
KAKO ZAMRZNUTI GROŽĐE Sačuvajte ga za uživanje tokom cele godine
10:26 10 d 05.09.2025
BellaVisoke temperature mogu ugroziti kvalitet predmeta oko šporeta, pa čak i izazvati opasnost
08.09.2025. 11:42
Pixabay.com
Prostor oko šporeta često je mesto za skladištenje raznih kuhinjskih potrepština, ali mnogi ne znaju da visoke temperature mogu ugroziti kvalitet tih predmeta, pa čak i izazvati opasnost.
Pixabay.com
Evo 13 stvari koje nikako ne bi trebalo držati blizu šporeta i kako da organizujete svoju kuhinju na bezbedan način.
1. Ulje za kuvanje
Maslinovo ulje i ulja od semenki osetljiva su na toplotu. Ako ih čuvate preblizu šporeta, mogu se brzo pokvariti i izgubiti nutritivna svojstva.
Freepik.com
2. Začini
Toplota i vlaga koje nastaju tokom kuvanja isušuju eterična ulja u začinima, što im uništava aromu i ukus. Držite ih dalje od šporeta i čuvajte na suvom i tamnom mestu.
3. Ubrusi
Iako su praktični, ubrusi su vrlo zapaljivi. Držite ih što dalje od vrućih površina kako biste izbegli rizik od požara.
KAKO ZAMRZNUTI GROŽĐE Sačuvajte ga za uživanje tokom cele godine
10:26 10 d 05.09.2025
Bella4. Kuhinjski aparati
Kuhinjski uređaji poput blendera ili toster mogu pretrpeti oštećenja ako su izloženi visokoj temperaturi. Takođe, izbegavajte da telefone i laptopove držite blizu šporeta.
5. Kvarljiva hrana
Voće, povrće i druge namirnice mogu brže omekšati i pokvariti se pod uticajem toplote sa šporeta.
6. Proizvodi za čišćenje
Hemikalije u proizvodima za čišćenje mogu se zapaliti ili osloboditi toksične gasove pod uticajem toplote. Držite ih podalje od izvora toplote.
Unsplash.com
7. Konzervirana hrana
Iako konzervirana hrana deluje stabilno, visoke temperature mogu uticati na njen kvalitet i uzrokovati kvarenje.
8. Sirće
Sirće na visokim temperaturama gubi ukus i kvalitet, pa ga je najbolje čuvati na hladnom mestu.
9. Alkohol
Alkohol je izuzetno zapaljiv, a toplota može promeniti ukus i kvalitet pića. Nikako ga ne ostavljajte pored šporeta.
10. Kuvari i papir
Papirni materijali lako se pale, pa je bolje držati recepte i kuvare na bezbednoj udaljenosti od vrućih površina.
Organizacija prostora oko šporeta ključna je za sigurnost i očuvanje kvaliteta namirnica i predmeta. Uredite kuhinju tako da su opasni i kvarljivi predmeti udaljeni od izvora toplote i uživajte u sigurnom kuvanju!
BONUS VIDEO:
SVETI JOANIKIJE Prvi srpski patrijarh i stub crkve našeg naroda!
00:10 1 h 16.09.2025
Milica MaksimovićIZ ITALIJE NA VAŠ STO Tajni recept za kremaste bolonjeze
19:00 6 h 15.09.2025
Teodora Vojinović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar