DA LI STE ČULI ZA FRANCUSKI PARADOKS? Evo kako vino i masna hrana prkose nauci

Milica Maksimović

16.09.2025. 11:15

DA LI STE ČULI ZA FRANCUSKI PARADOKS? Evo kako vino i masna hrana prkose nauci

Shutterstock

Na prvi pogled, francuska kuhinja deluje kao recept za nevolju sirevi puni masnoće, puterasti kroasani, foie gras, crveno meso… Sve ono što se uobičajeno smatra rizičnim faktorima za srčana oboljenja. Pa ipak, Francuzi imaju znatno nižu stopu koronarne bolesti srca u odnosu na mnoge druge evropske zemlje i SAD. Ova pojava već decenijama intrigira lekare i istraživače i poznata je kao francuski paradoks.

Shutterstock

Šta je zapravo francuski paradoks?

Francuski paradoks je termin koji označava epidemiološko zapažanje da Francuzi, uprkos ishrani bogatoj zasićenim mastima, ređe oboljevaju od koronarne bolesti srca. Teorije su brojne: od načina na koji se prikupljaju zdravstveni podaci, preko kvaliteta namirnica, pa sve do jedne navike koja Francuze posebno razlikuje – umerene konzumacije crnog vina.

Shutterstock

Vino kao zaštitnik srca

Crno vino sadrži polifenole i resveratrol – moćne antioksidanse za koje se veruje da štite krvne sudove od oštećenja i smanjuju stvaranje ugrušaka. Umereno uživanje u vinu povezano je sa boljom funkcijom srca, nižim krvnim pritiskom i manjim rizikom od dijabetesa tipa 2. Studije su pokazale da oni koji povremeno piju vino imaju i do 49% manji rizik od smrtnosti u odnosu na one koji ga nikada ne piju.

Ali – ključ je u umerenosti

Važno je naglasiti da francuski paradoks ne opravdava preterivanje sa alkoholom. Dok male količine vina (jedna čaša dnevno uz obrok) mogu imati zaštitni efekat, veća konzumacija vodi ka sasvim suprotnim posledicama – oštećenju jetre, zavisnosti, pa i povećanom riziku od određenih vrsta karcinoma.

Nije samo vino u igri

Mnogi naučnici smatraju da se odgovor ne krije isključivo u vinu. Francuska tradicionalna ishrana često uključuje kvalitetne namirnice, sveže povrće, maslinovo ulje, ribu i orašaste plodove. Dodajte tome i kulturu uživanja u obroku, manjih porcija i redovne fizičke aktivnosti – i paradoks možda i nije toliko veliki.

Shutterstock

Da rezimiramo ovu priču

Francuski paradoks nas podseća da zdravlje nije rezultat jedne namirnice ili jednog napitka, već načina života u celini. Uživanje u hrani, kvalitetne i sveže namirnice, umerena konzumacija vina i aktivan stil života – to su navike koje Francuzi neguju, a koje mogu biti i naš recept za dugovečnost.

🍷 Mala lekcija iz Francuske? Ako odlučite da uvrstite čašu vina u svakodnevicu, neka to bude deo obroka, sa merom i uživanjem – jer zdravlje, baš kao i život, krije se u ravnoteži.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)