NE OTVARAJTE PROZORE POSLE TUŠIRANJA Stručnjaci upozoravaju na veliku grešku u kupatilu
Iako deluje logično da pustite vlagu da „izađe napolje“, ipak to nije dobra ideja...
17:10 3 d 05.12.2025
Milica MaksimovićDonosimo proverene načine kako da bilje ostane sveže, aromatično i korisno tokom cele zime.
08.12.2025. 08:16
Shutterstock
Bilo da stalno kupujete sveže začine ili imate svoj mini-bastić na prozoru, pravilno čuvanje bilja je ključno da zadrži miris, boju i ukus. Donosimo proverene načine kako da bilje ostane sveže, aromatično i korisno tokom cele zime.
Sve počinje još pre nego što bilje završite u tegli ili zamrzivaču. Najbolje vreme za branje je jutro – kada se rosa osuši, a pre nego što sunce povuče eterična ulja koja daju miris. Uvek ga berite pre cvetanja jer je tada najbogatije aromom.
Bilje operite u hladnoj vodi i dobro osušite. Sušenje je najvažniji deo – višak vlage izaziva truljenje. Najbolje je koristiti kuhinjske ubruse ili centrifugu za salatu.
Za svežinu do čak tri nedelje koristite ove metode:
Meko bilje (peršun, korijander, menta):
Odsecite dno stabljika i stavite ih u čašu sa vodom, kao buket cveća. Labavo prekrijte kesom i držite u frižideru.
Drvenasto bilje (ruzmarin, timijan, origano, kadulja):
Bosiljak je izuzetak:
Ne podnosi hladnoću. Čuvajte ga na sobnoj temperaturi, u čaši sa vodom, nikako u frižideru.
Zamrzavanje – najduža svežina i najlakša primena
Za većinu svežeg bilja zamrzavanje je idealno jer čuva boju i aromu.
NE OTVARAJTE PROZORE POSLE TUŠIRANJA Stručnjaci upozoravaju na veliku grešku u kupatilu
Iako deluje logično da pustite vlagu da „izađe napolje“, ipak to nije dobra ideja...
17:10 3 d 05.12.2025
Milica Maksimović
Turska kafa je širom sveta poznata po svom posebnom ukusu, gustoći, peni i načinu pripreme koji se prenosi sa kolena na koleno.
11:07 3 d 05.12.2025
Milica MaksimovićSitno seckano bilje (peršun, mirođija, vlasac):
Stavite u kalupe za led, prelijte vodom ili maslinovim uljem i zamrznite. Kasnije kockice samo prebacite u kesice – savršene su za supe i sosove.
Celi listovi (nana, bosiljak):
Raširite ih na pleh obložen papirom i zamrznite pojedinačno. Zatim prebacite u posudu da se ne slijepe.
Začinski maslac:
Pesto:
Ne čuvajte samo bosiljak – i peršun, blitva, rukola ili korijander daju odličan pesto koji se može zamrznuti u manjim porcijama.
Sušenje — za jake, koncentrisane arome
Najbolje za mediteranske biljke: ruzmarin, origano, mažuran, lovor, lavanda, timijan.
Vežite male stručke i obesite ih na tamno, toplo i prozračeno mesto. Za dve do tri nedelje biće potpuno suvi i hrskavi. Čuvajte u staklenkama koje se hermetički zatvaraju.
Pećnica može ubrzati proces, ali temperatura mora biti veoma niska – visoka toplota uništava eterična ulja.
Dobro osušeno bilje može trajati i do godinu dana.
Ulje i sirće — začini koji traju mesecima
DA LI ZAISTA MORATE DA ZAGREVATE RERNU? Evo šta se desi ako preskočite ovaj korak
Deluje kao da je svejedno — ali, prema rečima kulinarskih stručnjaka, ovaj korak je presudan za dobar rezultat u kuhinji.
08:08 3 d 05.12.2025
Milica Maksimović
ZAŠTO ČAŠE NIKADA NE TREBA OKRETATI NAOPAKO POSLE PRANJA Greška koju svi pravimo!
Verovali ili ne, tim jednim potezom ubrzano uništavamo svoje čaše.
19:00 4 d 04.12.2025
Milica MaksimovićBiljni sirće:
Grančice ruzmarina, timijana ili estragona prelijte vinskim ili jabukovim sirćetom. Držite nekoliko nedelja na tamnom mestu – savršeno za marinade i prelive.
Ulje:
Uz svež beli luk i bilje u ulju morate biti oprezni: na sobnoj temperaturi mogu nastati opasne bakterije. Ako koristite sveže bilje, ulje držite u frižideru i potrošite u roku od nedelju dana. Za dugotrajno čuvanje koristite isključivo SUVO bilje.
BONUS VIDEO:
KAKO DA PROVETRITE KUĆU, A DA NE BACATE PARE NA GREJANJE Trik koji štedi energiju i sprečava buđ
U prosečnom domaćinstvu se dnevno stvori i do 12 litara vlage.
19:10 17 min 08.12.2025
Milica Maksimović
DA LI ZIMNICA SME DA STOJI NA TERASI? Evo šta je bezbedno, a šta nikako ne biste smeli da rizikujete
Zimnica može da stoji na terasi samo pod određenim uslovima.
09:30 9 h 08.12.2025
Milica Maksimović
NE OTVARAJTE PROZORE POSLE TUŠIRANJA Stručnjaci upozoravaju na veliku grešku u kupatilu
Iako deluje logično da pustite vlagu da „izađe napolje“, ipak to nije dobra ideja...
17:10 3 d 05.12.2025
Milica Maksimović
KAKO DA PROVETRITE KUĆU, A DA NE BACATE PARE NA GREJANJE Trik koji štedi energiju i sprečava buđ
U prosečnom domaćinstvu se dnevno stvori i do 12 litara vlage.
19:10 15 min 08.12.2025
Milica Maksimović
POST NA MLAD MESEC MENJA ŽIVOT Evo kako lunarni ciklusi utiču na nas ( ASTRO VODIČ)
Mesec, iako tih i skriven, snažno upravlja našim unutrašnjim vodama — emocijama, intuicijom, ritmom tela
18:10 1 h 08.12.2025
Milica Maksimović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar