
"BOŽIJI DAR" ZA ŽENE Od kostiju i nerava do lepote kože - čuva i štiti!
16.09.2025. 07:30

Shutterstock
Sitne semenke susama kriju ogromnu moć. Još od vremena Asiraca, Vavilonaca i starih Egipćana, susam se koristio protiv ćelavosti, išijasa i zujanja u ušima.
Danas je nezaobilazan sastojak peciva, namaza, kolača i poznatog tahinija, a osim u kuhinji, koristi se i kao prirodni lek za brojne tegobe. Čak i legendarne reči Ali-babe „Sezame, otvori se!“ inspirisane su mahunama susama koje same pucaju kada sazru.
Jača živce i krvne sudove
Susam je bogat fitosterolima – prirodnim jedinjenjima sličnim holesterolu, koja snižavaju masnoće u krvi i jačaju imunitet. Njegovo ulje deluje preventivno protiv stvaranja tromba, dok lecitin štiti nervni sistem. Magnezijum iz susama pomaže kod nesanice i migrena, a preporučuje se i osobama koje pate od umora i depresije.
Prirodni čistač organa za varenje
Iako je „težak“ za stomak, susam povremeno treba uvrstiti u ishranu jer čisti creva i pomaže kod zatvora i parazita. Možete ga lagano propržiti, a kod hemoroida se preporučuje posebna pasta: kašika mlevenog susama, dve kašike vode i kašičica putera – mazati na tost ili konzumirati kao lek.


MED ILI JAVOROV SIRUP Koji zaslađivač je bolji izbor?
15:00 4 d 15.09.2025
Milica MaksimovićČuva kosti, kosu i kožu
Susam je moćan saveznik protiv osteoporoze i reumatskih bolova. Ako ujutru na prazan stomak pojedete dve kašike samlevenog susama sa malo vode, obezbedićete telu kalcijum koji je višestruko vredniji nego iz mleka. Dobar je i za kožu jer smanjuje akne i gljivice, briše ožiljke i podstiče regeneraciju. Njegove hranljive materije pomažu i kosi, štiteći je od opadanja.
Posebno važan za žene
Zahvaljujući visokom sadržaju kalcijuma, susam ublažava bolove i grčeve tokom PMS-a. U trudnoći je posebno značajan jer olakšava probavne tegobe, a dijetetska vlakna pomažu kod opstipacije.
Namirnica bez granica
Od peciva i pita do mesa i povrća – susam se koristi širom sveta. Od njega se pravi tahini pasta, susamovo mleko i ulje koje mnogi koriste kao zamenu za maslinovo. U afričkoj i azijskoj kuhinji zauzima važno mesto, dok se na američkom kontinentu koristi kao nezaobilazan dodatak jelima.
👉 Bilo da ga dodate u hleb, pospete preko salate ili napravite pastu, susam je namirnica koja oplemenjuje ukus, ali i čuva zdravlje celog organizma.
BONUS VIDEO:
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar