PAPRIKE PUNJENE KUPUSOM Divan recept, sve objašnjeno u detalje za preukusnu zimnicu!

Jelena Petrović

16.09.2025. 10:27

PAPRIKE PUNJENE KUPUSOM Divan recept, sve objašnjeno u detalje za preukusnu zimnicu!

Jelena Petrović

Ako postoji miris koji nas vraća u detinjstvo i mamine ili bakine kuhinje, onda je to miris tegli poređanih u špajzu. Punjene paprike kupusom su pravi klasik domaće zimnice hrskave, kisele i osvežavajuće, one su obavezni dodatak uz pečenje, pasulj ili dobar nedeljni ručak.

Jelena Petrović

Prednost ovog recepta je što možete da ih pripremite na tri različita načina – bilo da volite da ih pasterizujete u rerni, da dodate malo vinobrana i konzervansa, ili da se oslonite na prirodni konzervans – ren. Rezultat je isti: savršeno spremljena zimnica koja može da stoji celu zimu, a vi da uživate u domaćem ukusu kad god poželite.

Jelena Petrović

Potrebno je:

1.5 kg kupusa
15-20 malih paprika može somborka
150 gr. soli
150 gr šećera
500 ml. alkoholno sirće 9%
1,5 l vode
malo ljute paprike
celerov list
biber u zrnu

Priprema:

Kupus izrendati (ribanac) posoliti malo pa ga malo rukama izgnječiti i ostaviti 15 min. Papriku oprati i izvaditi seme. Kupus cediti rukama i puniti kupusom. Mogu se zatvoriti listovima paprike ili zelenog paradajza a nije moranje. Ređati u oprane tegle, između staviti ljute papričice. Ubaciti celerov list i zrna bibera. U šerpu sipati 1,5 litar litre vode, dodati 500 ml. sirćeta, so i šečer i izmešati da se istopi. Staviti plastične pritiskače i naliti papriku. Zatvoriti metalnim poklopcima. 

1. Način

Staviti u rernu uključiti na 90 stepeni C 91 min ostaje u rerni dok se ne ohlade.

2. Način

Na  ovu količinu tečnosti dodati pola kašičice vinobrana i pola kašičice konzervanca i sa tim naliti. Dobro zatvoriti.

3. Način

U tegle staviti prutove rena i naliti nIšta ne treba dodavati ali treba nadledati posle 3-4 nedelje.
Obavezno u hladnom i mračnom da se čuvaju.

VIDEO- KAKO NAPRAVITI PAPRIKE SA KUPUSOM:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)