ZABORAVLJENA PASMINA, VELIKA MOĆ! Mleko buše kao štit od tumora

Milica Maksimović

03.11.2025. 10:56

ZABORAVLJENA PASMINA, VELIKA MOĆ! Mleko buše kao štit od tumora

Shutterstock

Utvrđen antikancerogeni potencijal mleka buše: mleko ove autohtone pasmine sadrži značajan udeo polinezasićenih masnih kiselina i drugih biološki aktivnih supstanci koje mogu doprineti zaštiti organizma od razvoja raka. Sve više istraživanja potvrđuje da ishrana ima veliku ulogu u prevenciji malignih oboljenja, a među namirnicama koje privlače posebnu pažnju nalazi se i mleko buše, pisao je portal Agroklub.

Shutterstock

Ova skromna, ali genetski dragocena autohtona rasa goveda daje mleko bogato polinezasićenim masnim kiselinama i bioaktivnim komponentama koje doprinose jačanju imuniteta i zaštiti ćelija. Ovi rezultati predstavljeni su u radu “Nutritivni i antikancerogeni potencijal mleka buše: Perspektive funkcionalne ishrane i uzgoja autohtone pasmine”, koji potpisuju Vesna Ganter, Sabahudin Tahmaz, Emir Sjedović, Krešimir Kuterovac i Maja Gregić, a koji je predstavljen na Međunarodnom simpozijumu o stanju i zaštiti autohtonih pasmina u Sarajevu. Prema istraživanjima, mleko buše sadrži značajne količine esencijalnih polinezasićenih masnih kiselina poput linolne (LA), arahidonske (AA), eikosapentaenske (EPA) i dokozaheksaenske (DHA), koje su povezane sa antikancerogenim i protivupalnim efektima. Takođe je bogato konjugovanom linolnom kiselinom (CLA) i alfa-linolenskom kiselinom (ALA), koje mogu usporiti rast tumorskih ćelija i podstaći njihovo prirodno odumiranje.

Shutterstock

Ukupan sastav masnih kiselina pokazuje da mleko buše ima veći udeo mono- i polinezasićenih masnih kiselina, uključujući omega-3 i omega-6, dok je udeo zasićenih masnih kiselina niži u poređenju sa mlekom drugih rasa. Ovakav sastav svrstava mleko buše među namirnice sa izuzetno visokim nutritivnim i funkcionalnim potencijalom, posebno u prevenciji malignih bolesti i jačanju ukupnog zdravlja. Buša je poznata kao izdržljiva i prilagođena teškim uslovima, ali njena ekonomska vrednost do sada nije bila dovoljno prepoznata.

Sada, zahvaljujući naučnim dokazima o kvalitetu njenog mleka, otvaraju se mogućnosti za razvoj specijalizovanih mlečnih proizvoda sa potencijalno visokom tržišnom vrednošću, posebno u segmentu zdrave i funkcionalne hrane. Razvoj proizvodnje bazirane na mleku buše mogao bi doprineti jačanju ruralnih domaćinstava, očuvanju autohtonog genetskog fonda i unapređenju održivog stočarstva. Stručnjaci poručuju da bi antikancerogeni potencijal mleka buše trebalo da ima važnu ulogu u daljem razvoju ove pasmine, jer bi ona u budućnosti mogla postati više od čuvara tradicije — pravo bogatstvo domaće poljoprivrede i važan deo zdravije ishrane.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)