OVO JE HIT POSNE TRPEZE Posna pašteta koji se pravi za 10 minuta i nestaje za tren!
07.12.2025. 07:00
Shutterstock
Domaća posna pašteta od šampinjona i oraha postala je jedan od najtraženijih namaza sezone. Građani je sve češće prave kod kuće jer nudi pun, bogat ukus, a priprema se brzo i od namirnica koje su lako dostupne. Ovaj namaz važi i za jednu od najboljih zamena za klasičnu paštetu tokom posta.
Šta je potrebno
Za pripremu ovog namaza koristi se nekoliko osnovnih sastojaka:
- 250 g šampinjona
- 1 glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 100 g oraha
- 2 do 3 kašike ulja
- sok od pola limuna
- so i biber
- mlevena paprika po izboru
- opciono: kašika soja-sosa ili malo posnog margarina
Kako se priprema
Priprema je jednostavna i ne zahteva posebne kulinarske veštine. Luk se prvo proprži dok ne omekša, zatim se dodaju iseckani šampinjoni i prže dok ne ispari tečnost. Nakon toga ubacuju se beli luk i orasi, pa se sve kratko termički obradi. Smesa se sklanja sa ringle, dodaju se limun, začini i začinske opcije po želji, a zatim se sve zajedno izblenda u glatku paštetu.
Preporuka je da se namaz ohladi najmanje pola sata pre serviranja kako bi se ukusi u potpunosti sjedinili.
Koliko dugo može da stoji
Pašteta može da se čuva u frižideru do pet dana. Prema rečima domaćica koje je redovno pripremaju, ukus često postaje još izraženiji nakon prvog dana.
PRELEPE PIVARICE Tajna posnih kiflica sa pivom i šerbetom - baš su lepe!
Kiflice su lagane i mirisne, a sve ostalo radi slatki aromatični šerbet.
10:50 5 d 02.12.2025
Jelena PetrovićDodatni Bella saveti
Za jači, naglašeniji ukus može da se doda dimljena paprika, dok soja-sos pojačava aromu šampinjona. Ukoliko želite kremastiju strukturu, preporučuje se da se prilikom blendiranja doda malo vode ili posnog margarina.
BONUS VIDEO:
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar