PREBRANAC KAO IZ STARINSKIH DANA Savršen izbor za posne slave i porodična okupljanja

Teodora Vojinović

30.10.2025. 11:10

PREBRANAC KAO IZ STARINSKIH DANA Savršen izbor za posne slave i porodična okupljanja

Jelena Petrović

Kada dođu dani posta ili se približava posna slava, mnogi od nas požele da na trpezi imaju nešto što miriše na detinjstvo i kuću naših baka. Prebranac je upravo to – jednostavno, ali raskošno jelo koje u sebi nosi svu toplinu doma i duh starih vremena.

Shutterstock

Ako želite da na vašoj posnoj trpezi zablista pravo srpsko jelo koje se voli i pamti, ovo je recept koji vredi zabeležiti.

Sastojci koji su vam potrebni

  • 500 g belog pasulja
  • 3 veće glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašičice mlevene crvene paprike
  • 1 list lovora
  • So, biber po ukusu
  • 100 ml ulja (ili više, po želji)
  • Po želji – malo sušenog biljnog začina
Shutterstock

Priprema korak po korak

Pasulj prvo isperite i ostavite da prenoći u vodi. Sutradan ga ocedite, prelijte svežom vodom i kuvajte dok ne omekša, ali pazite da se ne raskuva – zrna treba da ostanu cela.

U međuvremenu na ulju propržite sitno seckani crni luk dok ne omekša i porumeni, pa dodajte beli luk i crvenu papriku. Sve zajedno kratko promešajte da paprika pusti boju, ali ne i da zagori.

U vatrostalnu posudu ili zemljani sud složite red pasulja, pa red prženog luka, i tako dok ne potrošite sve sastojke. Dodajte list lovora, posolite, pobiberite i prelijte preostalim uljem i malo vode u kojoj se kuvao pasulj.

Pecite u rerni na 200°C oko 40 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu koricu i zamiriše cela kuća.

Domaći savet

Prebranac je najlepši kada prenoći – tada se svi ukusi sjedine i jelo postane još bogatije. Poslužite ga uz kiseli kupus, turšiju ili parče domaćeg hleba i dobićete pravi, srpski posni ručak kakav se nekad spremao za slave i praznike.

Ako tražite jelo koje spaja jednostavnost i tradiciju, prebranac je neizostavan izbor za svaku posnu slavu. 

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)