Sočno, bogato i neodoljivo jelo koje se topi u ustima, a spremno je za čas posla.
16:10 1 d 06.11.2025
Milica Maksimović07.11.2025. 12:15
Pexels.com
Kada donesete sveže pečurke iz prodavnice ili sa pijace, odmah se postavlja pitanje: Da li ih treba brzo oprati pod mlazom vode ili samo lagano obrisati krpom? U tekstu koji vam donosimo otkrivamo šta stručnjaci kažu, kako da ih spremite bez greške.
Pečurke sadrže oko 80 % vode, pa ako ih potopite ili isperete obilno, one „upiju tečnost poput sunđera“. Kao rezultat toga, kada krenete da ih pržite ili pečete — one otpuste dodatnu vodu i dobiju vodenastu teksturu, manje ukusa i manje hrskavosti. Takođe, ukoliko ih operete unapred i stavite nazad u frižider — to može ubrzati kvarenje jer vlaga ostaje, pa postanu sluzave.
Nemojte odmah brzo potopiti u sudoperu. Evo preporučenog postupka:
Vi koji spremate često znate da sitne greške utiču na ukus celog jela. Kada je reč o pečurkama — preterana voda i loša tekstura znače da uglavnom gubite ono najbolje: intenzivan ukus i prijatnu strukturu. Dakle: manje vode, više pažnje i kratak, jasni tretman čišćenja.
Sočno, bogato i neodoljivo jelo koje se topi u ustima, a spremno je za čas posla.
16:10 1 d 06.11.2025
Milica Maksimović
Ako pak želite da eksperimentišete – za jela gde pečurke služe u kremastim sosovima ili varivima, možda neće biti velika razlika — ali za pečenje, prženje ili grilovanje: pravilan način čišćenja pravi razliku.
BONUS VIDEO:
Sočno, bogato i neodoljivo jelo koje se topi u ustima, a spremno je za čas posla.
16:10 1 d 06.11.2025
Milica Maksimović
TRI SALATE ZA MITROVDAN Ukusi koji spajaju porodicu za stolom
Pored glavnih jela, salate imaju posebno mesto na trpezi
11:00 1 d 06.11.2025
Teodora Vojinović
BAKIN TRIK Pileće šnicle iz rerne bolje i zdravije od prženih, sto posto!
Ceo trik je u posebnoj, mirisnoj smesi u koju se umaču šnicle pre nego što odu u rernu.
09:51 1 d 06.11.2025
Jelena PetrovićDARKO LAZIĆ OVAKO SPREMA SVADBARSKI KUPUS Pevač otkriva sve cake!
16:00 2 d 05.11.2025
Marija Vukićević
KOLAČI ZA MITROVDAN Tri kremaste poslastice koje će zablistati na slavskom stolu
Donosimo tri proverena recepta koji ne traže mnogo truda, ali zato oduševljavaju izgledom i ukusom
11:30 2 d 05.11.2025
Milica Maksimović
GREJANJE JE NEPRIJATELJ BILJAKA Evo kako pomoći sobnom cveću tokom hladnih meseci
Potrebno je samo malo pažnje i nekoliko jednostavnih domaćinskih trikova da imate bujno cveće na proleće.
16:00 46 min 07.11.2025
Milica Maksimović
U nastavku – ženska lista "modnih grehova" koje muškarci (molimo vas, iz ljubavi!) treba hitno da zaborave.
15:04 1 h 07.11.2025
Milica Maksimović
ČUVAR ZDRAVLJA I LEPOTE Evo šta sve patlidžan donosi vašem telu!
14:10 2 h 07.11.2025
Teodora Vojinović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar