Sezona ajvara je stigla, a ovaj crveni namaz od pečene paprike krasi trpeze – za doručak, ručak, večeru i sve između.
Iako ga danas svi volimo, njegova priča je daleko zanimljivija nego što biste pomislili.
Reč "ajvar" vodi poreklo iz Malе Azije, zapravo iz turskog “havyar”, što znači kavijar. Ali ide još dalje, do drevne Persije, gde su prvi pripremali posoljenu riblju ikru koja je imala lekovita svojstva.
Sterilizacija tegli i flaša je ključna za očuvanje zimnice i sprečavanje kvarenja. Svaka staklena ambalaža, nova ili ne, mora proći ovaj proces da bi se zaštitila hrana.
Krajem 19. veka, beogradske kafedžije – među njima i Cincari iz današnje Severne Makedonije – odlučile su da ponude nov namaz od pečene paprike, luksuzan zbog skupih sastojaka i zahtevne pripreme. Nazvali su ga ajvarom, crvenim kavijarom, i tako je nastao danas poznati namaz koji je tokom 20. veka osvojio domaćinstva širom Balkana.
Posebno mesto zauzima Leskovac, carstvo paprike, čiji ajvar je geografski zaštićen brend i simbol tradicionalne balkanske kuhinje.
BONUS VIDEO:
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar