 
        SLAVSKA POSLASTICA ZA PAMĆENJE 3 posne torte koje krase svaki slavski sto!
28.10.2025. 13:10
 
            Freepik.com
Kada dođe vreme posta i slave, domaćice znaju da prava svečanost ne može da prođe bez dobre torte. Iako nema jaja, mleka ni putera, posna torta može biti raskošna, sočna i mirisna – prava kraljica slavskog stola. Donosimo tri proverenа recepta koje će i vaši gosti tražiti ponovo.
Čokoladna posna torta – bogata i nežna
Potrebno je:
- 500 g posnog keksa,
- 200 g posne čokolade,
- 250 g posnog margarina,
- 200 g šećera u prahu,
- 2 dl sojinog ili bademovog mleka,
- 100 g mlevenih oraha,
- 1 kašika ruma (po želji).
Priprema:
                
                
                                    
                                            
                                            
Posna torta sa rozen korama i orasima – klasika za svaku slavu
Potrebno je:
- 1 pakovanje posnih rozen kora,
- 250 g posnog margarina,
- 200 g šećera,
- 200 g mlevenih oraha,
- 100 g posne čokolade,
- 1 dl vode.
Priprema:
                
                
                                    
                                    
                                                U šerpi otopite šećer u vodi dok se ne karamelizuje, dodajte margarin i čokoladu, pa mešajte dok se sve ne sjedini. Sklonite sa vatre i umešajte mlevene orahe. Filujte kore dok se ne potroši sav fil, završite slojem fila i pospite mlevenim orasima. Ostavite tortu da odstoji par sati u frižideru kako bi kore omekšale.
                
                
                
                                                Ova torta ima onaj stari, domaći ukus koji podseća na bakinu kuhinju — jednostavna, ali puna topline.
                
                
                
                                
                                                
                
                
                
                                                
                
                
                
                                                                
                
                
                                
                                                
                
                
                
                                                
                
                
                
                                                
Voćna posna torta – osvežavajuća i lagana
Potrebno je:
- 1 pakovanje posnog keksa,
- 1 konzerva kompota od breskvi ili ananasa,
- 1 puding od vanile (bez mlečnih sastojaka),
- 400 ml sojinog mleka,
- 3 kašike šećera,
- 100 g posnog margarina,
- 1 kesica želatina (posni biljni).
Priprema:
                
                
                                    
                                    
                                                Skuvajte puding u mleku sa šećerom i ostavite da se ohladi. U ohlađeni puding dodajte margarin i umutite krem. Želatin pripremite prema uputstvu i dodajte u fil, pa umešajte i iseckano voće iz kompota. Na dno kalupa poređajte red keksa natopljenog sokom iz kompota, pa red fila, i tako naizmenično. Završite filom i dekorišite kriškama voća. Ova torta je lagana, osvežavajuća i donosi dozu modernog šarma na slavski sto.
                
                
                
                                
                                                
                
                
                
                                                
                
                
                
                                                                
                
                
                                
                                                
                
                
                
                                                
                
                
                
                                                
Bella savet
Ako tortu pravite dan ranije, biće još ukusnija – ukusi će se povezati, a tekstura omekšati. Koristite prirodne zaslađivače, poput meda od datula ili kokosovog šećera, za blaži ukus.
Posne torte su dokaz da tradicija i post ne znače odricanje, već pažnju i ljubav koju ulažete u svako parče kolača. Na slavskom stolu, one uvek mirišu na dom, radost i zajedništvo.
BONUS VIDEO:
 
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar