DA LI IH PREPEČETE ILI ZAGORE? Ovo je tajna savršenog kolača, otkrivamo vam tačno vreme pečenja koje niko ne zna

Anica Ninković

23.10.2025. 16:00

DA LI IH PREPEČETE ILI ZAGORE? Ovo je tajna savršenog kolača, otkrivamo vam tačno vreme pečenja koje niko ne zna

Shutterstock

Svaka domaćica koja drži do svoje kuhinje zna da postoji trenutak u pravljenju poslastica koji je ispunjen čistom neizvesnošću – trenutak kada kolač uđe u rernu.

Iako recepte pratimo religiozno, sa preciznošću apotekara, kada dođemo do poglavlja "Vreme pečenja", suočavamo se sa večitim problemom: Na koliko stepeni i KOLIKO dugo?

Recepti nam daju opšte smernice, tipa "Pecite 30 minuta", ali to je često najnepouzdaniji deo cele procedure. Svaka rerna je priča za sebe, svaki pleh drugačije provodi toplotu.

Otkrivamo vam mali vodič za pečenje kolača po vrstama!

Kore za tortu:

Klasičan debeo biskvit (koji se seče na 2 ili 3 dela) obično se peče na 170°C do 180°C između 25 i 40 minuta.

Za veći i deblji biskvit (npr. prečnika 24-26 cm): očekujte oko 30-40 minuta.

Za tanji biskvit može biti dovoljno 25-30 minuta.

Tanka kora (kada se peče svaka kora zasebno) - obično se peče 10 do 15 minuta po kori na temperaturi od 170°C do 180°C.

Izuzetak je kora za puslicu, koja se suši na 150 stepeni sat i po vremena. Kako je Anica napravila puslicu tortu pročitajte OVDE.

Unsplash.com

Mafini i cupcakes:

Standardni mafini od 15 i 25 minuta na temperaturi između 170°C i 200°C.

Lava kolač od 6 i 10 minuta, ali u receptima se najčešće navodi 7 ili 8 minuta na temperaturi između 200°C i 250°C.

Kolači:

Oni koji se peku u plehu (npr. lenja pita, mramorni, kocke) - na temperaturi od 170 do 180 stepeni od 30 do 50 minuta.

Kolači s kvascem (npr. štrudle, pletenice) peku se na temperaturi 180 do 200 stepeni od 3 0 do 50 minuta.

Shutterstock

Takođe, postoji još jedan trik da budete sigurni da li vaš kolač pečen. Kada ga izvadite iz rerne, probodite ga čistim nožem ili čačkalicom. Ako ne ostaje nikakav trag - pečen je!

Da biste izbegli neugodne situacije (zagorele ivice, sirova sredina, ili 'splasnuti' kolač), pratite ova pravila i uživajte u procesu i mirisima koji će ispuniti vaš dom!

Bonus video:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)