SLAVSKA POSLASTICA ZA PAMĆENJE 3 posne torte koje krase svaki slavski sto!

Teodora Vojinović

28.10.2025. 13:10

SLAVSKA POSLASTICA ZA PAMĆENJE 3 posne torte koje krase svaki slavski sto!

Freepik.com

Kada dođe vreme posta i slave, domaćice znaju da prava svečanost ne može da prođe bez dobre torte. Iako nema jaja, mleka ni putera, posna torta može biti raskošna, sočna i mirisna – prava kraljica slavskog stola. Donosimo tri proverenа recepta koje će i vaši gosti tražiti ponovo.

Čokoladna posna torta – bogata i nežna

Potrebno je:

  • 500 g posnog keksa,
  • 200 g posne čokolade,
  • 250 g posnog margarina,
  • 200 g šećera u prahu,
  • 2 dl sojinog ili bademovog mleka,
  • 100 g mlevenih oraha,
  • 1 kašika ruma (po želji).

Priprema:

U šerpi otopite margarin, šećer, čokoladu i mleko, pa ostavite da se malo prohladi. Dodajte mlevene orahe i mrvljeni keks, a zatim sve sjedinite. Smesu stavite u kalup obložen papirom za pečenje i lepo poravnajte. Ostavite u frižideru da se stegne nekoliko sati, pa premažite glazurom od otopljene posne čokolade. Torta je jednostavna, ali izuzetno bogatog ukusa — prava posna čokoladna fantazija.

Posna torta sa rozen korama i orasima – klasika za svaku slavu

Potrebno je:

  • 1 pakovanje posnih rozen kora,
  • 250 g posnog margarina,
  • 200 g šećera,
  • 200 g mlevenih oraha,
  • 100 g posne čokolade,
  • 1 dl vode.

Priprema:
U šerpi otopite šećer u vodi dok se ne karamelizuje, dodajte margarin i čokoladu, pa mešajte dok se sve ne sjedini. Sklonite sa vatre i umešajte mlevene orahe. Filujte kore dok se ne potroši sav fil, završite slojem fila i pospite mlevenim orasima. Ostavite tortu da odstoji par sati u frižideru kako bi kore omekšale.
Ova torta ima onaj stari, domaći ukus koji podseća na bakinu kuhinju — jednostavna, ali puna topline.

Voćna posna torta – osvežavajuća i lagana

Potrebno je:

  • 1 pakovanje posnog keksa,
  • 1 konzerva kompota od breskvi ili ananasa,
  • 1 puding od vanile (bez mlečnih sastojaka),
  • 400 ml sojinog mleka,
  • 3 kašike šećera,
  • 100 g posnog margarina,
  • 1 kesica želatina (posni biljni).

Priprema:
Skuvajte puding u mleku sa šećerom i ostavite da se ohladi. U ohlađeni puding dodajte margarin i umutite krem. Želatin pripremite prema uputstvu i dodajte u fil, pa umešajte i iseckano voće iz kompota. Na dno kalupa poređajte red keksa natopljenog sokom iz kompota, pa red fila, i tako naizmenično. Završite filom i dekorišite kriškama voća. Ova torta je lagana, osvežavajuća i donosi dozu modernog šarma na slavski sto.

Bella savet

Ako tortu pravite dan ranije, biće još ukusnija – ukusi će se povezati, a tekstura omekšati. Koristite prirodne zaslađivače, poput meda od datula ili kokosovog šećera, za blaži ukus.

Posne torte su dokaz da tradicija i post ne znače odricanje, već pažnju i ljubav koju ulažete u svako parče kolača. Na slavskom stolu, one uvek mirišu na dom, radost i zajedništvo.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)