NAJBOLJI KOLAČ SA JABUKAMA I PUDINGOM, SOČAN I KREMAST
Idealan je uz popodnevnu kafu!
07:35 5 h 17.11.2025
Jelena PetrovićMirisna, hrskava, sočna i bogata, baklava je jedan od onih zalogaja koji vam ostaju u sećanju zauvek.
17.11.2025. 11:16
Shutterstock
Baklava nije samo kolač – to je uspomena, tradicija, slatka uteha i znak gostoprimstva koji prepoznaje ceo svet. Danas, 17. novembra, obeležava se Svetski dan baklave, savršena prilika da se podsetimo zašto je ovaj desert toliko poseban i zašto ga ljudi vole od Amerike do Japana.
Mirisna, hrskava, sočna i bogata, baklava je jedan od onih zalogaja koji vam ostaju u sećanju zauvek. Bilo da je punjena orasima, pistaćima ili modernim dodacima, ostaje simbol radosti i lepih trenutaka.
Turska baklava danas je jedan od najprepoznatljivijih deserata planete. Zahvaljujući izvozu i rastu broja turskih poslastičarnica širom sveta, redovi ispred baklava butika postali su uobičajen prizor u velikim gradovima.Ipak, koliko god da je volimo svuda, jedno mesto ostaje neprikosnoveno za uživanje – Turska, gde je baklava dostigla svoj vrhunac ukusa i umeća.
Tradicionalna baklava pravi se od četrdeset tankih kora, punjenih pistaćima ili orasima i natopljenih laganim sirupom koji joj daje poznatu sočnost. Ovaj desert je simbol slavlja, časti i gostoprimstva još od osmanskog doba. Turska jufka za baklavu nalazi se i na UNESCO listi nematerijalne kulturne baštine, a veština razvlačenja testa tako tankog da svetlost prolazi kroz njega smatra se pravim majstorstvom. Na dvorovima nekadašnje imperije baklava je bila znak prestiža, a danas je nezaobilazan desert na svadbama, praznicima, porodičnim okupljanjima i svim važnim trenucima.
Ako pitate poznavaoce, najbolja baklava na svetu dolazi iz turske pokrajine Gaziantep.
I ne bez razloga. Gaziantep je deo UNESCO Mreže kreativnih gradova u oblasti gastronomije, a upravo tamo se pravi čuvena gacijantepska baklava, prvi turski proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom u EU.
koristе se samo najkvalitetnije antepske pistaće
lokalni maslac vrhunskog kvaliteta
testo se razvlači ručno dok ne postane skoro providno
sirup je gust, ali nikad težak – upije taman koliko treba
Rezultat je desert koji zvuči hrskavo, miriše božanstveno i topi se pod viljuškom.
Kao i svako veliko jelo, i baklava ima brojne regionalne verzije:
Baklave po obliku:
Havuč dilimi – oblik šnite šargarepe.
Midje baklava – oblik školjke, od naborane jufke.
Bülbül juvası – „slavujevo gnezdo“, krug od savijene jufke punjen pistaćima.
šebijet – sa dodatkom kajmaka
sütlu nurije – sa mlekom umesto sirupa, svetlija i nežnija
kuru baklava – suvljih slojeva, izuzetno hrskava
fistık sarma – rolna puna pistaća
ceviz sarma – rolna puna oraha
Poslednjih godina hit u Turskoj. Pravi se sa manje sirupa, mlekom i čokoladom – laganija, kremastija i neverovatno osvežavajuća.
NAJBOLJI KOLAČ SA JABUKAMA I PUDINGOM, SOČAN I KREMAST
Idealan je uz popodnevnu kafu!
07:35 5 h 17.11.2025
Jelena Petrović
Zato što spaja:
✔️ tradiciju
✔️ domaći ukus
✔️ rad veštih ruku
✔️ porodicu i slavlje
✔️ istoriju i savremeni život
Svaki zalogaj je podsetnik na vreme kada su se recepti prenosili s kolena na koleno i kada je desert bio više od slatkiša – bio je gest ljubavi.
BONUS VIDEO:
NAJBOLJI KOLAČ SA JABUKAMA I PUDINGOM, SOČAN I KREMAST
Idealan je uz popodnevnu kafu!
07:35 5 h 17.11.2025
Jelena Petrović
KREMASTI ROLAT S BANANAMA Korak po korak do savršenog rolata!
10:15 1 d 16.11.2025
Teodora Vojinović
KAKO NAPRAVITI SAVRŠENE MEDENJAKE Zimski mirisi u vašoj kući!
07:12 1 d 16.11.2025
Teodora Vojinović
ŠTA JE PERIMENOPAUZA Sve što treba da znate o periodu kroz koji prolazi svaka žena
Perimenopauza nije bolest, već normalna hormonalna promena.
11:44 1 h 17.11.2025
Milica Maksimović
KAKO DA DOM MIRISE KAO SPA CENTAR Pet jednostavnih trikova koji teraju neprijatne mirise
Postoje super jednostavni trikovi koje možete odmah da primenite.
11:20 1 h 17.11.2025
Milica Maksimović
SELENA GOMEZ DIKTIRA TREND NOKTIJU Nijansa koja je definitvno osvojila jesen - to je to!
Njena jesenja boja na noktima izazvala je ogromnu pažnju.
10:35 2 h 17.11.2025
Teodora Vojinović
Iako se mnogi i danas pitaju šta je „recept“ za sreću, Ajnštajn je verovao u jednu ključnu stvar.
10:15 2 h 17.11.2025
Milica Maksimović
VELIKI HOROSKOP ZA DECEMBAR 2025. Najdetaljnija astro prognoza za kraj jedne turbulente godine!
Planetarni poredak ovog meseca idealan je za donošenje važnih odluka.
09:27 3 h 17.11.2025
Milica Maksimović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar