ALARMANTNO UPOZORENJE NAKON SLUČAJA BRANKE SOVRLIĆ: Ko ne sme da jede čia semenke i zbog čega su opasne!

Marija Vukićević

20.10.2025. 15:33

ALARMANTNO UPOZORENJE NAKON SLUČAJA BRANKE SOVRLIĆ: Ko ne sme da jede čia semenke i zbog čega su opasne!

ATA Images

Ispovest pevačice Branke Sovrlić o tome kako je završila u bolnici jer je suve čia semenke jela bez potapanja, izazvala je pravu uzbunu i skrenula pažnju javnosti na potencijalne rizike najpopularnije "superhrane".

Iako su čia semenke bogat izvor vlakana, omega-3 masnih kiselina i proteina, stručnjaci i brojni zabeleženi slučajevi u svetu potvrđuju Brankino dramatično iskustvo: nepravilna konzumacija može dovesti do ozbiljnih, pa čak i po život opasnih komplikacija, uključujući blokadu jednjaka i creva.

Ključna opasnost: Moć apsorpcije i blokada

Glavni razlog zašto su suve čia semenke opasne leži u njihovoj neverovatnoj sposobnosti da apsorbuju tečnost. One mogu da upiju i do 12 puta veću težinu od sopstvene, stvarajući gustu, želatinastu masu (gel).

Slučaj Branke Sovrlić - Pevačica je konzumirala suvo seme, koje je, došavši u kontakt s tečnošću u probavnom traktu, momentalno nabubrilo i, kako je navela, "zalepilo se za creva", što je dovelo do hospitalizacije.

Instagram/branka_sovrlic

Rizik od gušenja i blokade jednjaka: Zabeležen je slučaj čoveka u SAD-u kome se želatinasta masa čia semena zaglavila u jednjaku, zahtevajući hitnu medicinsku intervenciju. Ovo predstavlja poseban rizik za osobe koje imaju problema sa gutanjem (disfagija).

Pravilo broj 1 za čia semenke je: Uvek ih potopiti pre konzumacije (najmanje 10-15 minuta, idealno preko noći)!

Za koga su čia semenke potencijalno opasne?

Iako se promovišu kao "superhrana", zbog izuzetno visokog sadržaja vlakana i uticaja na krvni pritisak i šećer, određene grupe ljudi treba da budu oprezne ili da ih izbegavaju, uz obaveznu konsultaciju sa lekarom:

Unsplash.com

Grupa rizika Razlog za oprez:

  • Osobe sa gastrointestinalnim problemima - Visok sadržaj vlakana može pogoršati simptome sindroma iritabilnog creva (IBS), Kronove bolesti, kolitisa i divertikulitisa (naročito u akutnoj fazi), izazivajući nadimanje, gasove i bol.
  • Osobe na terapiji za dijabetes - Čia semenke efikasno snižavaju nivo šećera u krvi. U kombinaciji sa lekovima za dijabetes, to može dovesti do prevelikog pada šećera (hipoglikemije).
  • Osobe sa niskim krvnim pritiskom (Hipotenzija) - Zbog visokog udela omega-3 masnih kiselina, čia semenke prirodno pospešuju razređivanje krvi i mogu dodatno sniziti krvni pritisak, što je opasno za hipotenzivne pacijente.
  • Osobe na terapiji protiv zgrušavanja krvi - Ljudi koji uzimaju antikoagulanse (lekovi protiv zgrušavanja) moraju biti oprezni, jer čia semenke imaju antiagregacione osobine i mogu povećati rizik od krvarenja.
  • Osobe alergične na susam ili senf - Postoji zabeležena kros-reaktivna alergija, pa se osobama alergičnim na susam ili senf preporučuje oprez.

Savet stručnjaka: Umerenost i hidratacija

Nutricionisti preporučuju umerenost u konzumaciji. Za zdravu odraslu osobu, preporučena dnevna doza je jedna do dve supene kašike (15 do 30 grama), ali uvek pravilno potopljenih.

Shutterstock

Nakon slučaja Branke Sovrlić, najvažnije je upozorenje da svi moraju postepeno uvoditi vlakna u ishranu i, što je najvažnije, uz konzumaciju čia semenki piti velike količine tečnosti kako bi se pomoglo vlaknima da se kreću kroz digestivni sistem bez stvaranja blokada.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)