"BOŽIJI DAR" ZA ŽENE Od kostiju i nerava do lepote kože - čuva i štiti!

Milica Maksimović

16.09.2025. 07:30

"BOŽIJI DAR" ZA ŽENE Od kostiju i nerava do lepote kože - čuva i štiti!

Shutterstock

Sitne semenke susama kriju ogromnu moć. Još od vremena Asiraca, Vavilonaca i starih Egipćana, susam se koristio protiv ćelavosti, išijasa i zujanja u ušima.

Danas je nezaobilazan sastojak peciva, namaza, kolača i poznatog tahinija, a osim u kuhinji, koristi se i kao prirodni lek za brojne tegobe. Čak i legendarne reči Ali-babe „Sezame, otvori se!“ inspirisane su mahunama susama koje same pucaju kada sazru.

Shutterstock

Jača živce i krvne sudove

Susam je bogat fitosterolima – prirodnim jedinjenjima sličnim holesterolu, koja snižavaju masnoće u krvi i jačaju imunitet. Njegovo ulje deluje preventivno protiv stvaranja tromba, dok lecitin štiti nervni sistem. Magnezijum iz susama pomaže kod nesanice i migrena, a preporučuje se i osobama koje pate od umora i depresije.

Prirodni čistač organa za varenje

Iako je „težak“ za stomak, susam povremeno treba uvrstiti u ishranu jer čisti creva i pomaže kod zatvora i parazita. Možete ga lagano propržiti, a kod hemoroida se preporučuje posebna pasta: kašika mlevenog susama, dve kašike vode i kašičica putera – mazati na tost ili konzumirati kao lek.

Čuva kosti, kosu i kožu

Susam je moćan saveznik protiv osteoporoze i reumatskih bolova. Ako ujutru na prazan stomak pojedete dve kašike samlevenog susama sa malo vode, obezbedićete telu kalcijum koji je višestruko vredniji nego iz mleka. Dobar je i za kožu jer smanjuje akne i gljivice, briše ožiljke i podstiče regeneraciju. Njegove hranljive materije pomažu i kosi, štiteći je od opadanja.

Posebno važan za žene

Zahvaljujući visokom sadržaju kalcijuma, susam ublažava bolove i grčeve tokom PMS-a. U trudnoći je posebno značajan jer olakšava probavne tegobe, a dijetetska vlakna pomažu kod opstipacije.

Shutterstock

Namirnica bez granica

Od peciva i pita do mesa i povrća – susam se koristi širom sveta. Od njega se pravi tahini pasta, susamovo mleko i ulje koje mnogi koriste kao zamenu za maslinovo. U afričkoj i azijskoj kuhinji zauzima važno mesto, dok se na američkom kontinentu koristi kao nezaobilazan dodatak jelima.

👉 Bilo da ga dodate u hleb, pospete preko salate ili napravite pastu, susam je namirnica koja oplemenjuje ukus, ali i čuva zdravlje celog organizma.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)