KREČENJE STABALA VOĆA – DA LI JE ZAISTA KORISNO ILI SAMO TRADICIJA Saveti zlata vredni

Milica Maksimović

30.10.2025. 08:12

KREČENJE STABALA VOĆA – DA LI JE ZAISTA KORISNO ILI SAMO TRADICIJA Saveti zlata vredni

Shutterstock

Krečenje voćaka je nekada bilo neizostavan zimski ritual u svakom dvorištu. Danas, međutim, među voćarima vlada dilema: da li je kreč zaista zaštita ili samo uzaludan posao iz prošlih vremena?

Stariji vrtlari u glas tvrde – kreč je koristan, i to iz više razloga.

Zašto se voćke kreče?

Zaštita od mraza i pucanja kore. Bela boja odbija sunce, sprečava zagrevanje kore tokom dana i pucanje zbog noćnog minusa. Najbolji efekat postiže se kada se kreče deblo i ramene grane. Suzbijanje štetočina i bolesti. U ispucaloj kori često prezimljavaju insekti i gljivice. Kreč prodire u pukotine i uništava ih. Odbrana od glodara. Bela površina odbija sitne glodare koji zimi mogu da oštete koru.

Shutterstock

Kada i kako se kreči voće?

Najbolje vreme: kasna jesen – novembar i decembar
Vreme: oko podne, kad je iznad 0°C, bez vetra i padavina

Ne nanosi se „kao zid“, već deblje i polako, da kreč dopre u svaku pukotinu. Kreče se:

deblo

račve i prvih 20 cm grana

Da bi efekat trajao, preporučuje se i prolećno obnavljanje sloja, jer kiše spiraju kreč.

Koje voćke posebno vole kreč?

Najkorisnije je za koštičave vrste: trešnja, breskva, kajsija, višnja, šljiva. One imaju kratko zimsko mirovanje i skloniju koru pucanju zbog temperaturnih oscilacija.

Shutterstock

Recept za rastvor

Za 20 litara vode:

5 kg kreča

500 g soli

200 g sumpora u prahu

malo plavog kamena

Prvo rastvoriti plavi kamen, pa dodavati kreč, so i sumpor, uz mešanje. Ostaviti 24 h da odstoji i nanositi debljom četkom.

Zaključak

Iako moderne plantaže uglavnom ne kreče voćke, u domaćim baštama krečenje je i dalje odlična prevencija:

🌱 čuva koru
🛡 sprečava infekcije
🐭 odbija glodare
❄️ štiti od mraza

Ako imate voćke u dvorištu, vredi odvojiti vreme – kreč jeste stara, ali i dalje korisna praksa.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)