BELI ANĐEO NA PRAZNIČNOJ TRPEZI Posna torta koja osvaja na prvi zalogaj!

Teodora Vojinović

21.12.2025. 08:00

BELI ANĐEO NA PRAZNIČNOJ TRPEZI Posna torta koja osvaja na prvi zalogaj!

Freepik.com

Ako planirate da ove godine na slavsku trpezu dodate posnu tortu koja izgleda svečano, onda je recept za posnu tortu „Beli anđeo“ pravi izbor. Ovaj kolač je lagan, kremast i spreman bez pečenja – idealan za slave i sve praznične trenutke kada želite nešto ukusno, ali jednostavno za pripremu. 

Sastojci 

Za pripremu ove posne torte potreban vam je sledeći osnov: 

  • rozen kore (1 pakovanje)
  • biljno mleko (npr. bademovo ili sojino)
  • puding sa ukusom vanile
  • posna bela čokolada
  • posni margarin i šećer u prahu
  • mleveni pečeni bademi (ili orasi)
  • biljna posna slatka pavlaka za šlag

Ova kombinacija sastojaka omogućava da torta bude kremasta, mekana i aromatična bez potrebe za pečenjem, što je posebno praktično kada su kuhinjske obaveze već brojne pred praznike.

Kako se pravi „Beli anđeo“

1. Priprema krema:
Puding se razmuti u hladnom biljnog mleku, a ostatak mleka se zagreje do ključanja. U vrelo mleko se dodaje puding uz mešanje dok se ne zgusne. U vrelu smesu se odmah umeša posna bela čokolada da se otopi i fil se ostavi da se ohladi. 

2. Mućenje margarina i badema:
Posni margarin se penasto umuti sa šećerom u prahu, pa se doda mleveni badem i sjedini sa ohlađenim puding kremom. 

3. Slaganje:

Biljna slatka pavlaka se umuti u čvrst šlag. Torta se slaže tako što se na prvu rozen koru nanese sloj vanila fila, zatim šlag, pa opet kora – i tako sve dok se ne potroše svi sastojci. Završni sloj šlaga daje torti elegantan, svečan izgled. 

4. Hlađenje:
Pre služenja, tortu je najbolje ostaviti da se ohladi preko noći, kako bi kore omekšale, a ukusi se lepo sjedinili. 

Bella savet

Ako želite da kore budu posebno nežne, pre mazanja fila možete ih tanko poprskati biljnim mlekom – to će dodatno omekšati tortu i povezati ukuse. Posna verzija ove torte često se pravi i sa dodatkom orašastih plodova ili voćnog fila, što joj daje osvežavajuću notu. 

Zaključak: Posna torta „Beli anđeo“ je idealna poslastica  sve praznike – izgleda svečano, bogata je ukusom i dovoljno jednostavna da je svaka domaćica može pripremiti bez stresa i bez pečenja.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)