 
        SLAVSKI STO BEZ MLEKA I JAJA, A PUN UKUSA Posni kolači koji mirišu na domaćinstvo!
28.10.2025. 09:58
 
            Shutterstock
Kada dođe vreme slave, svaka domaćica želi da trpeza bude bogata i raznovrsna — čak i ako se slavi posno. Posni sitni kolači su pravi izbor: izgledaju lepo, traju dugo, a ukus im je takav da niko ne primeti da u njima nema mleka, jaja ni putera. Donosimo vam nekoliko domaćih recepata koji će se savršeno uklopiti uz slavski meni.
Kuglice od šargarepe
Za ovaj jednostavan, a efektan kolač biće vam potrebno:
- 6 srednjih šargarepa
- 200 g posnog keksa
- šolja mlevenih oraha.
Šargarepu oljuštite i narendajte, pa dinstajte sa 4 kašike šećera dok ne omekša. Kad se masa prohladi, dodajte keks i orahe, dobro izmešajte i pravite kuglice. Možete ih uvaljati u kokos, mlevene orahe ili otopljenu posnu čokoladu. Lepo izgledaju na tacni i lako se prave dan ranije — što svaka domaćica zna da ceni pred slavu.
Posna bajadera sa grizom
Tamni sloj:
- 500 g mlevenog posnog keksa
- 250 g margarina
- 200 g šećera
- 3 dl vode
- 100 g posne čokolade
- 200 g oraha.
Beli sloj:
- 1 dl vode
- 250 g margarina
- 300 g šećera
- 100 g griza.
Priprema: prvo napravite tamni deo – kuvajte šećer i vodu, dodajte margarin i čokoladu, pa kad se sve otopi, umešajte keks i orahe. Ostavite da se prohladi. U međuvremenu skuvajte griz u vodi sa šećerom i margarinom. Kad se zgusne, sipajte preko tamnog sloja i poravnajte. Kada se kolač ohladi, secite ga na male kocke ili štanglice. Na slavskom stolu izgleda otmeno, a topi se u ustima.
Posne karamel štanglice sa korama
Ove štanglice su elegantne, nežne i savršene za slavsku trpezu. Sve što vam treba možete pronaći u svakoj prodavnici, a recept je jednostavan i uvek uspe.
Potrebno je:
- pola pakovanja posnih rozen kora,
- 125 g posnog margarina,
- 200 g šećera,
- 1 puding od karamele (bez mlečnih sastojaka),
- 400 ml sojinog ili bademovog mleka,
- 200 g mlevenih pečenih lešnika.
Priprema:
                
                
                                    
                                            
                                            
Filujte rozen kore tako da završite sa slojem fila na vrhu. Po želji pospite mlevenim lešnicima ili kokosom. Ostavite kolač da odstoji nekoliko sati u frižideru, da se fil lepo stegne i kore omekšaju.
Bella saveti
- Pripremite kolače dan ranije — posni kolači budu još bolji kad odstoje.
- Umesto šećera, možete koristiti i med za blaži ukus (ako slavite mrsno).
- Čuvajte ih u limenoj kutiji – ostaju sveži i mirisni danima.
Posni kolači za slavu dokazuju da ukus i tradicija idu ruku pod ruku. Uz malo truda i ljubavi, vaš slavski sto može izgledati bogato, a opet jednostavno — baš onako kako dolikuje pravoj domaćinskoj trpezi.
BONUS VIDEO:
 
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar