ČIZKEJK KAO IZ POSLASTIČARNICE Jednostavan recept za savršen desert koji svi vole!

Teodora Vojinović

22.10.2025. 10:27

ČIZKEJK KAO IZ POSLASTIČARNICE Jednostavan recept za savršen desert koji svi vole!

Pexels.com

Ako volite lagane, kremaste kolače sa blagim ukusom sira i vanile, čizkejk je pravi izbor za vas. Ovaj desert se sprema lako, ne zahteva previše sastojaka, a rezultat je savršeno ujednačen ukus i tekstura koja se prosto topi u ustima.

Savršena kombinacija ukusa i jednostavnosti

Za osnovu vam je potrebno:

  • 250 g mlevenog keksa (digestiv ili plazma)
  • 100 g otopljenog maslaca

Za krem:

  • 600 g krem sira
  • 200 ml pavlake za šlag
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 kašika gustina
  • 2 jaja
  • 1 kesica vanilin šećera
  • korica jednog limuna (po želji)

Za preliv:

  • 200 g voća po izboru (maline, jagode, borovnice)
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašičica gustina
Unsplash.com

Priprema

  1. U činiji pomešajte mleveni keks sa otopljenim maslacem i utisnite smesu na dno kalupa. Dobro pritisnite kašikom i stavite u frižider da se stegne.
  2. Za kremu umutite krem sir, šećer u prahu i vanilin šećer, zatim dodajte pavlaku, jaja i gustin. Sve dobro sjedinite da smesa bude glatka i bez grudvica.
  3. Krem sipajte preko podloge i pecite na 160°C oko 45 minuta. Kolač treba da bude čvrst po ivicama, a blago mek u sredini.
  4. Dok se kolač hladi, pripremite voćni preliv: voće kuvajte sa šećerom, dodajte gustin razmućen u malo vode i kuvajte još minut-dva dok se ne zgusne. Ohladite i prelijte preko kolača.

Domaći ukus koji osvaja

Ostavite čizkejk da se hladi nekoliko sati, a najbolje preko noći – tada će se ukusi lepo sjediniti i kolač će biti savršeno kremast.

Ovaj recept je jednostavan, ali elegantan, i uvek oduševi goste. Bilo da ga služite uz popodnevnu kafu ili kao desert posle svečanog ručka, njegov blagi ukus i meka struktura donose onaj poseban osećaj domaće topline.

Ako želite, možete dodati i čokoladni preliv ili karamel sos – jer cheesecake voli sve što miriše na uživanje.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)