DOMAĆI BANINI KOLAČI Miris detinjstva koji se topi u ustima (RECEPT SA MAŠĆU)

Kolači su se mesili na drvenim daskama, rukama, ne mikserima. Svaka kora, svaka kašičica šećera imala je priču...

Milica Maksimović

10.11.2025. 09:51

DOMAĆI BANINI KOLAČI Miris detinjstva koji se topi u ustima (RECEPT SA MAŠĆU)

Milica Maksimović/bella.k1info.rs

Postoje mirisi koji ne zastarevaju. Oni koji nas vrate u detinjstvo brže nego ijedna fotografija ili pesma. Miris pečenih kolača, topline rerne i masti koja pucketa dok se testo zlatno rumeni – to je miris doma. Onaj pravi, kakav su imale naše bake, sa stolnjakom na tufne i šerpom punom džema od kajsije na prozoru. Nekada se nije žurilo. Kolači su se mesili na drvenim daskama, rukama, ne mikserima. Svaka kora, svaka kašičica šećera imala je priču. Nije bilo važnije od toga da se kuća ispuni mirisom vanile, limuna i domaće masti. I uvek se peklo „malo više“, jer se znalo – neko će svratiti na kafu.

Milica Maksimović/bella.k1info.rs

Domaći Banini kolači sa mašću čuvaju upravo taj duh. Prhki su, mirisni i meki, savršeni da utonu u dlan i podsete nas na jednostavne radosti koje smo zaboravili. Kad ih spojite s domaćim džemom i spustite na šareni tanjir, kao da ste pozvali prošlost da sedne s vama za sto. Jer ponekad, sve što nam treba da se setimo ko smo i odakle smo – jeste jedan zalogaj toplog, starinskog kolača koji miriše na ljubav i zaboravljenu blagost doma.

Sastojci: 250 g svinjske masti (ili 200 g masti + 50 g putera, po želji), 150 g šećera u prahu, 2 jajeta, 1 vanilin šećer, 1 kašičica praška za pecivo, 500 g brašna (otprilike, dodajte po potrebi), džem od kajsije, šljive ili višnje za filovanje.

Priprema: Umutite mast, šećer u prahu i vanilin šećer dok smesa ne postane penasta. Dodajte jaja i prašak za pecivo, pa postepeno dodajte brašno dok ne dobijete glatko, meko testo koje se ne lepi. Uvijte testo u foliju i ostavite u frižideru oko 30 minuta da se odmori. Razvucite testo oklagijom na oko pola centimetra debljine i vadite oblike kalupima – srca, cvetove, krugove... Polovini keksića napravite rupice u sredini (to će biti gornji deo). Pecite na 180°C oko 10–12 minuta, dok blago ne porumene. Kad se ohlade, spajajte ih džemom i pospite šećerom u prahu.

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)