NEMA BUŠENJA NI MAJSTORA Kako da napravite girlandu pomoću drške za zavese (DIY VIDEO IDEJA)
Elegantna girlanda iznad prolaza, uokvirenog zida ili police – dekoracija koja može da stoji tokom cele godine.
13:00 1 d 18.12.2025
Milica MaksimovićPogrešno uparivanje može pokvariti ukus hrane, ali i ostaviti neprijatne posledice sutradan.
19.12.2025. 14:00
Freepik.com
Vino je često nezaobilazan deo slavske i praznične trpeze, naročito kada je u pitanju posna slava poput Svetog Nikole. Ipak, nije svaka čaša vina dobar izbor za svako jelo. Pogrešno uparivanje može pokvariti ukus hrane, ali i ostaviti neprijatne posledice sutradan. Zato vam donosimo jednostavan vodič – koje vino ide uz ribu, riblju čorbu i pasulj, i kako da u svemu uživate s merom.
Riba i belo vino su proverena kombinacija, ali je važno obratiti pažnju na vrstu ribe i način pripreme.
Blage ribe poput pastrmke, smuđa ili oslića najbolje se slažu sa laganim, suvim belim vinima kao što su Sauvignon blanc ili Pinot grigio. Njihova svežina neće „pregaziti“ ukus ribe, već će ga lepo zaokružiti.
Masnije ribe, poput lososa ili tune, traže punija bela vina – Chardonnay ili neko odležanije belo vino dobar su izbor jer mogu da isprate jačinu jela. Ako je riba pržena, hrskava i masnija, lagano penušavo vino može biti pravo osveženje i odličan balans.
Riblja čorba, naročito ako je jače začinjena, zahteva vino koje neće dominirati, već će „smiriti“ ukuse.
Pasulj je jelo punog ukusa i traži vino koje mu može parirati. Klasičan pasulj se lepo slaže sa mekšim crvenim vinima poput Merloa ili Cabernet sauvignona. Ako je pasulj lakši, sa više povrća i bez jakih dodataka, Pinot noir može biti elegantno rešenje koje neće opteretiti stomak.
NEMA BUŠENJA NI MAJSTORA Kako da napravite girlandu pomoću drške za zavese (DIY VIDEO IDEJA)
Elegantna girlanda iznad prolaza, uokvirenog zida ili police – dekoracija koja može da stoji tokom cele godine.
13:00 1 d 18.12.2025
Milica Maksimović
Glavobolja posle slavlja često nije stvar količine, već izbora vina i načina konzumiranja. Birajte kvalitetnija vina, jer ona obično imaju manje dodataka koji mogu izazvati nelagodnost. Pijte polako i uz obaveznu čašu vode između čaša vina. Izbegavajte mešanje alkohola i ne pijte na prazan stomak – vino uz hranu organizam mnogo lakše podnosi.
Dobro vino može da podigne i hranu i raspoloženje, ali samo ako je pažljivo izabrano i konzumirano s merom. Pravi spoj vina i jela učiniće slavsku trpezu potpunom, a praznično veče prijatnim – bez teške glave i kajanja sutradan.
BONUS VIDEO:
NEMA BUŠENJA NI MAJSTORA Kako da napravite girlandu pomoću drške za zavese (DIY VIDEO IDEJA)
Elegantna girlanda iznad prolaza, uokvirenog zida ili police – dekoracija koja može da stoji tokom cele godine.
13:00 1 d 18.12.2025
Milica Maksimović
DEKORACIJA STOLA ZA NIKOLJDAN Skromno, svečano i sa merom (IDEJE)
Slavski sto ne traži raskoš, već mir, toplinu i dobar osećaj doma.
18:00 1 d 17.12.2025
Milica Maksimović
NAJLAKŠI NAČIN DA OČISTITE BOROVE IGLICE Trik koji deluje čudno, ali radi savršeno
I taman kad pomislite da ste sve očistili, pojavi se još jedna.
17:30 1 d 17.12.2025
Milica Maksimović
ZDRAVE OVSENE PLOČICE KOJE ĆE VAS ODUŠEVITI Jedna činija, jedan kalup, gotovo!
15:20 45 min 19.12.2025
Teodora Vojinović
SLAVSKI KOLAČ SE NE OKREĆE REDA RADI Evo kako to nalaže običaj!
Važno je da se to radi sa poštovanjem i razumevanjem smisla, a ne mehanički.
11:00 5 h 19.12.2025
Milica Maksimović
DA LI DOMAĆIN TREBA DA STOJI CELU SLAVU? Evo šta zaista kažu običaji
U narodu se često kaže da domaćin „stoji za slavu“, ali ta rečenica se godinama pogrešno tumači.
10:00 6 h 19.12.2025
Milica Maksimović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar