
KAKO SKUVATI SAVRŠENU SUPU Greške koje svi pravimo i trikovi za ukus kao iz bakine kuhinje
17.09.2025. 07:56

Shutterstock
Iako se priprema supe čini kao najjednostavniji posao – malo vode, mesa i povrća – svaka domaćica zna da dobra supa nije baš tako laka za pogoditi. Nije džabe rečeno da bez nje nema nedeljnog ručka, posebno u jesenjim i zimskim danima kada nas zagrli hladnoća i kiša.
Ali, upravo tada pravimo iste greške – i onda se pitamo zašto supa nije ispala „kao nekad“.
Evo nekoliko saveta kako da svaki put bude savršena, mirisna i bogata.
Kuvanje na prevelikoj temperaturi
Mnogi žele da ubrzaju ručak pa supu kuvaju na najjačoj vatri. Rezultat? Meso bude suvo, a povrće prekuvano. Supa mora da se krčka – lagano, na umerenoj vatri, uz povremene mehuriće na površini.
Nedovoljno soli
Supa bez soli je prazna, a sa previše – neukusna. Najbolje je da je tokom kuvanja povremeno probate i oslonite se na sopstveni ukus, umesto slepog praćenja recepta.
Voda je dovoljna
Često mislimo da bez kocke za supu nema ukusa, ali istina je suprotna. Dobra domaća supa od mesa, povrća i malo začina je neuporedivo bolja. Za poseban šmek, ubacite koru parmezana pred kraj kuvanja.
Povrće dodajete prerano
Ako sve stavite odjednom, povrće će se raskuvati. Celer i luk mogu odmah s mesom, ali šargarepu i drugo povrće dodajte tek poslednjih pola sata. Tako će zadržati boju, ukus i hranljive materije.
Pogrešni začini
Previše začina može da pokvari ukus. Birajte prosto i domaćinski – biber, peršun, mirođija. Za krem supe odlični su dodatak jogurt, kiselo mleko ili semenke bundeve.
👉 Kada izbegnete ove greške i dodate malo ljubavi u lonac, vaša supa postaće omiljeni deo ručka, a ukućani će sigurno tražiti još jedan tanjir.
BONUS VIDEO:
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar