POHOVANA PILETINA Recept koji vraća miris domaće kuhinje
07:11 1 d 30.10.2025
Teodora Vojinović30.10.2025. 10:02
Shutterstock
U danima posta, ali i onda kada želimo zdraviji, laganiji obrok sa dubokim ukusom domaće kuhinje, riblja čorba je jedan od najlepših izbora. Međutim, postoji ogromna razlika između one “brze” verzije koju dobijete u restoranu i prave, tradicionalne čorbe kakvu su nekada pripremali ribari na Dunavu i Savi.
Takva čorba ne kuva se pola sata, već strpljivo, na tihoj vatri. Ne služi se sa komadima ribe punim kostiju, već sa mekanim, iseckanim ribljim mesom koje se topi u kašici. A pravi ukus dolazi od jedne male tajne: odvajanja mesa sa kostiju nakon kuvanja i vraćanja u čorbu.
Danas vam donosimo upravo taj recept — svečan, posan i nepogrešiv.
Riba (ukupno oko 2 kg):
Šaran (glava, kosti, rep + komad filea)
Som
Smuđ ili štuka
Pastrmka
Kečiga (ako je možete nabaviti)
Šaka sitne rečne ribe za osnovu (opciono)
2 glavice crnog luka
2 šargarepe
1 paštrnak
1 manji celer
2 čena belog luka
Lovor list
Kašičica bibera u zrnu
Kašika mlevene aleve paprike
Kašika brašna
Kašika paradajz koncentrata
So po ukusu
Maslinovo ulje ili ulje po izboru
Peršun i limun za serviranje
Po želji:
100–200 ml belog posnog vina
Priprema
1) Kuvanje osnove: U veliki lonac stavite: glave, kosti i sitnu ribu, seckanu šargarepu, celer i paštrnak jedan luk presečen na pola, lovor, biber, so. Nalijte 3–4 litra vode i kuvajte 1 sat do 1h 30 min na tihoj vatri. Što duže – to bogatije. 2) Procediti i očistiti ribu Dobijeni bujon procedite, a ribu ostavite da se prohladi.
Potom pažljivo odvojite:
✔ meso
✘ sve kosti i kožice
Iseckajte ribu na sitno i ostavite sa strane.
3) Pravljenje osnove čorbe: U drugom loncu izdinstajte sitno seckani drugi luk na malo ulja, dodajte kašiku brašna i kratko propržite, dodajte alevu papriku i paradajz koncentrat. Lagano dolivajte procedeni riblji bujon, mešajući da nema grudvica.
4) Završetak: Dodajte: iseckano riblje meso, so i biber po ukusu, vino (ako koristite). Kuvajte još 15 minuta. 5) Serviranje: Posuti svežim peršunom i služiti sa: limunom domaćim rezancima ili kuvanim krompirom (po tradiciji iz Vojvodine) malo ljute paprike za hrabre.
Za čorbu kao iz ribarske čarde: dodajte zrna bibera i malo kima, obavezno koristite riblju glavu — tu je aroma, ne žurite, čorba voli vreme.
POHOVANA PILETINA Recept koji vraća miris domaće kuhinje
07:11 1 d 30.10.2025
Teodora Vojinović
PROJA SA ČVARCIMA Recept sa kojim nema greške! Ovu proju svi traže!
Za proju koja okuplja porodicu oko stola...
17:04 2 d 29.10.2025
Jelena Petrović✔ bez kostiju u tanjiru
✔ bogata i gusta, ne “vodena”
✔ autentična, stara ribarska tehnika
✔ idealna za slavu, Badnje veče, post, ali i nedeljni ručak
Ako je spremite na ovaj način, verovatno ćete čuti onu rečenicu koju u kuhinji svi potajno priželjkujemo:
„E ovo je čorba!“.
BONUS VIDEO:
NE TRAŽITE DALJE: DŽEM OD MUŠMULA je najpotcenjenija zimnica – evo zašto ga svi ponovo prave!
Danas se ovo zaboravljeno jesensko voće vraća na velika vrata jer je zdravo, otporno i idealno za domaći džem
16:00 12 h 31.10.2025
Milica Maksimović
NAJLEPŠE SLAVSKO ŽITO Mali trik domaćica koji pravi razliku u ukusu!
09:10 19 h 31.10.2025
Teodora Vojinović
STARI RECEPT ZA KISELU PEGLANU PAPRIKU Nema konzervansa, a ostaje sočna do leta
Ovaj stari recept garantuje da će paprika ostati sočna, čvrsta i ukusna do proleća
07:59 20 h 31.10.2025
Milica Maksimović
KADA SE DUŠA UMORI, NI KIČMA VIŠE NE NOSI ČOVEKA Kako izgleda kad najjači popuste
Gde se odlože ta neisplakana jutra i neizgovorene psovke koje zadržiš u grlu da ne bi zvučao slab?
17:00 11 h 31.10.2025
Milica Maksimović
KAKO RAZGOVARATI SA DECOM O EMOCIJAMA I PRVIM ZALJUBLJIVANJIMA: Saveti psihoterapeutkinje
Ne postoji jedan razgovor. Sve počinje još u ranom detinjstvu, možda već oko četvrte godine.
16:24 11 h 31.10.2025
K1info
NE TRAŽITE DALJE: DŽEM OD MUŠMULA je najpotcenjenija zimnica – evo zašto ga svi ponovo prave!
Danas se ovo zaboravljeno jesensko voće vraća na velika vrata jer je zdravo, otporno i idealno za domaći džem
16:00 12 h 31.10.2025
Milica Maksimović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar