VOĆE KOJE LEČI SRCE I CREVA Malo ko ga jede, a jača imunitet bolje od narandže
Pored specifičnog ukusa, pomelo je prava mala vitaminska bomba
07:43 48 d 31.10.2025
Milica Maksimović03.11.2025. 10:56
Shutterstock
Utvrđen antikancerogeni potencijal mleka buše: mleko ove autohtone pasmine sadrži značajan udeo polinezasićenih masnih kiselina i drugih biološki aktivnih supstanci koje mogu doprineti zaštiti organizma od razvoja raka. Sve više istraživanja potvrđuje da ishrana ima veliku ulogu u prevenciji malignih oboljenja, a među namirnicama koje privlače posebnu pažnju nalazi se i mleko buše, pisao je portal Agroklub.
Ova skromna, ali genetski dragocena autohtona rasa goveda daje mleko bogato polinezasićenim masnim kiselinama i bioaktivnim komponentama koje doprinose jačanju imuniteta i zaštiti ćelija. Ovi rezultati predstavljeni su u radu “Nutritivni i antikancerogeni potencijal mleka buše: Perspektive funkcionalne ishrane i uzgoja autohtone pasmine”, koji potpisuju Vesna Ganter, Sabahudin Tahmaz, Emir Sjedović, Krešimir Kuterovac i Maja Gregić, a koji je predstavljen na Međunarodnom simpozijumu o stanju i zaštiti autohtonih pasmina u Sarajevu. Prema istraživanjima, mleko buše sadrži značajne količine esencijalnih polinezasićenih masnih kiselina poput linolne (LA), arahidonske (AA), eikosapentaenske (EPA) i dokozaheksaenske (DHA), koje su povezane sa antikancerogenim i protivupalnim efektima. Takođe je bogato konjugovanom linolnom kiselinom (CLA) i alfa-linolenskom kiselinom (ALA), koje mogu usporiti rast tumorskih ćelija i podstaći njihovo prirodno odumiranje.
Ukupan sastav masnih kiselina pokazuje da mleko buše ima veći udeo mono- i polinezasićenih masnih kiselina, uključujući omega-3 i omega-6, dok je udeo zasićenih masnih kiselina niži u poređenju sa mlekom drugih rasa. Ovakav sastav svrstava mleko buše među namirnice sa izuzetno visokim nutritivnim i funkcionalnim potencijalom, posebno u prevenciji malignih bolesti i jačanju ukupnog zdravlja. Buša je poznata kao izdržljiva i prilagođena teškim uslovima, ali njena ekonomska vrednost do sada nije bila dovoljno prepoznata.
VOĆE KOJE LEČI SRCE I CREVA Malo ko ga jede, a jača imunitet bolje od narandže
Pored specifičnog ukusa, pomelo je prava mala vitaminska bomba
07:43 48 d 31.10.2025
Milica Maksimović
JETRA OBOŽAVA OVAJ SOK Prirodan način da se očistite iznutra!
14:09 49 d 30.10.2025
Teodora VojinovićSada, zahvaljujući naučnim dokazima o kvalitetu njenog mleka, otvaraju se mogućnosti za razvoj specijalizovanih mlečnih proizvoda sa potencijalno visokom tržišnom vrednošću, posebno u segmentu zdrave i funkcionalne hrane. Razvoj proizvodnje bazirane na mleku buše mogao bi doprineti jačanju ruralnih domaćinstava, očuvanju autohtonog genetskog fonda i unapređenju održivog stočarstva. Stručnjaci poručuju da bi antikancerogeni potencijal mleka buše trebalo da ima važnu ulogu u daljem razvoju ove pasmine, jer bi ona u budućnosti mogla postati više od čuvara tradicije — pravo bogatstvo domaće poljoprivrede i važan deo zdravije ishrane.
BONUS VIDEO:
ZABORAVITE DETOKS I GLADOVANJE POSLE PREJEDANJA Evo kako se zaista oporavlja organizam
Ovaj savet nije zasnovan na trendovima, već na decenijama istraživanja iz oblasti bihejvioralne ishrane.
14:00 5 h 18.12.2025
Milica Maksimović
ZA ŠTA SE KOD NAS KORISTI MAST OD JAZAVCA Stari narodni lek koji se i danas pominje
Posle mazanja, obavezno se oblačilo toplo – vunena potkošulja, šal oko vrata ili debeli čaršaf.
08:10 11 h 18.12.2025
Milica Maksimović
BOLOVI U ZGLOBOVIMA ZIMI Zašto su jači i kako da ih ublažite - sve što treba da znate
Velika analiza više naučnih studija pokazala je jasnu povezanost između vremenskih prilika i jačine bolova.
09:30 3 d 15.12.2025
Milica Maksimović
DA VAM JE NA ZDRAVLJE I MIR! Navečerje – kako se u narodu dočekuje slava, uoči Nikoljdana
Uoči Nikoljdana, navečerje ima posebno mesto. Kažu stari: „Kako dočekaš slavu, takva će ti biti i godina.“
17:00 2 h 18.12.2025
Milica Maksimović
RUKE OD ZLATA Kako napraviti posni slavski kolač - da bi uspeo, važna je jedna stvar
Dobar posni slavski kolač može da bude mekan, mirisan i lep na pogled – baš onakav kakav dolikuje slavi.
15:00 4 h 18.12.2025
Milica Maksimović
ZABORAVITE DETOKS I GLADOVANJE POSLE PREJEDANJA Evo kako se zaista oporavlja organizam
Ovaj savet nije zasnovan na trendovima, već na decenijama istraživanja iz oblasti bihejvioralne ishrane.
14:00 5 h 18.12.2025
Milica Maksimović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar