SLAVSKI STO BEZ MLEKA I JAJA, A PUN UKUSA Posni kolači koji mirišu na domaćinstvo!

Teodora Vojinović

28.10.2025. 09:58

SLAVSKI STO BEZ MLEKA I JAJA, A PUN UKUSA Posni kolači koji mirišu na domaćinstvo!

Shutterstock

Kada dođe vreme slave, svaka domaćica želi da trpeza bude bogata i raznovrsna — čak i ako se slavi posno. Posni sitni kolači su pravi izbor: izgledaju lepo, traju dugo, a ukus im je takav da niko ne primeti da u njima nema mleka, jaja ni putera. Donosimo vam nekoliko domaćih recepata koji će se savršeno uklopiti uz slavski meni.

Kuglice od šargarepe

Za ovaj jednostavan, a efektan kolač biće vam potrebno:

  • 6 srednjih šargarepa
  • 200 g posnog keksa
  • šolja mlevenih oraha.

Šargarepu oljuštite i narendajte, pa dinstajte sa 4 kašike šećera dok ne omekša. Kad se masa prohladi, dodajte keks i orahe, dobro izmešajte i pravite kuglice. Možete ih uvaljati u kokos, mlevene orahe ili otopljenu posnu čokoladu. Lepo izgledaju na tacni i lako se prave dan ranije — što svaka domaćica zna da ceni pred slavu.

Posna bajadera sa grizom

Tamni sloj:

  • 500 g mlevenog posnog keksa
  • 250 g margarina
  • 200 g šećera
  • 3 dl vode
  • 100 g posne čokolade
  • 200 g oraha.

Beli sloj:

  • 1 dl vode
  • 250 g margarina
  • 300 g šećera
  • 100 g griza.

Priprema: prvo napravite tamni deo – kuvajte šećer i vodu, dodajte margarin i čokoladu, pa kad se sve otopi, umešajte keks i orahe. Ostavite da se prohladi. U međuvremenu skuvajte griz u vodi sa šećerom i margarinom. Kad se zgusne, sipajte preko tamnog sloja i poravnajte. Kada se kolač ohladi, secite ga na male kocke ili štanglice. Na slavskom stolu izgleda otmeno, a topi se u ustima.

Posne karamel štanglice sa korama

Ove štanglice su elegantne, nežne i savršene za slavsku trpezu. Sve što vam treba možete pronaći u svakoj prodavnici, a recept je jednostavan i uvek uspe.

Potrebno je:

  • pola pakovanja posnih rozen kora,
  • 125 g posnog margarina,
  • 200 g šećera,
  • 1 puding od karamele (bez mlečnih sastojaka),
  • 400 ml sojinog ili bademovog mleka,
  • 200 g mlevenih pečenih lešnika.

Priprema:

Na tihoj vatri otopite šećer dok ne dobije zlatnu boju (karamelizuje se). Zatim pažljivo dodajte oko 300 ml biljnog mleka i mešajte dok se karamel ne rastopi. U preostalih 100 ml mleka razmutite puding od karamele i sipajte ga u šerpu, uz neprestano mešanje. Kada se smesa zgusne, dodajte margarin i lešnike, pa dobro sjedinite.

Filujte rozen kore tako da završite sa slojem fila na vrhu. Po želji pospite mlevenim lešnicima ili kokosom. Ostavite kolač da odstoji nekoliko sati u frižideru, da se fil lepo stegne i kore omekšaju.

Bella saveti

  • Pripremite kolače dan ranije — posni kolači budu još bolji kad odstoje.
  • Umesto šećera, možete koristiti i med za blaži ukus (ako slavite mrsno).
  • Čuvajte ih u limenoj kutiji – ostaju sveži i mirisni danima.

Posni kolači za slavu dokazuju da ukus i tradicija idu ruku pod ruku. Uz malo truda i ljubavi, vaš slavski sto može izgledati bogato, a opet jednostavno — baš onako kako dolikuje pravoj domaćinskoj trpezi.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)