KAKO DA GORKA BUNDEVA POSTANE SLATKA Tajne koje domaćice čuvaju godinama

Prvo pravilo je da se gorka bundeva nikada ne peče sama.

Milica Maksimović

20.11.2025. 15:10

KAKO DA GORKA BUNDEVA POSTANE SLATKA Tajne koje domaćice čuvaju godinama

Shutterstock

Bundeva je simbol jeseni — miriše na toplinu, pećnicu, domaću atmosferu i detinjstvo. Ali svaka domaćica zna onu neprijatnu situaciju kada kupiš bundevu koja izgleda savršeno, ispečeš je, a ona ispadne… gorka. Bez ukusa. Suva. Nikako da omekša, nikako da zamiriše. Umesto slatkog zadovoljstva dobiješ razočaranje.

Ipak, postoji način da i takva bundeva postane slatka, mirisna i meka kao kolač. Stari trikovi majki i baka rade i danas — samo ih treba znati.

Pixabay.com

Prvo pravilo je da se gorka bundeva nikada ne peče sama. Dobija ukus tek kada joj pomognemo da razvije prirodnu slast. Najbolji način je da se pre pečenja premaže tankim slojem meda, smeđeg šećera ili javorovog sirupa. Nije potrebno mnogo, samo toliko da se karamelizuje i podigne aromu.

Drugi trik je da isečene komade posolite prstohvatom soli. Zvuči čudno, ali so zapravo izvlači gorčinu i pojačava prirodnu slatkoću povrća. Nakon toga bundeva ide u rernu na 200 stepeni, ali obavezno pokrivena prvim delom pečenja – alu-folijom ili poklopcem, da omekša iznutra pre nego što porumeni spolja.

Treći trik je dodavanje masnoće. Kašičica putera ili malo kokosovog ulja pomažu bundevinom mesu da se opusti i karamelizuje. Ako je bundeva previše suva, potrebno je samo par kapi ulja da upije vlagu i dobije puniji ukus.

Neke domaćice u pleh dodaju i malo vode, tek par kašika, da se u rerni napravi para. Tako bundeva omekša kao na pari, a zatim se zapeče u punoj, slatkoj boji.

Ako želite da bundeva bude kao desert, dodajte malo cimeta, vanile ili muskatnog oraščića. Te arome se posebno dobro slažu sa bundevom i pretvaraju svaki komad u toplu poslasticu koja miriše na zimu.

Važno je i kako se bira bundeva. Najsladje su muskatne i hokaido, dok krupne bundeve umeju da budu varljive. Ali čak i takve, prave se slatkim uz par jednostavnih koraka.

Ukratko — bundeva iz rerne ne mora da bude razočaranje. Malo soli, kašičica putera, mrvica šećera, para u rerni i strpljenje čine čudo. Kad se sve spoji, čak i gorka bundeva postaje mekana, mirisna i slatka kao da je iz najboljeg domaćeg kolača.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)