
SLASNA DOMAĆA PECIVA SA BELIM LUKOM I PARMEZANOM Svaki zalogaj pravo je uživanje!
07:57 10 d 05.09.2025
BellaTajna uspeha leži u nekoliko jednostavnih trikova koji će vam pomoći da dobijete savršenu koricu
05.09.2025. 13:15
Pixabay.com
Mnogi vole tradicionalno pečenje iz furune, ali čak i bez nje, možete pripremiti savršeno hrskavu svinjetinu u običnoj rerni kod kuće. Tajna uspeha leži u nekoliko jednostavnih trikova koji će vam pomoći da dobijete hrskavu koricu, a da meso ostane sočno.
A kako ide sezona slava, evo saveta kako da spremite ovu fantaziju od ukusa.
Odabir mesa – idealni komadi za rernu
Za rernu su idealni komadi poput:
But, vrat ili plećka – za klasično pečenje.
Rebarca – ako želite više hrskavih delova.
Svinjska kolenica – odlična za pečenje sa zlatnom koricom.
Kupite meso sa kožicom, jer upravo ona postaje hrskava kad se dobro ispeče.
Pixabay.com
Priprema pre pečenja
Mariniranje – Utrljajte meso solju, belim lukom, biberom i mrvicom aleve paprike. Možete dodati i začinsko bilje poput ruzmarina i majčine dušice. Ostavite meso da odstoji nekoliko sati ili preko noći u frižideru za bolji ukus.
Sušenje kožice – Pre pečenja, važno je da kožica bude potpuno suva. Ako treba, obrišite je ubrusom. Za još bolji efekat, ostavite meso u frižideru otkriveno da se dodatno prosuši.
Pečenje u rerni – korak po korak
Visoka temperatura za početak – Zagrejte rernu na 220–250°C. Stavite meso u vruću rernu na 20-30 minuta, da bi se odmah stvorila hrskava korica.
Smanjenje temperature – Nakon prvih pola sata, smanjite temperaturu na 160–180°C i pecite dalje, u zavisnosti od veličine komada (računajte oko 45 minuta po kilogramu mesa).
Dodavanje povrća – Na pola pečenja dodajte krompir, luk, šargarepu ili drugo povrće oko mesa, da upije sokove i dodatno pojača aromu.
Završni „udar“ za hrskavu koricu – Pred kraj pečenja, pojačajte temperaturu na 220°C na još 10-15 minuta ili uključite opciju ventilatora/grila da se kožica dodatno zapecne.
SLASNA DOMAĆA PECIVA SA BELIM LUKOM I PARMEZANOM Svaki zalogaj pravo je uživanje!
07:57 10 d 05.09.2025
BellaTAJNA SAVRŠENO PRŽENIH JAJA Evo zašto treba da ih spremate ovako, a ne na ulju
Ako želite da doručak bude ukusan kao iz najboljeg restorana, saznajte kako da ga spremite.
08:19 11 d 04.09.2025
K1infoSaveti za savršen rezultat
Ne prekrivajte meso folijom, osim ako ne želite mekšu koricu. Folija zadržava vlagu i sprečava stvaranje hrskavosti. Shutterstock
Sokove od pečenja koristite za preliv – sakupljajte sokove u toku pečenja i povremeno prelivajte meso za dodatnu sočnost.
Odmaranje mesa – Kada se pečenje izvadi iz rerne, ostavite ga 10 -15 minuta da odmori pre sečenja. Tako će svi sokovi ostati u mesu.
Posluženje
Servirajte sa prilozima poput pečenog krompira, kiselog kupusa ili pire krompira za potpuni užitak. Kao dodatak, domaći ajvar i kiseli krastavci savršeno će se uklopiti uz ovo sočno i hrskavo pečenje.
Uz ove trikove, ne morate imati furunu da biste uživali u pravom slavskom ili nedeljnom pečenju.
Važno je samo malo strpljenja i dobar plan, a vaša rerna će odraditi ostalo!
BONUS VIDEO:
IZ ITALIJE NA VAŠ STO Tajni recept za kremaste bolonjeze
19:00 36 min 15.09.2025
Teodora VojinovićPALAČINKE KOJE SE NE LEPE Tajna savršenog doručka na vašem stolu
16:00 3 h 15.09.2025
Teodora VojinovićFINE STARINSKE BUHTLE SA PEKMEZOM OD ŠLJIVA Najbolje iz bakine kuhinje!
07:40 11 h 15.09.2025
Jelena PetrovićKOLAČ KOJI SE TOPI U USTIMA Kokos i krem, to je prava kombinacija!
12:44 3 d 12.09.2025
Jelena PetrovićSočan, gust i prepun ukusa, savršen je za doručak, užinu ili bilo koji obrok.
07:37 3 d 12.09.2025
Jelena PetrovićTRI SLATKE IDEJE ZA SEPTEMBAR Džemovi koje vredi probati!
13:10 4 d 11.09.2025
Teodora VojinovićIZ ITALIJE NA VAŠ STO Tajni recept za kremaste bolonjeze
19:00 36 min 15.09.2025
Teodora VojinovićPALAČINKE KOJE SE NE LEPE Tajna savršenog doručka na vašem stolu
16:00 3 h 15.09.2025
Teodora VojinovićMED ILI JAVOROV SIRUP Koji zaslađivač je bolji izbor?
15:00 4 h 15.09.2025
Milica Maksimović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar