EVO ISTINE O FRANCUSKOJ SALATI Koliko je zaista kalorična i kako da je jedete bez griže savesti

Upravo on daje francuskoj salati onu prepoznatljivu kremastu teksturu, ali i najveći deo kalorija.

Milica Maksimović

25.12.2025. 11:10

EVO ISTINE O FRANCUSKOJ SALATI Koliko je zaista kalorična i kako da je jedete bez griže savesti

Shutterstock

Francuska salata je nezaobilazna na gotovo svakoj prazničnoj trpezi u Srbiji – bilo da je reč o Božiću, Uskrsu, slavi ili nekom porodičnom okupljanju. Ipak, uz sav taj ukus i nostalgiju, prati je i glas da je „kalorijska bomba“ koju treba izbegavati ako pazimo na liniju. Istina, kao i obično, nije ni crna ni bela.

Na prvi pogled, sumnja pada na majonez – i to s razlogom. Upravo on daje francuskoj salati onu prepoznatljivu kremastu teksturu, ali i najveći deo kalorija. U proseku, 100 grama francuske salate ima između 130 i 200 kalorija, ali problem nastaje jer se retko zadržimo na maloj porciji. Jedan tanjir lako može imati 300 grama, što je već ozbiljan obrok.

Shutterstock

Ipak, majonez nije neprijatelj kakvim ga često predstavljamo. Pravi se od ulja, vode, sirćeta i male količine jaja – bez pavlake ili šećera u velikim količinama. Većina biljnih ulja sadrži nezasićene masne kiseline koje nisu štetne ako se konzumiraju umereno. Drugim rečima, problem nije u majonezu samom po sebi, već u količini.

S druge strane, često zaboravljamo da francuska salata sadrži i povrće koje ima svoju nutritivnu vrednost. Krompir donosi energiju i kalijum, šargarepa je bogata vitaminom A, grašak vlaknima i vitaminom C, dok kiseli krastavci podstiču varenje. Tvrdo kuvana jaja dodaju proteine, pa ova salata, ispod sloja majoneza, ipak ima i „zdravu stranu“.

Ako želite lakšu verziju, a da se ne odreknete ukusa, rešenje je jednostavno. Smanjite količinu majoneza ili je pomešajte sa kiselim mlekom, jogurtom ili pavlakom. Jedna kašika majoneza i dve kašike jogurta daju i dalje kremastu strukturu, ali sa znatno manje kalorija. Postoje i „light“ varijante majoneza koje su dobra alternativa za one koji žele da dodatno smanje unos masti.

Važno je i znati da skuplje majoneze sa maslinovim ili avokadovim uljem nisu nužno zdravije. Klasična majoneza od suncokretovog ili sojinog ulja sasvim je prihvatljiv izbor, posebno ako se koristi razumno.

Na kraju, francuska salata ne mora biti zabranjena namirnica. Ona je deo tradicije, ukusa detinjstva i porodičnih okupljanja. Ključ je u umerenosti – manja porcija, pametnija priprema i svest o tome šta jedemo. Tako francuska salata može ostati na stolu, bez griže savesti, kao ono što i jeste – omiljeni praznični prilog koji se jede s merom.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)