KOJE VINO NAJLEPŠE IDE UZ RIBU, ČORBU I PASULJ Kako da pogodite pravi spoj i sutradan se probudite bez glavobolje

Pogrešno uparivanje može pokvariti ukus hrane, ali i ostaviti neprijatne posledice sutradan.

Milica Maksimović

19.12.2025. 14:00

KOJE VINO NAJLEPŠE IDE UZ RIBU, ČORBU I PASULJ Kako da pogodite pravi spoj i sutradan se probudite bez glavobolje

Freepik.com

Vino je često nezaobilazan deo slavske i praznične trpeze, naročito kada je u pitanju posna slava poput Svetog Nikole. Ipak, nije svaka čaša vina dobar izbor za svako jelo. Pogrešno uparivanje može pokvariti ukus hrane, ali i ostaviti neprijatne posledice sutradan. Zato vam donosimo jednostavan vodič koje vino ide uz ribu, riblju čorbu i pasulj, i kako da u svemu uživate s merom.

Shutterstock

Uz ribu – lagana i sveža bela vina

Riba i belo vino su proverena kombinacija, ali je važno obratiti pažnju na vrstu ribe i način pripreme.
Blage ribe poput pastrmke, smuđa ili oslića najbolje se slažu sa laganim, suvim belim vinima kao što su Sauvignon blanc ili Pinot grigio. Njihova svežina neće „pregaziti“ ukus ribe, već će ga lepo zaokružiti.
Masnije ribe, poput lososa ili tune, traže punija bela vina Chardonnay ili neko odležanije belo vino dobar su izbor jer mogu da isprate jačinu jela. Ako je riba pržena, hrskava i masnija, lagano penušavo vino može biti pravo osveženje i odličan balans.

Shutterstock

Riblja čorba traži vino koje osvežava

Riblja čorba, naročito ako je jače začinjena, zahteva vino koje neće dominirati, već će „smiriti“ ukuse.

Uz blaže čorbe sa belom ribom dobro se slažu Graševina ili suvi Rizling. Ako je čorba pikantnija, sa više paprike i jačim aromama, suvi roze može biti iznenađujuće dobar izbor – dovoljno je lagan, a opet ima karakter.
Shutterstock

Pasulj voli crveno vino – ali s merom

Pasulj je jelo punog ukusa i traži vino koje mu može parirati. Klasičan pasulj se lepo slaže sa mekšim crvenim vinima poput Merloa ili Cabernet sauvignona. Ako je pasulj lakši, sa više povrća i bez jakih dodataka, Pinot noir može biti elegantno rešenje koje neće opteretiti stomak.

Kako da izbegnete glavobolju posle vina

Glavobolja posle slavlja često nije stvar količine, već izbora vina i načina konzumiranja. Birajte kvalitetnija vina, jer ona obično imaju manje dodataka koji mogu izazvati nelagodnost. Pijte polako i uz obaveznu čašu vode između čaša vina. Izbegavajte mešanje alkohola i ne pijte na prazan stomak – vino uz hranu organizam mnogo lakše podnosi.

Shutterstock

Dobro vino može da podigne i hranu i raspoloženje, ali samo ako je pažljivo izabrano i konzumirano s merom. Pravi spoj vina i jela učiniće slavsku trpezu potpunom, a praznično veče prijatnim – bez teške glave i kajanja sutradan.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)