POSNA MUSAKA KAO IZ BAKINE SVESKE Zaboravite na meso – pirinač, povrće i kikiriki prave pravo čudo od ukusa

Milica Maksimović

03.12.2025. 07:16

POSNA MUSAKA KAO IZ BAKINE SVESKE Zaboravite na meso – pirinač, povrće i kikiriki prave pravo čudo od ukusa

Shutterstock

U danima posta ili onda kada samo želite lagan, a zasitan ručak bez mesa, ova posna musaka od pirinča pravo je iznenađenje. Jednostavna je za pripremu, miriše na domaću kuhinju, a svaki sloj je sočan i bogat zahvaljujući kombinaciji povrća i pečenog kikirikija koji daje poseban, neočekivan šmek. Ako ste mislili da posna jela moraju da budu blaga i jednolična – ova musaka dokazuje suprotno!

Freepik.com

Sastojci:

350 g pirinča

200 g graška

4 krompira

1 šargarepa

1 glavica luka

100 g pečenog kikirikija

200 ml paradajz sosa

malo ulja

so i biber po ukusu

Priprema:

Skuvajte povrće. Grašak, iseckanu šargarepu i krompir stavite u šerpu, posolite i kuvajte dok povrće ne omekša. Pripremite pirinač. Na malo ulja propržite sitno seckan luk, dodajte opran pirinač i nalijte oko 1 l vode. Posolite, pobiberite i ostavite da se kuva poklopljeno dok pirinač ne upije svu tečnost.

Formirajte musaku. Pirinač rasporedite u nauljen keramički sud. Preko stavite kuvano povrće pa sve prelijte paradajz sosom. Kašičicom napravite mala udubljenja da sos uđe dublje i natopi slojeve.

Pecite. Musaku pecite 20 minuta u zagrejanoj rerni na 180°C. Služite. Sečenu musaku prelijte dodatnim paradajz sosom i pospite mlevenim pečenim kikirikijem.

Savet: Ova posna musaka je jednako ukusna i topla i hladna, pa je odličan izbor za posni ručak, slavu, večeru ili kad želite nešto brzo, jednostavno, a potpuno drugačije od klasičnih posnih jela. Odlično se slaže uz sezonsku salatu ili turšiju.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)