NAĆOSI KOD KUĆE KAO IZ BIOSKOPA Evo kako da napravite pravu grickalicu!

Teodora Vojinović

11.11.2025. 10:28

NAĆOSI KOD KUĆE KAO IZ BIOSKOPA Evo kako da napravite pravu grickalicu!

Freepik.com

Kada se u kući gleda film, nekako sve ima drugačiji šmek. Još ako se posluži nešto „da se gricka“, ono baš pravo, svi se okupe oko stola kao da je mala premijera. Zato vam danas donosimo recept za domaće naćose, one hrskave trougliće koje obično kupujemo, ali verujte – kućna verzija je još ukusnija. A sos od sira, topao i gust, sve podiže na novi nivo.

Pexels.com

Šta vam je potrebno

Za naćose:

  • polovinu mere kukuruznog brašna i polovinu belog brašna
  • malo tople vode
  • so i koji začin po vašoj meri

Za sos:

  • malo putera
  • kašika brašna
  • mleko
  • rendani sir (čedar ako ga imate, ali može i domaći trapist ili gauda)

Kako se pravi testo

U jednoj posudi pomešate brašna, dodate prstohvat soli i toplu vodu postepeno. Ne žurite. Testo treba da bude mekano, da se lepo razvlači. Kada ga umesite, ostavite ga samo da „odmori“ minut-dva, pa razvučete tanko. Isecite trougliće, tanko kao čips.

Ako imate vremena, prvo ih samo kratko zapečete na suvom tiganju, bez ulja, pa tek onda spustite u zagrejano ulje. Tako ostanu lepše ravni i hrskavi, a ne upiju previše masnoće. Kad se isprže, stavite ih na ubrus. To je ono domaćinsko – ništa da ne „pliva“.

Kako se pravi sos od sira

Na tihoj temperaturi otopite malo putera, dodajte brašno, pa sve lepo izjednačite, da nema grudvica. Polako sipate mleko i mešate. Videćete kako se zgusnjava. Kada je to to, ubacite sir. I to je čudo! Pretvori se u gusti, svileni sos, onaj što se razvlači taman toliko da vas mami na još jedan zalogaj.

Kako poslužiti

Naćose sipate u jednu veću činiju, sos u manju sa strane. Svako umače koliko i kako voli. Možete dodati i malo ljute paprike za one koji vole da „zapecka“, ili malo origana za miris doma!

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)