PRINCES KROFNE, KRALJICE SVAKOG STOLA Starinski recept koji nikada ne izlazi iz mode!

Teodora Vojinović

19.10.2025. 11:30

PRINCES KROFNE, KRALJICE SVAKOG STOLA Starinski recept koji nikada ne izlazi iz mode!

Shutterstock

Ako volite slatkiše koji mirišu na detinjstvo i porodična okupljanja, princes krofne su pravi izbor za Vas. Ove nežne, kremaste poslastice nekada su krasile svečane trpeze, a i danas izazivaju isto divljenje kad ih iznesete pred goste. Nema te torte koja može da zaseni njihov šarm – hrskava korica spolja, bogat vanila krem iznutra i prah šećer koji sve to zaokruži kao šešir na gospođi iz starih vremena.

Potrebni sastojci za testo:

  • 250 ml vode
  • 125 g margarina ili putera
  • 150 g brašna
  • 4 jaja
  • prstohvat soli

Za fil:

  • 500 ml mleka
  • 2 žumanca
  • 6 kašika šećera
  • 2 kašike gustina
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 125 g margarina ili putera (sobne temperature)

Priprema:

Testo:

  1. U šerpu sipajte vodu, dodajte margarin i prstohvat soli. Kada proključa, sklonite sa šporeta i dodajte brašno odjednom. Vratite na tihu vatru i mešajte dok se masa ne sjedini i ne počne da se odvaja od ivica šerpe.
  2. Ostavite da se testo prohladi desetak minuta, pa dodajte jedno po jedno jaje, muteći mikserom dok ne dobijete glatku, lepljivu smesu.
  3. Kašikom ili špricem pravite male hrpice na plehu obloženom papirom za pečenje.
  4. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta, dok ne porumene. Vrata rerne ne otvarajte dok ne budu gotovo pečene, jer će pasti.

Fil:

U manjoj šerpi pomešajte žumanca, šećer, vanilin šećer i gustin, pa postepeno dodajte malo mleka da se masa razredi. Ostatak mleka stavite da provri, zatim sipajte smesu sa žumancima i mešajte dok se ne zgusne.

Kada se fil ohladi, dodajte umućen margarin i sjedinite mikserom.

Završni korak:

Ohlađene krofne pažljivo presecite na pola, punite kremom i po želji ukrasite šlagom. Poklopite gornjim delom i pospite prah šećerom.

Mali domaćinski savet:

Ako želite da princes krofne budu još mekše i mirisnije, dodajte u fil kašičicu ruma ili koricu limuna. A ako ih pravite za posebne prilike – stavite ih u papirne korpice, pa na tacnu, i Vaša poslastica izgledaće kao iz najbolje poslastičarnice.

Princes krofne su dokaz da su najlepše stvari zapravo jednostavne. Sa malo truda i puno ljubavi, dobićete kolač koji će svima izmamiti osmeh i zbog kog će se tražiti “još samo jedna”.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)