
PAČIJA JAJA – ZABORAVLJENI DRAGULJ NA TANJIRU Bogatija od kokošjih, zdravija nego što mislite!
20.10.2025. 14:10

Freepik.com
U našim domaćinstvima pačija jaja danas su prava retkost, iako su ih nekada bake redovno koristile u kuhinji. Dok kokošja jaja i dalje imaju primat, pačija se često smatraju egzotičnim, gotovo neobičnim sastojkom – a zapravo kriju pravo bogatstvo ukusa i hranljivih materija.
Po izgledu, pačje jaje se lako prepoznaje – veće je, teže i ima deblju ljusku, koja može biti bele, sivo-plave ili svetlozelene boje. Žumance je tamnije, gotovo narandžasto, a belance gušće i elastičnije. Zbog te posebne teksture, pačja jaja imaju puniji, kremastiji i masniji ukus, što ih čini omiljenim tajnim sastojkom u poslastičarstvu – kolači i kreme sa pačjim jajima ispadaju mekši, sočniji i dugotrajniji.


Ulaz je slobodan, a prisustvo svake žene, majke, ćerke i prijateljice – najveća podrška onima koje se bore.
09:25 1 d 20.10.2025
Nutritivno gledano, pačja jaja su prava mala energetska bomba – sadrže više proteina, gvožđa, cinka, vitamina B12 i omega-3 masnih kiselina u poređenju s kokošjim jajima. Iako imaju nešto više holesterola, umerena konzumacija može doprineti zdravlju srca, jačanju imuniteta i boljoj koncentraciji.

Zanimljivo je i to što, zahvaljujući debljoj ljusci, duže zadržavaju svežinu – mogu stajati u frižideru i do četiri nedelje bez promene ukusa i kvaliteta.
Dakle, sledeći put kad poželite da isprobate nešto drugačije, dajte šansu pačjim jajima – bilo u testu, omletu ili kolaču. Možda upravo oni postanu vaš novi omiljeni sastojak iz starih, zaboravljenih recepata.
BONUS VIDEO:
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar