
TRIKOVI KAKO DA SE VODA U ZIMNICI NE POMUTI I DA SE SVE NE POKVARI Domaćinski saveti
17.09.2025. 13:15

Shutterstock
Uz dolazak jeseni, domaćice i domaćini širom naših krajeva polako zavrću rukave i kreću u pripremu zimnice. Krastavčići, paprika, kupus i ostalo povrće zauzimaju police špajza, a miris svežeg povrća i sirćeta širi se kuhinjom.
Ipak, često se dešava da nakon par nedelja voda u teglama postane mutna, što ume da zabrine i one najiskusnije. Dobra vest je da to ne znači uvek da je zimnica pokvarena – a još bolja je da postoji nekoliko starih, proverenih trikova kako da voda ostane bistra sve do proleća.
Zašto dolazi do mutnoće?
Najčešći uzrok je nedovoljno čista tegla ili slab proces sterilizacije. Nekad se povrće ubaci bez temeljitog pranja, ili se pogreši u odnosu soli i vode. Sve to može dovesti do zamućenja.
Stari trikovi naših baka
Da bi voda ostala bistra, u svaku teglu ubacite nekoliko zrna bibera, par listova vinove loze i komadić korena hrena. Ovi dodaci ne samo da čuvaju bistrinu, već daju povrću i poseban, pikantan ukus.
Još jedan savet je da na vrh svake tegle sipate malo vinskog sirćeta – ono dodatno sprečava kvarenje i pojavu mutnoće.
Tajna u fermentaciji
Ako želite da budete potpuno sigurni, tokom fermentacije možete u bure staviti nekoliko kriški hleba ili bobice grožđa. Ostavite ih samo nekoliko dana, a zatim izvadite. Tako ćete postići da se proces završi prirodno, bez mutne vode.
Zimnica kao iz špajza naših baka
Uz malo pažnje i primenu ovih trikova, vaša zimnica neće samo ostati čvrsta i ukusna, već će i voda u teglama biti bistra i čista – baš onako kako treba da izgleda pravi domaći zalogaj u sred zime.
BONUS VIDEO:
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar