PRIPREMITE RIBU NA VREME Od pečenog šarana do dimljene pastrmke – evo kako je sve možete spremiti za slavski sto

Milica Maksimović

28.10.2025. 10:44

PRIPREMITE RIBU NA VREME Od pečenog šarana do dimljene pastrmke – evo kako je sve možete spremiti za slavski sto

Shutterstock

Posna slava ne mora da znači skromnu trpezu — naprotiv! Riba, ako se pravilno spremi, može biti pravo slavlje za nepce. Od tradicionalnog pečenog šarana do nežne pastrmke i dimljenog oslića, izbor je bogat, a recepti jednostavni i puni mirisa domaće kuhinje.

Pečeni šaran – kralj slavske trpeze

Na svakom posnom slavskom stolu šaran ima počasno mesto. Najukusniji je kada se peče u rerni sa povrćem — lukom, šargarepom, paprikom i paradajzom. Pre nego što se stavi u tepsiju, šaran se premaže mešavinom ulja, soli, bibera i belog luka, pa prelije čašom belog vina i nekoliko kolutova limuna. Pecite ga u rerni na 180°C oko 40 minuta, a u međuvremenu zalivajte sokom u kome se peče. Miris koji se širi kućom — nezamenljiv! Za slavski sto možete dodati i filete šarana sa orasima, prelivenim prepečenim susamom – odličan spoj ukusa koji gosti obožavaju.

Dimljeni šaran – za one koji vole jači ukus

Dimljeni šaran pravi je delikates. Najčešće se kupuje već pripremljen, ali ako volite domaću verziju, riba se suši i dimi na blagoj vatri od bukovog drveta. Poslužite ga uz posni krompir salatu, rendanu cveklu ili ajvar. Za svečanu trpezu, dimljeni šaran može biti hladno predjelo, narezan na tanke listove i poslužen uz limun i masline.

Pastrmka – lagana, nežna i uvek sveža

Pastrmka je pravi izbor ako želite da trpeza bude laganija. Najjednostavnije se sprema pečenjem u rerni ili na tiganju sa malo maslinovog ulja, belog luka i peršuna. Za svečanu varijantu, punite je mlevenim orasima, hlebom natopljenim u vodi i začinima, pa je zavežite koncem i pecite u rerni. Pastrmka se lepo slaže sa barenim povrćem, pireom od celera ili limun sosom.

Oslić – jednostavan i uvek siguran izbor

Oslić je omiljen među domaćicama jer se brzo sprema i uvek uspeva. Najčešće se priprema pohovan u brašnu i mineralnoj vodi, pržen na ulju do zlatne boje. Za zdraviju varijantu, oslić možete peći u rerni sa malo maslinovog ulja i začinskim biljem. Uz njega obavezno ide posna tartar sos ili domaći majonez bez jaja.

🍋 Trik za kraj – kako da riba uvek bude sočna

Bez obzira koju ribu spremate, zapamtite sledeće: Pre pečenja, ribu držite 15 minuta u marinadi od limunovog soka, maslinovog ulja, soli i belog luka. Tokom pečenja, povremeno je prelivajte sopstvenim sokom ili belim vinom, da ne bude suva. Nakon pečenja, pokrijte folijom i ostavite da odmori 10 minuta – tada se ukusi prožmu i riba postane još sočnija.

Posna slava uz miris ribe i domaće topline

Za posnu slavu poput Svetog Luke, Svetog Nikole, riba je uvek centar trpeze. Uz čašu vina, dobru salatu i domaći kolač od oraha ili maka — posna slava lako može biti i raskošna i ukusna.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)