HRSKAVA SVINJETINA IZ RERNE Evo kako da spremite sočno i ukusno pečenje

Tajna uspeha leži u nekoliko jednostavnih trikova koji će vam pomoći da dobijete savršenu koricu

Bella

05.09.2025. 13:15

HRSKAVA SVINJETINA IZ RERNE Evo kako da spremite sočno i ukusno pečenje

Pixabay.com

Mnogi vole tradicionalno pečenje iz furune, ali čak i bez nje, možete pripremiti savršeno hrskavu svinjetinu u običnoj rerni kod kuće. Tajna uspeha leži u nekoliko jednostavnih trikova koji će vam pomoći da dobijete hrskavu koricu, a da meso ostane sočno.

A kako ide sezona slava, evo saveta kako da spremite ovu fantaziju od ukusa.

Odabir mesa – idealni komadi za rernu

Za rernu su idealni komadi poput:

But, vrat ili plećka – za klasično pečenje.
Rebarca – ako želite više hrskavih delova.
Svinjska kolenica – odlična za pečenje sa zlatnom koricom.

Kupite meso sa kožicom, jer upravo ona postaje hrskava kad se dobro ispeče.

Pixabay.com

Priprema pre pečenja

Mariniranje – Utrljajte meso solju, belim lukom, biberom i mrvicom aleve paprike. Možete dodati i začinsko bilje poput ruzmarina i majčine dušice. Ostavite meso da odstoji nekoliko sati ili preko noći u frižideru za bolji ukus.
Sušenje kožice – Pre pečenja, važno je da kožica bude potpuno suva. Ako treba, obrišite je ubrusom. Za još bolji efekat, ostavite meso u frižideru otkriveno da se dodatno prosuši.

Pečenje u rerni – korak po korak

Visoka temperatura za početak – Zagrejte rernu na 220–250°C. Stavite meso u vruću rernu na 20-30 minuta, da bi se odmah stvorila hrskava korica.
Smanjenje temperature – Nakon prvih pola sata, smanjite temperaturu na 160–180°C i pecite dalje, u zavisnosti od veličine komada (računajte oko 45 minuta po kilogramu mesa).
Dodavanje povrća – Na pola pečenja dodajte krompir, luk, šargarepu ili drugo povrće oko mesa, da upije sokove i dodatno pojača aromu.
Završni „udar“ za hrskavu koricu – Pred kraj pečenja, pojačajte temperaturu na 220°C na još 10-15 minuta ili uključite opciju ventilatora/grila da se kožica dodatno zapecne.

Saveti za savršen rezultat

Ne prekrivajte meso folijom, osim ako ne želite mekšu koricu. Folija zadržava vlagu i sprečava stvaranje hrskavosti.
Sokove od pečenja koristite za preliv – sakupljajte sokove u toku pečenja i povremeno prelivajte meso za dodatnu sočnost.
Odmaranje mesa – Kada se pečenje izvadi iz rerne, ostavite ga 10 -15 minuta da odmori pre sečenja. Tako će svi sokovi ostati u mesu.

Shutterstock

Posluženje

Servirajte sa prilozima poput pečenog krompira, kiselog kupusa ili pire krompira za potpuni užitak. Kao dodatak, domaći ajvar i kiseli krastavci savršeno će se uklopiti uz ovo sočno i hrskavo pečenje.

Uz ove trikove, ne morate imati furunu da biste uživali u pravom slavskom ili nedeljnom pečenju.

Važno je samo malo strpljenja i dobar plan, a vaša rerna će odraditi ostalo!

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)