, pa čak i preslano – umesto ukusno i ujednačeno.

Kada soliti supe i variva

So stavi čim supa ili varivo počne da ključa. Tako se ukus ravnomerno rasporedi kroz sve sastojke – povrće, meso ili pečurke. Ako čekaš do kraja, ukus ostaje površinski i ne zaokružuje se kako treba.

Shutterstock

Kada soliti testeninu

Greška mnogih je da so ubace kad voda već ključa ili čak dok testenina već kuva. Pravi momenat je da posoliš vodu pre ključanja – testenina će upiti so ravnomerno, i niko neće reći da nešto nije ukusno.

Shutterstock

Soljenje mesa i povrća

Za pečenje ili roštilj najbolje je so dodati neposredno pre stavljanja na vatru ili odmah po završetku pečenja. Preran unos soli može izvući vlagu iz mesa, čineći ga suvim. S druge strane, posle pečenja, so na toploj površini pojača prirodan ukus i daće onaj fini šmek.

Shutterstock

Šta raditi kada si zaboravila

Ako shvatiš da ukus nije dovoljno jak, umesto da sipaš so direktno, rastvori malo soli u malo tečnosti – vode ili ulja – i lagano umešaj u jelo. Na taj način izbegavaš preslanost i dobijaš ravnomerniji ukus.

Zaključak

So nije samo dodatak – ona je alat. Pravi trenutak soljenja može da promeni neupečatljivo jelo u ukusno iskustvo. Sledeći put kad kuvaš, obrati pažnju, kada staviš so možda je važnije nego koliko je staviš.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)