
SLASNA DOMAĆA PECIVA SA BELIM LUKOM I PARMEZANOM Svaki zalogaj pravo je uživanje!
07:57 10 d 05.09.2025
BellaUživajte u pripremi ovih predivnih slavskih kolača
09.09.2025. 12:17
Privatna arhiva
Među omiljenim tradicionalnim poslasticama su svakako breskvice – slatke, sočne i prelepe na pogled. U ovom članku ćemo vam otkriti tajnu pravljenja savršenih domaćih breskvica koje će oduševiti vašu porodicu i goste.
Pratite naš recept i uživajte u pripremi ovih predivnih kolača.
Sastojci za Breskvice
Za testo:
500g brašna
200g šećera
200g margarina ili maslaca
2 jaja
1 kesica vanilin šećera
1 kesica praška za pecivo
1 dl mleka
Za fil:
200g mlevenih oraha ili mlevenog keksa
150g šećera u prahu
50g margarina ili maslaca
2-3 kašike džema (najbolje od kajsije ili breskve)
Rum ili ekstrakt vanile po ukusu
Za dekoraciju:
Crvena i žuta prehrambena boja
Šećer za valjanje
Priprema
Korak 1: Priprema testa
Mikserom umutite margarin i šećer: U velikoj posudi pomešajte omekšali margarin ili maslac sa šećerom dok ne dobijete glatku smesu.
Dodajte jaja i vanilin šećer: Nastavite da mutite, pa dodajte jaja i vanilin šećer.
Pomešajte suve sastojke: U posebnoj posudi pomešajte brašno i prašak za pecivo.
Spojite sastojke: Naizmenično dodajte suve sastojke i mleko u smesu sa margarinom, mešajući dok ne dobijete glatko testo.
Formiranje kuglica: Od testa oblikujte male kuglice veličine oraha i ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje.
SLASNA DOMAĆA PECIVA SA BELIM LUKOM I PARMEZANOM Svaki zalogaj pravo je uživanje!
07:57 10 d 05.09.2025
BellaTAJNA SAVRŠENO PRŽENIH JAJA Evo zašto treba da ih spremate ovako, a ne na ulju
Ako želite da doručak bude ukusan kao iz najboljeg restorana, saznajte kako da ga spremite.
08:19 11 d 04.09.2025
K1infoKorak 2: Pečenje
Pecite kuglice: Zagrejte rernu na 180°C i pecite kuglice oko 15 minuta, dok ne dobiju blago zlatnu boju. Pazite da ostanu svetle kako bi ličile na prave breskvice.
Ohladite kuglice: Kada su pečene, ostavite ih da se potpuno ohlade.
Korak 3: Priprema fila
Napravite fil: U posudi pomešajte mlevene orahe ili keks sa šećerom u prahu, omekšalim margarinom i džemom. Po želji dodajte malo ruma ili ekstrakta vanile za dodatnu aromu.
Šupljenje kuglica: Svaku kuglicu pažljivo izdubite malom kašikom ili nožem da biste napravili mesto za fil. Sačuvajte mrvice od kuglica i dodajte ih u fil.
Korak 4: Punjenje i spajanje
Punjenje kuglica: Svaku izdubljenu kuglicu napunite pripremljenim filom.
Spajanje kuglica: Spojite dve punjene kuglice da biste formirali breskvicu.
KISELE PAPRIKE ZA ZIMNICU Najbolji recepti naših baka, izbor samo za vas!
Kisela paprika je obavezna u gotovo svakom frižideru na Balkanu
19:32 11 d 03.09.2025
K1infoNAPRAVITE NAJBOLJI DOMAĆI SOK OD JABUKA Prirodno, ukusno i lako za pripremu
Ovaj sok možete pripremiti od jabuka iz svoje bašte ili s lokalne pijace
12:13 6 d 09.09.2025
BellaKorak 5: Dekoracija
Bojenje breskvica: U dve male posude pripremite crvenu i žutu prehrambenu boju razblaženu sa malo vode. Svaku breskvicu lagano umočite prvo u crvenu, a zatim u žutu boju kako biste dobili izgled prave breskve.
Valjanje u šećeru: Nakon bojenja, odmah ih uvaljajte u kristal šećer kako bi dobile lep sjaj i slatkoću.
Sušenje: Ostavite breskvice da se osuše na sobnoj temperaturi pre nego što ih poslužite.
Zaključak
Domaće breskvice su prava poslastica koja ne samo da izgleda predivno već i mami svojim ukusom. Ovaj recept je jednostavan za praćenje, a rezultat su sočne, mirisne breskvice koje će oduševiti svakog ko ih proba. Bilo da ih pripremate za posebne prilike ili samo da obradujete svoju porodicu tokom vikenda, ove breskvice će sigurno postati omiljeni slatkiš u vašem domu.
Podelite sa nama svoja iskustva i uživajte u pripremi ovih tradicionalnih slastica. Prijatno!
BONUS VIDEO:
KOLAČ KOJI SE TOPI U USTIMA Kokos i krem, to je prava kombinacija!
12:44 3 d 12.09.2025
Jelena PetrovićSočan, gust i prepun ukusa, savršen je za doručak, užinu ili bilo koji obrok.
07:37 3 d 12.09.2025
Jelena PetrovićTRI SLATKE IDEJE ZA SEPTEMBAR Džemovi koje vredi probati!
13:10 4 d 11.09.2025
Teodora VojinovićMED ILI JAVOROV SIRUP Koji zaslađivač je bolji izbor?
15:00 47 min 15.09.2025
Milica MaksimovićVlasnici pasa ponekad mogu primetiti da je njihov ljubimac iznenada postao povučen u sebe ili razdražljiv.
13:02 2 h 15.09.2025
Aleksandar BečićMajka Jelena je Srpkinja iz Splita, otac Bojan iz Leskovca, dok je Iva Jović rođena u Kaliforniji. Svako leto provodi u Srbiji kod rodbine
11:37 4 h 15.09.2025
Aleksandar Bečić
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar