POSNI DOMAĆINSKI KOLAČI ZA SLAVU Slatkiši koje volimo rado da probamo

Milica Maksimović

25.09.2025. 13:16

POSNI DOMAĆINSKI KOLAČI ZA SLAVU Slatkiši koje volimo rado da probamo

Shutterstock

Krstovdan je u subotu 27. septembra i to je praznik posta i skromnosti, krsna je slava, ali to ne znači da na trpezi ne može biti i nečeg slatkog. Naše bake su znale da od jednostavnih sastojaka naprave kolače koji mirišu na toplinu doma i okupljanje porodice.

Evo nekoliko domaćinskih recepata za posne kolače koje možete pripremiti za posnu slavu.

Shutterstock

Posna lenja pita sa jabukama

Potrebno je:

500 g brašna

150 g šećera

150 ml ulja

200 ml kisele vode

1 prašak za pecivo

1 kg rendanih jabuka

cimet i šećer po ukusu

Priprema:
Od brašna, praška za pecivo, šećera, ulja i kisele vode zamesiti testo. Podeliti ga na dva dela. Jedan deo razviti i staviti u pleh, pa rasporediti izrendane jabuke pomešane sa cimetom i šećerom. Preko staviti drugi deo testa. Peći oko 40 minuta na 200°C. Po želji posuti prah šećerom.

Posna torta sa orasima i džemom

Potrebno je:

300 g brašna

200 g šećera

100 g mlevenih oraha

1 kašičica sode bikarbone

200 ml mineralne vode

100 ml ulja

džem od šljiva ili kajsija za filovanje

Priprema:
Od svih sastojaka napraviti smesu i ispeći tri kore. Kore filovati džemom i odozgo posuti orasima. Jednostavna, a bogata torta kakvu su nekada pravile bake.

Posne vanilice sa džemom

Potrebno je:

500 g brašna

200 g posnog margarina

150 g šećera u prahu

1 vanilin šećer

džem od kajsija ili šljiva

Priprema:
Od svih sastojaka zamesiti testo i razviti ga na debljinu od 0,5 cm. Vaditi modlicom krugove i peći na 180°C oko 10 minuta. Spajati po dva kolačića džemom i posuti prah šećerom.

Posni kolač sa orasima i suvim voćem

Potrebno je:

200 g mlevenih oraha

200 g mlevenog posnog keksa

200 g suvog grožđa ili sitno seckanih urmi

200 g šećera u prahu

100 ml soka od pomorandže

malo ruma ili vanile

Priprema:
Sve sastojke sjediniti i oblikovati kuglice. Uvaljati ih u mlevene orahe ili kokos i ostaviti u frižideru da se stegnu.

Zaključak

Posni kolači ne traže skupe sastojke – dovoljno je malo brašna, džema, oraha ili jabuka. Upravo u toj jednostavnosti krije se ukus doma i tradicije. Za Krstovdan poslužite kolače koje su i naše bake pravile – jer miris jabuka, cimeta i oraha najbolje podseća na praznik.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)