ZA ŠTA SE KOD NAS KORISTI MAST OD JAZAVCA Stari narodni lek koji se i danas pominje
Posle mazanja, obavezno se oblačilo toplo – vunena potkošulja, šal oko vrata ili debeli čaršaf.
08:10 12 h 18.12.2025
Milica Maksimović18.12.2025. 09:50
Freepik.com
Dok su mnogi od nas odrasli uz stare „domaće savete“ da čaša vode sa sodom bikarbonom može brzo da ublaži bol i gorušicu nakon obilnog obroka, najnovije stručno mišljenje kaže – ma, kakva soda bikarbona! Poznati Gastroenterolog jasno upozorava da ovaj „kućni lek“ nema terapeutski efekat kakav mu se često pripisuje, a pijenje sode na svoju ruku može biti – besmisleno.
Stručnjaci objašnjavaju da soda bikarbona, kada se rastvori u vodi i popije, neutralizuje želudačnu kiselinu samo vrlo kratko – oko pola sata. „Ako vam posle jela nešto ne prija i osećate olakšanje nakon soda-trika, to znači da imate višak kiseline. Ali soda bikarbona samo privremeno „drži vodu dok majstori odu“, odnosno maskira simptome bez dugotrajnog dejstva“, kaže gastroenterolog.
Stručnjaci ističu da za duži i pravi efekat treba koristiti lekove sa prolongiranim dejstvom koje preporuči lekar, umesto eksperimentisanja sa sodom iz kuhinje.
Stručnjaci takođe dodaju da je pravilna ishrana mnogo važnija za zdravlje želuca nego povremeno pijenje sode. Ona naglašava ulogu dovoljnih količina vlakana, koja prirodno jačaju i štite sluzokožu digestivnog trakta, umesto oslanjanja na „hitne popravke“.
Prema njihovim savetima:
Stručnjaci se slažu da je luk, iako ponekad problematičan, hranljiva namirnica puna kvercetina, te objašnjava tradicionalne načine pripreme koje su koristile starije generacije baš zbog ovih dobrih sastojaka.
ZA ŠTA SE KOD NAS KORISTI MAST OD JAZAVCA Stari narodni lek koji se i danas pominje
Posle mazanja, obavezno se oblačilo toplo – vunena potkošulja, šal oko vrata ili debeli čaršaf.
08:10 12 h 18.12.2025
Milica Maksimović
Zaključak stručnjaka je jasan: sodu bikarbonu ne uzimajte kao „lek za želudac“ na svoju ruku, jer ona samo kratko eliminiše teškoću, ali ne rešava uzrok tegoba. Prava briga o želucu leži u uravnotečenoj ishrani, dovoljnom unosu vlakana i – ako tegobe traju – konsultaciji sa lekarom ili nutricionistom.
BONUS VIDEO:
ZABORAVITE DETOKS I GLADOVANJE POSLE PREJEDANJA Evo kako se zaista oporavlja organizam
Ovaj savet nije zasnovan na trendovima, već na decenijama istraživanja iz oblasti bihejvioralne ishrane.
14:00 7 h 18.12.2025
Milica Maksimović
ZA ŠTA SE KOD NAS KORISTI MAST OD JAZAVCA Stari narodni lek koji se i danas pominje
Posle mazanja, obavezno se oblačilo toplo – vunena potkošulja, šal oko vrata ili debeli čaršaf.
08:10 12 h 18.12.2025
Milica Maksimović
BOLOVI U ZGLOBOVIMA ZIMI Zašto su jači i kako da ih ublažite - sve što treba da znate
Velika analiza više naučnih studija pokazala je jasnu povezanost između vremenskih prilika i jačine bolova.
09:30 3 d 15.12.2025
Milica Maksimović
NARODNI LEK ZA KAŠALJ OD CRNOG LUKA I MEDA Proveren recept koji pomaže generacijama!
Ovaj prirodni sirup koristile su naše bake i mame.
07:36 3 d 15.12.2025
Milica Maksimović
DA VAM JE NA ZDRAVLJE I MIR! Navečerje – kako se u narodu dočekuje slava, uoči Nikoljdana
Uoči Nikoljdana, navečerje ima posebno mesto. Kažu stari: „Kako dočekaš slavu, takva će ti biti i godina.“
17:00 4 h 18.12.2025
Milica Maksimović
RUKE OD ZLATA Kako napraviti posni slavski kolač - da bi uspeo, važna je jedna stvar
Dobar posni slavski kolač može da bude mekan, mirisan i lep na pogled – baš onakav kakav dolikuje slavi.
15:00 6 h 18.12.2025
Milica Maksimović
ZABORAVITE DETOKS I GLADOVANJE POSLE PREJEDANJA Evo kako se zaista oporavlja organizam
Ovaj savet nije zasnovan na trendovima, već na decenijama istraživanja iz oblasti bihejvioralne ishrane.
14:00 7 h 18.12.2025
Milica Maksimović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar