TRI JELA KOJA SE TRADICIONALNO SPREMAJU ZA MITROVDAN Ukusi koji mirišu na dom

Trpeza za Mitrovdan treba da bude bogata, ali jednostavna

Teodora Vojinović

08.11.2025. 07:45

TRI JELA KOJA SE TRADICIONALNO SPREMAJU ZA MITROVDAN Ukusi koji mirišu na dom

Shutterstock

Mitrovdan je praznik koji mnogi u Srbiji obeležavaju sa posebnom toplinom. To je dan kada se okuplja porodica, kada dom miriše na pečenje, domaći hleb i jela spremljena s ljubavlju. Trpeza za Mitrovdan treba da bude bogata, ali jednostavna – baš onako kako su to radile naše bake.

1. Pečenje – kralj mitrovdanske trpeze

Bez obzira da li je u pitanju jagnjetina, prasetina ili piletina, pečenje zauzima počasno mesto na stolu.

  • Priprema: meso se dobro nasoli, premaže mešavinom ulja, belog luka i začina, pa se peče polako – da spolja bude hrskavo, a iznutra sočno.
  • Savet: ako pečete u rerni, dodajte malo vode i masnoće u pleh, da meso ostane mekano i mirisno.
Shutterstock

2. Krompir iz rerne – jednostavno, a neodoljivo

Ovo jelo se savršeno slaže uz svako pečenje.

  • Sastojci: krompir, ulje, so, malo aleve paprike i po želji ruzmarin.
  • Priprema: krompir oljuštite, isečete na krupnije komade, začinite i pecite dok ne porumeni. Kada se peče zajedno sa mesom, upije sve arome i bude još ukusniji.
Jelena Petrović

3. Proja sa sirom – starinski ponos svakog doma

Miris proje u kući uvek budi praznični duh.

  • Sastojci: kukuruzno brašno, belo brašno, jaja, jogurt, sir, ulje i prašak za pecivo.
  • Priprema: umutite smesu, dodajte izmrvljeni sir i pecite dok ne porumeni. Poslužite toplo, uz kiselo mleko ili salatu od kupusa.

Za kraj

Mitrovdan je praznik domaće trpeze i porodične topline. Nije važno koliko je jelo raskošno – važno je da se spremi od srca, da se porodica okupi i da se u kući oseti miris mira i zajedništva. Jer, ono što Mitrovdan spaja nisu samo ukusi, već ljudi za stolom.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)