DANAS JE SVETSKI DAN ŠKEMBIĆA! Stari specijalitet koji miriše na dobra stara vremena (RECEPT)

Milica Maksimović

24.10.2025. 10:01

DANAS JE SVETSKI DAN ŠKEMBIĆA! Stari specijalitet koji miriše na dobra stara vremena (RECEPT)

Shutterstock

Verovali ili ne, 24. oktobar širom sveta obeležava se kao Svetski dan škembića! Da, dobro ste pročitali — ovaj jednostavan, a slastan specijalitet ima svoj dan, i to s punim pravom. Neko će reći da je „seljačko jelo“, ali svi koji su bar jednom zagrabili tanjir toplih škembića znaju da je to ukus doma, detinjstva i kafanskog ručka uz hleb i ljutu papriku. Škembići su jelo koje se ne jede na brzinu. Njihovo spremanje traži strpljenje, ljubav i dobru šerpu — a zauzvrat dobijete ukus koji greje dušu.

RECEPT ZA DOMAĆE ŠKEMBIĆE NA KAŠIKU

Sastojci:

1 kg očišćenih škembića (goveđih ili telećih)

2 glavice crnog luka

3 čena belog luka

1 šargarepa

1 kašika brašna

1 kašičica aleve paprike

lovorov list

biber, so

malo sirćeta (za kuvanje i miris)

ulje i peršun za kraj

Priprema:

Kuvanje škembića
Škembiće dobro operite, pa kuvajte u vodi sa malo sirćeta, lovorovim listom i zrnom bibera oko 2 sata (dok ne omekšaju). Vodu povremeno menjajte — to pomaže da nestane jači miris.

Prženje i začini

Na ulju propržite sitno seckan luk i šargarepu. Kad sve omekša, dodajte brašno i alevu papriku, promešajte i sipajte čašu vode da dobijete gust sos.

Kombinovanje
U taj sos ubacite kuvane, iseckane škembiće i nalijte delom vode u kojoj su se kuvali. Ostavite da se krčkaju još 30 minuta na tihoj vatri.

Završni dodir
Dodajte beli luk i malo sitno seckanog peršuna. Po želji, možete ubaciti i malo tucane ljute paprike.

Poslužite uz topao hleb, turšiju i čašicu domaće rakije.

Shutterstock

Bella zaključak

Škembići su jelo koje se voli ili ne voli — sredine nema.
Ali kad ih neko zna napraviti, teško da će ostati ijedan tanjir pun.
Zato, ako niste do sada, danas je idealan dan da ih probate ili da ponovo zalište stari recept svoje bake.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)