NE BACAJTE KORU MUSKANTNE TIKVE! U njoj se krije pravo bogatstvo vitamina, a evo kako se pravilno sprema!

Milica Maksimović

04.11.2025. 12:33

NE BACAJTE KORU MUSKANTNE TIKVE! U njoj se krije pravo bogatstvo vitamina, a evo kako se pravilno sprema!

Shutterstock

Kora muskantne tikve često završava u kanti, iako nutricionisti tvrde da je upravo taj deo jedan od najzdravijih. Ova jesenja kraljica sadrži obilje hranljivih materija koje jačaju imunitet, poboljšavaju varenje i čine kožu lepšom. Zato sledeći put kada budete pekli tikvu, nemojte je ljuštiti – već je ispecite i pojedite zajedno s korom.

Kora je prepuna antioksidanasa

Kora muskantne tikve bogata je flavonoidima i karotenoidima, među kojima su najpoznatiji beta-karoten, lutein i kriptoksantin. Ove supstance deluju kao zaštitni štit za ćelije, sprečavajući njihovo oštećenje i starenje. Redovnim unosom hrane bogate antioksidansima smanjuje se rizik od hroničnih bolesti, pa čak i određenih vrsta raka.

Stabilizuje šećer u krvi

Iako tikva sadrži ugljene hidrate, oni su složeni i dolaze u kombinaciji sa vlaknima i vitaminima.

Nutricionisti objašnjavaju da vlakna iz kore pomažu da se prirodni šećeri u tikvi sporije apsorbuju, čime se sprečavaju nagli skokovi šećera u krvi i osećaj iscrpljenosti posle jela. Ukratko – ako zadržite koru, duže ćete biti siti i imaćete više energije.

Pomaže varenju i zdravlju creva

Dodatna vlakna iz kore deluju kao “hrana” za dobre bakterije u crevima. One proizvode masne kiseline koje obnavljaju sluznicu i smanjuju upale u probavnom sistemu. Time se poboljšava varenje, sprečava zatvor i jača imunitet – jer zdrava creva znače i jači odbrambeni sistem.

Bogata vitaminima A i C

Jedna porcija muskantne tikve obezbeđuje i do 50% dnevne potrebe za vitaminom A, koji je ključan za zdravlje kože i vida, kao i vitaminom C, koji jača imunitet i pomaže telu da se izbori sa virusima i infekcijama. Ako tikvu pečete s korom, unos ovih vitamina dodatno se povećava.

Shutterstock

Kako pripremiti koru muskantne tikve

Najvažnije je da tikvu dobro operete kako biste uklonili prljavštinu i eventualni vosak sa površine. Preporučuje se da koristite manje ili srednje plodove, jer im je kora tanja i lakša za žvakanje.

Tikvu isecite na komade, začinite po želji (maslinovo ulje, so, biber, ruzmarin) i pecite na 200°C dok viljuška lako ne prolazi kroz koru. Ako i dalje deluje previše tvrdo, možete je izmiksati u supu, potaž ili umak – tako ćete zadržati sve hranljive sastojke, a dobiti savršenu teksturu.

Kada koru ipak treba izbegavati

Osobe koje imaju osetljiv želudac, IBS ili upalne bolesti creva trebalo bi da izbegavaju koru jer može biti teža za varenje. U tom slučaju, tikvu oljuštite, ali slobodno dodajte malo pečene kore u supu ili sos – tako ćete ipak iskoristiti deo njenog nutritivnog bogatstva.

Muskantna tikva nije samo ukusna, već i izuzetno hranljiva – naročito ako je jedete sa korom. Sledeći put kad budete pripremali ovo jesenje zlato, setite se da ne bacate najvredniji deo.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)