ŠEKER PARE Recept star 50 godina za kolač koji svi obožavaju

Idealan kolač za vikend uživanje

Jelena Petrović

14.11.2025. 09:13

ŠEKER PARE Recept star 50 godina za kolač koji svi obožavaju

Jelena Petrović

Spremni za putovanje kroz ukuse Balkana? Pred vama je šeker pare, bosanski desert koji se topi u ustima! Recept je jednostavan, tajna je samo u savršenom odnosu putera i brašna. Ovo je onaj sočni kolač koji pamtimo iz bakine kuhinje, a uz dodatak limuna, cela kuća ćе mirisati božanstveno. Pogledajte kako da od samo nekoliko jeftinih sastojaka napravite pravi spektakl!

Jelena Petrović

SASTAV

Za testo: jedno celo jaje i jedno belance (žumance ostavite za premazivanje), 100 grama putera, tri do četiri kašike šećera, jedan vanilin šećer, limunova kora, pola praška za pecivo, dve šolje brašna šolja od 200 gr. Za preliv: tri pune šolje šećera,tri pune šolje vode, ceo limun isečen na krugove  šolja od 100 ml

Jelena Petrović

PRIPREMA: Najpre pomešati sve suve sastojke, dodati jedno celo jaje, jedno belance i puter i zamesiti fino, meko testo. Malo testa oblikovati u dlanu, pritisnuti i ređati u pleh.

Premazati žumancetom koje ste ostavili sa strane. Peći na 200 stepeni C 25 minuta. Napravite sirup od vode šećera i limuna i vanilin šećera. Preliti vruće kolačice. Jako su ukusni i mirsni. Ostavite da upiju saft bar 30 minuta.

Kako se pravi kolač pogledajte U VIDEU OVDE: 

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)