POSNI DOMAĆINSKI KOLAČI ZA SLAVU Slatkiši koje volimo rado da probamo
25.09.2025. 13:16
Shutterstock
Krstovdan je u subotu 27. septembra i to je praznik posta i skromnosti, krsna je slava, ali to ne znači da na trpezi ne može biti i nečeg slatkog. Naše bake su znale da od jednostavnih sastojaka naprave kolače koji mirišu na toplinu doma i okupljanje porodice.
Evo nekoliko domaćinskih recepata za posne kolače koje možete pripremiti za posnu slavu.
Posna lenja pita sa jabukama
Potrebno je:
500 g brašna
150 g šećera
150 ml ulja
200 ml kisele vode
1 prašak za pecivo
1 kg rendanih jabuka
cimet i šećer po ukusu
Priprema:
Od brašna, praška za pecivo, šećera, ulja i kisele vode zamesiti testo. Podeliti ga na dva dela. Jedan deo razviti i staviti u pleh, pa rasporediti izrendane jabuke pomešane sa cimetom i šećerom. Preko staviti drugi deo testa. Peći oko 40 minuta na 200°C. Po želji posuti prah šećerom.
Posna torta sa orasima i džemom
Potrebno je:
300 g brašna
200 g šećera
100 g mlevenih oraha
1 kašičica sode bikarbone
200 ml mineralne vode
100 ml ulja
džem od šljiva ili kajsija za filovanje
Priprema:
Od svih sastojaka napraviti smesu i ispeći tri kore. Kore filovati džemom i odozgo posuti orasima. Jednostavna, a bogata torta kakvu su nekada pravile bake.
Posne vanilice sa džemom
Potrebno je:
500 g brašna
200 g posnog margarina
150 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
džem od kajsija ili šljiva
Priprema:
Od svih sastojaka zamesiti testo i razviti ga na debljinu od 0,5 cm. Vaditi modlicom krugove i peći na 180°C oko 10 minuta. Spajati po dva kolačića džemom i posuti prah šećerom.
Posni kolač sa orasima i suvim voćem
Potrebno je:
200 g mlevenih oraha
200 g mlevenog posnog keksa
200 g suvog grožđa ili sitno seckanih urmi
200 g šećera u prahu
100 ml soka od pomorandže
malo ruma ili vanile
Priprema:
Sve sastojke sjediniti i oblikovati kuglice. Uvaljati ih u mlevene orahe ili kokos i ostaviti u frižideru da se stegnu.
Zaključak
Posni kolači ne traže skupe sastojke – dovoljno je malo brašna, džema, oraha ili jabuka. Upravo u toj jednostavnosti krije se ukus doma i tradicije. Za Krstovdan poslužite kolače koje su i naše bake pravile – jer miris jabuka, cimeta i oraha najbolje podseća na praznik.
BONUS VIDEO:
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar