DOMAĆINSKO JELO BEZ GREŠKE Donosimo recept za punjene paprike koje uvek uspevaju!

Teodora Vojinović

27.12.2025. 10:00

DOMAĆINSKO JELO BEZ GREŠKE Donosimo recept za punjene paprike koje uvek uspevaju!

Shutterstock

Postoje jela koja se ne spremaju samo da bi se jelo – već da bi se okupila porodica, ispunila kuća mirisima i prizvala sećanja. Punjenje paprike upravo su takav klasik. Jednostavne, zasitne i uvek pouzdane, one su savršen izbor i za svakodnevni ručak, ali i za prazničnu trpezu kada želite nešto provereno i domaćinsko.

Ono što ih čini posebnim jeste bogato, sočno punjenje i sos koji se polako krčka, dok se ukusi prirodno povezuju. Bez komplikovanja, bez modernih dodataka – baš onako kako se oduvek spremalo.

Freepik.com

Sastojci

Za pripremu punjenih paprika potrebno vam je:

  • 8–10 srednjih paprika babura
  • 500 g mlevenog mesa (mešano ili juneće)
  • 100 g pirinča
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica slatke aleve paprike
  • so i biber po ukusu
  • malo suvog biljnog začina
  • peršun (svež ili suvi)
  • ulje

Za sos:

  • 1 kašika brašna
  • 1 kašičica aleve paprike
  • oko 500 ml pasiranog paradajza
  • voda po potrebi
Shutterstock

Priprema koja miriše na detinjstvo

  1. Crni luk sitno iseckajte i propržite na malo ulja dok ne omekša i postane staklast. Dodajte sitno seckan beli luk, kratko promešajte, a zatim ubacite mleveno meso. Pržite nekoliko minuta, tek toliko da meso promeni boju.
  2. U smesu dodajte opran pirinač, alevu papriku, so, biber, suvi biljni začin i peršun. Sve dobro sjedinite i sklonite sa ringle – punjenje treba da ostane sočno, jer će se dodatno kuvati u paprikama.
  3. Paprike operite, očistite od semenki i punite do tri četvrtine, vodeći računa da ne budu prepunjene, jer pirinač tokom kuvanja nabubri. Ređajte ih uspravno u šerpu.
  4. Za sos, na malo ulja dodajte brašno i alevu papriku, kratko promešajte, pa nalijte pasirani paradajz i malo vode. Sos treba da bude srednje gust. Prelijte paprike tako da budu skoro potpuno prekrivene.
  5. Kuvajte na tihoj vatri oko sat vremena. Tokom kuvanja nemojte mešati varjačom – dovoljno je povremeno blago protresti šerpu.
Shutterstock

Jelo koje je sutradan još lepše

Kako se paprike kuvaju, sos se zgušnjava, a kuća se puni onim prepoznatljivim mirisom koji odmah vraća u porodičnu kuhinju. Mnogi kažu da su punjene paprike sutradan još ukusnije, kada se svi ukusi dodatno povežu – što ih čini idealnim i za praznike, kada želite manje vremena u kuhinji, a više za stolom sa najmilijima.

Poslužite ih uz domaći hleb, pire krompir ili kašiku kiselog mleka – i dobićete obrok koji nikada ne izlazi iz mode i uvek ima posebno mesto na našoj trpezi.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)