SIR KOJI RAZARA SRCE Pun je masti koji može da digne pritisak za tren i izazove šlog!

Jedna porcija sadrži gotovo celu preporučenu dnevnu količinu zasićenih masti.

Milica Maksimović

20.11.2025. 12:00

SIR KOJI RAZARA SRCE Pun je masti koji može da digne pritisak za tren i izazove šlog!

Freepik.com

Sir koji „razara“ srce ne krije se samo u slanim zalogajima – ponekad dolazi upakovan u najneviniji desert. Mnogi ga jedu misleći da je to samo lagani krem koji „ide sam od sebe“, a zapravo je reč o jednoj od najmasnijih mlečnih namirnica u svakodnevnoj ishrani: maskarpone sir.

Kremast, mekan, savršen za tiramisu i razne „fit“ recepte – ali nutritivno toliko težak da mnogi kardiolozi kažu da ga treba jesti samo povremeno. Jedna porcija maskarponea sadrži gotovo celu preporučenu dnevnu količinu zasićenih masti. To znači da i najmanja doza može da utiče na krvni pritisak i zdravlje krvnih sudova, naročito kod onih koji već imaju hipertenziju ili sklonost ka povišenom holesterolu.

Shutterstock

Kardiolozi objašnjavaju da zasićene masti iz ovakvih sireva postepeno utiču na rad srca. Nije problem ako se maskarpone pojede jednom u mesec dana, ali problem nastaje ako se konzumira često – u desertima, namazima, kremovima, „fit“ kolačima, pa čak i slanim kombinacijama. Tada može da doprinese povišenom pritisku, lošem LDL holesterolu i bržem zapušavanju arterija.

Najveća zabluda je što maskarpone deluje „lagano“. Nema jak miris, nema slan ukus, pa ljudi nikada ne bi pomislili da je nutritivno teži od većine sireva koje otvoreno smatramo masnim. Zato ga mnogi jedu češće nego što bi trebalo.

Shutterstock

Ako voliš tiramisu ili kremaste deserte, dobra vest je da postoji nekoliko jednostavnih zamena koje neće naštetiti srcu, a opet daju sličan efekat. Grčki jogurt, rikota, lagane biljne verzije, kokosov jogurt ili avokado krem mogu savršeno da zamene maskarpone, a da ne izgube punoću ukusa. U slanim jelima najbolji izbor su neslani sveži sir, lagane mocarele ili ricotta salata sa manjim procentom masti.

Važno je naglasiti: maskarpone nije otrov, nije zabranjena namirnica i ne mora da se izbegava u potpunosti. Problem je u učestalosti. Kad se jede često, postaje opterećenje za srce; kad se jede retko i umereno, samo je jedan užitak više na trpezi.

Zato, sledeći put kada naručiš tiramisu ili praviš kolač kod kuće – seti se da ono što izgleda kao „slatka nežnost“ ume ponekad da bude nutritivna bomba. Biraj pametno, smanji količinu i zameni kada možeš. Sladak ukus treba da donese uživanje, a ne rizik.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)