TANKE KORE I PISTAĆI Evo kako napraviti pravu tursku baklavu kod kuće!
12:30 49 d 15.10.2025
Teodora Vojinović16.10.2025. 07:47
Shutterstock
Postoje oni recepti koje kad jednom zapišete – više nikad ne tražite drugi.
Ovo je baš takav. Ludo testo – jednostavno, mekano, mirisno i toliko zahvalno da s njim nema greške.
Svaka domaćica koja ga proba, odmah kaže isto: „E, ovo ću praviti zauvek!“
Njegova čarolija je u jednostavnosti i u onom starinskom načinu – bez puno filozofije, a uvek uspe.
Bilo da pravite mekike za doručak, kiflice za užinu ili pogaču za nedeljni ručak, ovo testo će vam biti saveznik.
Ume da bude i slano i slatko, a miris koji se širi iz rerne – pravi je znak da je kuća puna topline.
1 kg glatkog brašna (tip 400)
500 ml mlakog mleka
200 ml ulja
1 svež kvasac (40 g)
1 kašičica šećera (za kvasac)
2 ravne kašičice soli
1 jaje
TANKE KORE I PISTAĆI Evo kako napraviti pravu tursku baklavu kod kuće!
12:30 49 d 15.10.2025
Teodora Vojinović
1. Uspavan kvasac probudite s ljubavlju.
U malo mlakog mleka dodajte šećer i izmrvite kvasac. Ostavite ga 10 minuta da se zapeni – to znači da je živ i spreman.
2. Umesite kao što su naše bake radile.
U veću činiju sipajte brašno i so, napravite udubljenje i dodajte nadošli kvasac, ulje, ostatak mleka i jaje.
Mesite dok ne dobijete glatko, podatno testo koje se ne lepi za ruke.
3. Pustite ga da malo odmori.
4. Od jednog testa – stotinu đakonija.
Premesite ga i koristite po volji:
za kiflice – punite ih sirom ili džemom,
za pogačice – premažite jajetom i pospite susamom,
za mekike – razvucite i pržite u dubokom ulju, kao nekad.
Zato što uvek uspe, čak i kad vam dan nije!
Ne traži iskustvo, ne ljuti se ako mleko nije baš toplo „koliko treba“ i ne osuši se ni sutradan.
Možete ga čuvati u frižideru do tri dana, pa svaki dan napraviti nešto novo – kiflice danas, mekike sutra, pogaču za vikend.
💛 Bella savet:
Ako želite da testo bude još mekše, dodajte u mleko kašiku pavlake ili jogurta.
A ako pravite slatku verziju – ubacite vanilin šećer i miris limuna.
BONUS VIDEO:
POSNI PASULJ SA KROMPIROM Jednostavno domaćinsko jelo koje greje stomak, srce i celu kuću
Nema luksuza, nema komplikovanja, ali ima onaj starinski ukus koji odmah vrati u kuću naših baka.
07:23 2 h 04.12.2025
Milica Maksimović
BLIŽI SE NIKOLJDAN - KOJU RIBU SPREMITI Ovaj izbor nikad ne omane na trpezi! (PREDLOZI)
Mnoge domaćice već godinama imaju svoju „proverenu“ ribu za ovaj praznik.
17:00 17 h 03.12.2025
Milica Maksimović
NAJLEPŠI TOPLI NAPITCI Kako da napravite kafu sa šlagom, cimetom i pravu domaću toplu čokoladu
Dobra kafa sa šlagom, kafica posuta cimetom ili gusta topla čokolada mogu da pretvore i najhladniji dan u mali praznik.
16:00 18 h 03.12.2025
Milica Maksimović
Najčešće se dime šaran, skobalj, deverika, pastrmka i šaran u filetima.
14:00 20 h 03.12.2025
Milica Maksimović
Dženifer se pojavila u prefinjenom oversized braon odelu, sa dubokim V-izrezom.
08:32 1 h 04.12.2025
Milica Maksimović
SEDA KOSA POD KONTROLOM Ovo su načini da usporite pojavu sedih, prema stručnjacima!
Pre nego što pređemo na savete, važno je znati: genetika igra ulogu, ali navike i način života mnogo više utiču nego što mislimo.
08:15 1 h 04.12.2025
Milica Maksimović
U nastavku saznajte šta svaki znak očekuje tokom poslednjeg meseca 2025.
07:53 2 h 04.12.2025
Milica Maksimović
Njegova pravila danas inspirišu ljude širom sveta, jer se ne odnose samo na fizičko zdravlje.
07:39 2 h 04.12.2025
Milica Maksimović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar