IMATE PROBLEME SA ŽELUCEM? Soda bikarbona nije rešenje, ali ovo jeste

Teodora Vojinović

18.12.2025. 09:50

IMATE PROBLEME SA ŽELUCEM? Soda bikarbona nije rešenje, ali ovo jeste

Freepik.com

Dok su mnogi od nas odrasli uz stare „domaće savete“ da čaša vode sa sodom bikarbonom može brzo da ublaži bol i gorušicu nakon obilnog obroka, najnovije stručno mišljenje kaže – ma, kakva soda bikarbona! Poznati Gastroenterolog jasno upozorava da ovaj „kućni lek“ nema terapeutski efekat kakav mu se često pripisuje, a pijenje sode na svoju ruku može biti – besmisleno.

Shutterstock

Soda bikarbona samo privremeno „zaklanja“ simptome

Stručnjaci objašnjavaju da soda bikarbona, kada se rastvori u vodi i popije, neutralizuje želudačnu kiselinu samo vrlo kratko – oko pola sata. „Ako vam posle jela nešto ne prija i osećate olakšanje nakon soda-trika, to znači da imate višak kiseline. Ali soda bikarbona samo privremeno „drži vodu dok majstori odu“, odnosno maskira simptome bez dugotrajnog dejstva“, kaže gastroenterolog. 

Shutterstock

Stručnjaci ističu da za duži i pravi efekat treba koristiti lekove sa prolongiranim dejstvom koje preporuči lekar, umesto eksperimentisanja sa sodom iz kuhinje. 

Zdravlje želuca – šta je korisno, a šta ne

Stručnjaci takođe dodaju da je pravilna ishrana mnogo važnija za zdravlje želuca nego povremeno pijenje sode. Ona naglašava ulogu dovoljnih količina vlakana, koja prirodno jačaju i štite sluzokožu digestivnog trakta, umesto oslanjanja na „hitne popravke“. 

Freepik.com

Prema njihovim savetima:

  • Sirovi kupus i šargarepa su jeftine i bogate vlaknima, a često izostaju iz naših obroka, i zato mogu pomoći varenju i smanjiti nelagodnost u stomaku. 
  • Neki teško varljivi sastojci, poput pečuraka i luka, mogu izazvati nadražaj – ali se uz pravilnu pripremu (npr. luk ostavljen da „izvetri“ sumporaste mirise ili kombinovan sa neutralnim dodacima kao što su sir i pavlaka) lakše tolerišu. 

Stručnjaci se slažu da je luk, iako ponekad problematičan, hranljiva namirnica puna kvercetina, te objašnjava tradicionalne načine pripreme koje su koristile starije generacije baš zbog ovih dobrih sastojaka. 

Umesto soda-trika – pažnja na ishranu

Zaključak stručnjaka je jasan: sodu bikarbonu ne uzimajte kao „lek za želudac“ na svoju ruku, jer ona samo kratko eliminiše teškoću, ali ne rešava uzrok tegoba. Prava briga o želucu leži u uravnotečenoj ishrani, dovoljnom unosu vlakana i – ako tegobe traju – konsultaciji sa lekarom ili nutricionistom. 

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)