
TAJNA NAJBOLJIH JAJA NA OKO Kuvari otkrili da je samo jedan sastojak nepogrešiv
18.09.2025. 07:13

Shutterstock
Pržena jaja, ili kako ih svi volimo zvati – jaja na oko – mnogima su omiljeni deo doručka. Na prvi pogled deluje da se spremaju lako, ali razlika između običnih i savršenih jaja krije se u – masnoći koju koristimo za prženje.
Godinama traje dilema – ulje ili maslac? Jedni tvrde da je ulje praktičnije, drugi ne odustaju od maslaca, ali izgleda da su kulinarski stručnjaci stavili tačku na raspravu.
Stručnjaci se složili – maslac je zakon
Tri poznate kuvarice – Džesika Randava (The Forked Spoon), Džoan Galager (Inspired Taste) i Keti Berget (Beyond the Chicken Coop) – jednoglasno su potvrdile: maslac je tajna savršenih jaja na oko.
„Za mene je ključ visokokvalitetni slani maslac. On jajima daje bogat ukus i stvara hrskav, zlatni rub“, kaže Randava.
Galagerova dodaje da kada se maslac zapeni u tiganju, jaje dobija prepoznatljiv miris i zlatne ivice, dok žumance ostaje bogato i tečno – baš kako treba za savršeno umakanje hleba.
Berget naglašava da nema potrebe za komplikovanjem: običan slani maslac dovoljan je da jaja na oko postanu prava gurmanska poslastica.
Maslac menja sve
Osim što sprečava da se jaje zalepi za tiganj, maslac donosi onu punu aromu i teksturu zbog koje su jaja na oko omiljena na mnogim trpezama. Uz malo soli i parče hleba, doručak je gotov za par minuta – i to najbolji mogući.
Dakle, sledeći put kada budete pekli jaja, ne razmišljajte mnogo: maslac je nepogrešiv izbor.
BONUS VIDEO:
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar