OVO JE HIT POSNE TRPEZE Posna pašteta koji se pravi za 10 minuta i nestaje za tren!

Teodora Vojinović

07.12.2025. 07:00

OVO JE HIT POSNE TRPEZE Posna pašteta koji se pravi za 10 minuta i nestaje za tren!

Shutterstock

Domaća posna pašteta od šampinjona i oraha postala je jedan od najtraženijih namaza sezone. Građani je sve češće prave kod kuće jer nudi pun, bogat ukus, a priprema se brzo i od namirnica koje su lako dostupne. Ovaj namaz važi i za jednu od najboljih zamena za klasičnu paštetu tokom posta.

Freepik.com

Šta je potrebno

Za pripremu ovog namaza koristi se nekoliko osnovnih sastojaka:

  • 250 g šampinjona
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 100 g oraha
  • 2 do 3 kašike ulja
  • sok od pola limuna
  • so i biber
  • mlevena paprika po izboru
  • opciono: kašika soja-sosa ili malo posnog margarina

Kako se priprema

Priprema je jednostavna i ne zahteva posebne kulinarske veštine. Luk se prvo proprži dok ne omekša, zatim se dodaju iseckani šampinjoni i prže dok ne ispari tečnost. Nakon toga ubacuju se beli luk i orasi, pa se sve kratko termički obradi. Smesa se sklanja sa ringle, dodaju se limun, začini i začinske opcije po želji, a zatim se sve zajedno izblenda u glatku paštetu.

Preporuka je da se namaz ohladi najmanje pola sata pre serviranja kako bi se ukusi u potpunosti sjedinili.

Koliko dugo može da stoji

Pašteta može da se čuva u frižideru do pet dana. Prema rečima domaćica koje je redovno pripremaju, ukus često postaje još izraženiji nakon prvog dana.

Dodatni Bella saveti

Za jači, naglašeniji ukus može da se doda dimljena paprika, dok soja-sos pojačava aromu šampinjona. Ukoliko želite kremastiju strukturu, preporučuje se da se prilikom blendiranja doda malo vode ili posnog margarina.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)