POSNA „KINDER BUENO“ TORTA KOJA OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ Idealna za post, slave i svečane prilike!

Teodora Vojinović

27.12.2025. 07:00

POSNA „KINDER BUENO“ TORTA KOJA OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ Idealna za post, slave i svečane prilike!

Freepik.com

Ako mislite da su posni kolači skromni i bezukusni, ova torta će vas razuveriti. Posna „Kinder Bueno“ torta spaja bogat čokoladni ukus i aromu lešnika, a izgleda toliko raskošno da bez problema može da se nađe u centru svake svečane trpeze. Priprema nije komplikovana, a rezultat je desert koji će svi rado probati – i tražiti parče više.

Pixabay.com

Sastojci 

Za kore:

  • 300 g glatkog brašna
  • 250 g šećera
  • 4 kašike kakaa
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 120 ml ulja
  • 300 ml mlake vode
  • 2 kašičice sirćeta
  • 1 kesica vanilin šećera

Za tamni čokoladni fil:

  • 200 g posne čokolade
  • 250 ml biljne pavlake
  • 2 kašičice kakaa
  • 1 kašika šećera u prahu
  • 20 g posnog margarina

Za svetli lešnik fil:

  • 300 ml biljne pavlake
  • 200 g posne bele čokolade
  • 4 kašike mlevenog lešnika
  • 1 kašika šećera u prahu
  • Za čokoladnu glazuru
  • 100 g posne čokolade
  • 2 kašičice ulja
Freepik.com

Kako se priprema

  1. U većoj činiji pomešajte sve suve sastojke za kore, zatim dodajte ulje, vodu, sirće i vanilu i sjedinite u glatku smesu. Smesu izlijte u kalup i pecite na 180 stepeni oko 30 minuta. Ohladjenu koru presecite na dva jednaka dela.
  2. Za tamni fil zagrejte biljnu pavlaku do vrenja, dodajte posnu čokoladu i kakao, pa mešajte dok se sve ne otopi. Dodajte margarin i šećer u prahu, pa ostavite da se fil prohladi i blago stegne.
  3. Za svetli fil umutite biljnu pavlaku, dodajte otopljenu posnu belu čokoladu i mleveni lešnik, pa lagano sjedinite.
  4. Tortu filujte tako što ćete između kora prvo nanositi tamni, a zatim svetli fil. Preko cele torte prelijte glazuru od otopljene posne čokolade i ulja. Ostavite tortu nekoliko sati u frižideru da se lepo stegne.

Zašto je ova torta pravi izbor tokom posta

Ova posna torta dokazuje da post ne mora da znači odricanje od raskošnih ukusa. Kombinacija čokolade i lešnika, mekane kore i bogati filovi čine je idealnom za posebne prilike, ali i za trenutke kada želite da obradujete ukućane nečim posebnim.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)