NAJBOLJA SLAVSKA SALATA Pečene paprike sa lukom – domaći recept koji svako voli!

To je ona salata koja miriše na domaćinstvo, na bakinu kuću i na prave, tradicionalne slave.

Milica Maksimović

14.11.2025. 10:45

NAJBOLJA SLAVSKA SALATA Pečene paprike sa lukom – domaći recept koji svako voli!

k1info/Vanja Sinadinović

Na svakoj dobroj slavskoj trpezi postoji jelo koje uvek nestane prvo – salata od pečenih paprika sa lukom. Jednostavna, mirisna i sočna, savršeno se uklapa uz pečenje, sarmu, podvarak, rusku salatu, pa čak i uz slavsko predjelo. To je ona salata koja miriše na domaćinstvo, na bakinu kuću i na prave, tradicionalne slave.

Iako deluje jednostavno, najbolja papričana salata ima svoje male tajne. Kada se napravi na pravi način, paprike ostaju mesnate i slatke, luk hrskav, a začini sve povežu u salatu koja uvek traži još jednu kašiku.

Shutterstock

Sastojci

– 10 pečenih crvenih paprika (očišćenih od kore i semena)

– 1 veća glavica crnog luka
– 2 čena belog luka (opciono, za jači ukus)
– 2 kašike jabukovog sirćeta
– 3–4 kašike ulja (suncokretovo ili maslinovo)
– so po ukusu
– malo bibera
– peršun za dekoraciju

Kako se pravi savršena slavska salata od pečenih paprika?

1. Dobro ocedite paprike
Nakon pečenja i čišćenja, paprike nikako ne smeju ostati u svojoj tečnosti. Ako se lepo ocede, salata će biti gušća i ukusnija.

2. Secite paprike na trake
Najbolje je seći ih na duže, srednje široke trake kako bi zadržale sočnost i lep izgled na tanjiru.

3. Luk je ključ ukusa

Seče se tanko na polumesece. Ako želite blaži ukus, luk možete potopiti u hladnu vodu minut–dva, ali za slavsku verziju mnogi vole da ostane hrskav.

4. Mešanje i začini
Paprike i luk se sjedine u činiji. Dodaju se so, ulje i sirće, a po želji i malo belog luka. Ulje daje punoću, a sirće osvežava salatu i podiže ukus uz teža slavska jela.

5. Obavezno nek’ odstoji
Salata postaje najbolja kada odstoji bar sat vremena u frižideru. Najukusnija je ako se pripremi uveče, a posluži sutradan – tada se ukusi potpuno sjedine.

k1info/Vanja Sinadinović

Zašto je ova salata idealna za slavu?

✔ odlična uz svinjsko pečenje, teleće meso, sarmu i podvarak

✔ donosi svežinu na bogatoj, tradicionalnoj trpezi
✔ pravi se brzo i od jednostavnih sastojaka
✔ može da stoji u frižideru i do dva dana, a ostaje ukusna
✔ gotovo da ne postoji gost koji je ne voli

Domaćinski savet

Dodajte malo sitno seckanog peršuna za boju i svežinu. Ako želite bogatiju verziju, možete ubaciti i nekoliko maslina ili kašiku-dve pavlake – mnoge domaćice tako prave zimsku varijantu ove salate koja ide fantastično uz meso.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)