TAJNA NAJBOLJIH JAJA NA OKO Kuvari otkrili da je samo jedan sastojak nepogrešiv

Milica Maksimović

18.09.2025. 07:13

TAJNA NAJBOLJIH JAJA NA OKO Kuvari otkrili da je samo jedan sastojak nepogrešiv

Shutterstock

Pržena jaja, ili kako ih svi volimo zvati – jaja na oko mnogima su omiljeni deo doručka. Na prvi pogled deluje da se spremaju lako, ali razlika između običnih i savršenih jaja krije se u – masnoći koju koristimo za prženje.

Godinama traje dilema – ulje ili maslac? Jedni tvrde da je ulje praktičnije, drugi ne odustaju od maslaca, ali izgleda da su kulinarski stručnjaci stavili tačku na raspravu.

Shutterstock

Stručnjaci se složili – maslac je zakon

Tri poznate kuvarice – Džesika Randava (The Forked Spoon), Džoan Galager (Inspired Taste) i Keti Berget (Beyond the Chicken Coop) – jednoglasno su potvrdile: maslac je tajna savršenih jaja na oko.

„Za mene je ključ visokokvalitetni slani maslac. On jajima daje bogat ukus i stvara hrskav, zlatni rub“, kaže Randava.

Galagerova dodaje da kada se maslac zapeni u tiganju, jaje dobija prepoznatljiv miris i zlatne ivice, dok žumance ostaje bogato i tečno – baš kako treba za savršeno umakanje hleba.

Berget naglašava da nema potrebe za komplikovanjem: običan slani maslac dovoljan je da jaja na oko postanu prava gurmanska poslastica.

Freepik.com

Maslac menja sve

Osim što sprečava da se jaje zalepi za tiganj, maslac donosi onu punu aromu i teksturu zbog koje su jaja na oko omiljena na mnogim trpezama. Uz malo soli i parče hleba, doručak je gotov za par minuta – i to najbolji mogući.

Dakle, sledeći put kada budete pekli jaja, ne razmišljajte mnogo: maslac je nepogrešiv izbor.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)