BELI LUK SPUŠTA PRITISAK Naučno potvrđeno da ova namirnica može pomoći kod hipertenzije!
Prirodni lek koji reguliše krvni pritisak, poboljšava cirkulaciju i jača srce
11:00 3 d 24.10.2025
Milica Maksimović27.10.2025. 06:15
Freepik.com
Kada dođe jesen i na pijacama se pojave kesteni, mnogi ih posmatraju kao mirisni deo sezone — ali retko kome padne na pamet da oni kriju pravo bogatstvo hranljivih vrednosti.
Za početak, ključna prednost kestena ogleda se u količini dijetalnih vlakana — koja pomažu varenju, podstiču zdravu crevnu floru i smanjuju osećaj nadutosti. Ovaj plod sadrži ugljene hidrate koji pružaju energiju bez osećaja „težine“ koji zna da prati mnoge orašaste plodove.
Visok sadržaj vitamina C u kestenu čini ga pravim saveznikom u jačanju imuniteta — posebno u hladnim mesecima. A kada govorimo o lepoti — antioksidansi iz kestena pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, podržavaju proizvodnju kolagena i utiču na zdrav izgled kože i noktiju.
Ne samo da kesten sadrži kalijum koji može pomoći u regulaciji krvnog pritiska, već minerali poput magnezijuma i bakra doprinose jačanju kostiju i zglobova. Zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu i bogatstvu vlakana, ovaj plod predstavlja i dobar izbor za one koji brinu o nivou šećera u krvi.
Da biste iskoristili sve benefite — izaberite sveže, neraspuknute plodove. Zarežite svaki kesten, pecite na 200 °C oko 20–30 minuta dok kora ne postane hrskava, ali unutrašnjost mekana. Nakon pečenja, skinite ljusku dok je još toplo — tako se lakše oljušti i bolje se čuvaju vredni sastojci.
BELI LUK SPUŠTA PRITISAK Naučno potvrđeno da ova namirnica može pomoći kod hipertenzije!
Prirodni lek koji reguliše krvni pritisak, poboljšava cirkulaciju i jača srce
11:00 3 d 24.10.2025
Milica Maksimović
Kesten je više od ukusne poslastice sa jesenskih tržnica — on je mali nutritivni dragulj koji možete jednostavno uvrstiti u svoj meni i unaprediti zdravlje iznutra. Kad sledeći put posegnete za njim — znajte da radite dobro telu koje govori više od reči.
BONUS VIDEO:
SLAVSKI STO PUN, STOMAK JOŠ PUNIJI Trikovi da se ne prejedete i narodni lekovi ako preterate
Dobra vest je da se možemo lepo počastiti bez prejedanja, a i da postoji spas ako smo ipak preterali
16:20 43 min 27.10.2025
Milica Maksimović
JEDINI HLEB KOJI VREDI JESTI Šta nutricionisti stvarno preporučuju
12:10 4 h 27.10.2025
Teodora Vojinović
CRNI ILI ZELENI ČAJ Koji je bolji za zdravlje srca, uma i energije?
08:11 8 h 27.10.2025
Milica Maksimović
BOL U UHU NE BIRA VREME Prirodni načini da ublažite upalu
15:18 3 d 24.10.2025
Teodora Vojinović
NEĆETE VEROVATI ŠTA SE DOGAĐA Tajna vlažne maramice u mašini za veš!
16:45 18 min 27.10.2025
Teodora Vojinović
SLAVSKI STO PUN, STOMAK JOŠ PUNIJI Trikovi da se ne prejedete i narodni lekovi ako preterate
Dobra vest je da se možemo lepo počastiti bez prejedanja, a i da postoji spas ako smo ipak preterali
16:20 43 min 27.10.2025
Milica Maksimović
KARMIN KOJI PRAVI RAZLIKU Najpopularnije nijanse za zimu 2026.
15:10 1 h 27.10.2025
Teodora Vojinović
KAD JE SLAVA, DRŽI JEZIK KRAĆE OD VILJUŠKE Evo o čemu ne valja na slavi pričati!
Slava prođe, ali šta si rekao za stolom – to se pamti
12:12 4 h 27.10.2025
Milica Maksimović
JEDINI HLEB KOJI VREDI JESTI Šta nutricionisti stvarno preporučuju
12:10 4 h 27.10.2025
Teodora Vojinović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar