VODIČ ZA VEČNU SVEŽINU ZAČINA Kako da vam bilje zimi miriše kao tek ubrano

Donosimo proverene načine kako da bilje ostane sveže, aromatično i korisno tokom cele zime.

Milica Maksimović

08.12.2025. 08:16

VODIČ ZA VEČNU SVEŽINU ZAČINA Kako da vam bilje zimi miriše kao tek ubrano

Shutterstock

Bilo da stalno kupujete sveže začine ili imate svoj mini-bastić na prozoru, pravilno čuvanje bilja je ključno da zadrži miris, boju i ukus. Donosimo proverene načine kako da bilje ostane sveže, aromatično i korisno tokom cele zime.

Priprema je pola posla

Sve počinje još pre nego što bilje završite u tegli ili zamrzivaču. Najbolje vreme za branje je jutro – kada se rosa osuši, a pre nego što sunce povuče eterična ulja koja daju miris. Uvek ga berite pre cvetanja jer je tada najbogatije aromom.

Bilje operite u hladnoj vodi i dobro osušite. Sušenje je najvažniji deo – višak vlage izaziva truljenje. Najbolje je koristiti kuhinjske ubruse ili centrifugu za salatu.

Shutterstock

Kratkoročno čuvanje u frižideru

Za svežinu do čak tri nedelje koristite ove metode:

Meko bilje (peršun, korijander, menta):
Odsecite dno stabljika i stavite ih u čašu sa vodom, kao buket cveća. Labavo prekrijte kesom i držite u frižideru.

Drvenasto bilje (ruzmarin, timijan, origano, kadulja):

Umotajte u blago vlažan ubrus, stavite u kesu sa zatvaračem i čuvajte u frižideru.

Bosiljak je izuzetak:
Ne podnosi hladnoću. Čuvajte ga na sobnoj temperaturi, u čaši sa vodom, nikako u frižideru.

Zamrzavanje – najduža svežina i najlakša primena

Za većinu svežeg bilja zamrzavanje je idealno jer čuva boju i aromu.

Sitno seckano bilje (peršun, mirođija, vlasac):
Stavite u kalupe za led, prelijte vodom ili maslinovim uljem i zamrznite. Kasnije kockice samo prebacite u kesice – savršene su za supe i sosove.

Celi listovi (nana, bosiljak):
Raširite ih na pleh obložen papirom i zamrznite pojedinačno. Zatim prebacite u posudu da se ne slijepe.

Začinski maslac:

Izmešajte omekšali puter sa sitno iseckanim biljem (npr. ruzmarin i timijan za piletinu). Zamotajte u rolat i zamrznite – idealan dodatak toplim jelima.

Pesto:
Ne čuvajte samo bosiljak – i peršun, blitva, rukola ili korijander daju odličan pesto koji se može zamrznuti u manjim porcijama.

Pixabay.com

Sušenje — za jake, koncentrisane arome

Najbolje za mediteranske biljke: ruzmarin, origano, mažuran, lovor, lavanda, timijan.

Vežite male stručke i obesite ih na tamno, toplo i prozračeno mesto. Za dve do tri nedelje biće potpuno suvi i hrskavi. Čuvajte u staklenkama koje se hermetički zatvaraju.

Pećnica može ubrzati proces, ali temperatura mora biti veoma niska – visoka toplota uništava eterična ulja.

Dobro osušeno bilje može trajati i do godinu dana.

Ulje i sirće — začini koji traju mesecima

Biljni sirće:
Grančice ruzmarina, timijana ili estragona prelijte vinskim ili jabukovim sirćetom. Držite nekoliko nedelja na tamnom mestu – savršeno za marinade i prelive.

Ulje:
Uz svež beli luk i bilje u ulju morate biti oprezni:
na sobnoj temperaturi mogu nastati opasne bakterije. Ako koristite sveže bilje, ulje držite u frižideru i potrošite u roku od nedelju dana. Za dugotrajno čuvanje koristite isključivo SUVO bilje.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)